XS
SM
MD
LG

ŽOK Gacko diglo glas: Ostavili ste nas bez međunarodnih takmičenja i sponzora!

Na adresu našeg sajta stiglo je saopštenje Ženskog odbojkaškog kluba Gacko. Prenosimo ga u potpunosti:

ISHITRENIM I NEPROMIŠLJENIM ODLUKAMA SAVEZA I POJEDINIH KLUBOVA ŽOK GACKO OSTALO BEZ MEĐUNARODNIH TAKMIČENJA I ZNAČAJNIH SPONZORA

ŽOK Gacko je kao trećeplasirani tim ligaškog dijela takmičenja i finalista play off-a Premijer lige Bosne i Hercegovine, ostvario pravo da nastupa u CEV Challenge Cup-u u sezoni 2019/20. Na osnovu konsultacija sa predstavnicima saveza naš klub je donio odluku da odustane od takmičenja u CEV Challenge Cup-u i umjesto toga nastupi u BVA Balkanskom kupu, zbog manjih troškova takmičenja. U skladu sa tim i odustali smo od CEV Challenge Cupa i prijavili se za BVA Balkanski kup. Podsjećanja radi spomenućemo da naš klub već nekoliko godina u kontinuitetu učestvuje u Evropskim takmičenjima te da smo već 4 puta učestvovali u Challenge Cup-u i jednom u Balkanskom kupu u proteklih pet godina, uvijek se rado odazivajući pozivu i predstavljajući Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim takmičenjima.

            I ove godine imali smo namjeru da na najbolji način svoj klub i svoju zemlju predstavimo u međunarodnom okviru te smo zbog toga aplicirali i za domaćinstvo BVA Balkanskog kupa. Kako bismo se pokazali kao odlični organizatori postigli smo sporazum sa sportsko-turističko-rekreativnim kompleksom „Grad Sunca“ u Trebinju u kojem bi naš klub organizovao Balkanski kup. Na ovom mjestu sve ekipe imale bi najbolje moguće uslove za smještaj i takmičenje kao što su moderna multifunkcionalna sportska dvorana koja ispunjava sve međunarodne standarde, teretana, zatvoreni bazen, akva park, otvoreni tereni, wellness i spa centar, hoteli sa četiri zvjezdice i slično. Željeli smo da najbolje što Bosna i Hercegovina ima pokažemo svijetu i da dokažemo kapacitete našeg kluba, našeg saveza i naše zemlje da na najvišem nivou ugostimo međunarodne goste i zvanice.

 

Nažalost, u jeku priprema za organizaciju ovog velikog događaja dobili smo obavještenje da su klubovi iz BiH suspendovani iz takmičenja u BVA Balkanskom kupu. Kako je navedeno zabrana nastupa proizilazi iz činjenice da je Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine prijavio svoje klubove za učešće u MEVZA ligi, a CEV ne dozvoljava da se klubovi iz iste nacionalne federacije takmiče u dvije zonalne asocijacije. Dakle, nepromišljenim odlukama pojedinih klubova i Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, klubovi iz BiH, odnosno direktno ŽOK Gacko, spriječeni su da učestvuju u međunarodnim takmičenjima.

            Ovakva odluka OSBIH i dva kluba iz OSBIH, u čijem donošenju nismo učestvovali niti smo konsultovani, proizvela je ozbiljne posljednice za naš klub i cjelokupan savez. Zbog činjenice da smo u sezoni 2019/20 spriječeni, ne svojom krivicom, da učestvujemo u zvaničnim međunarodnim takmičenjima naš klub nema pravo konkurisati za sredstva koja redovno svake godine dodjeljuju Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Naš klub godinama je redovno bio korisnik ovih sredstava koja nisu mala i koja su predstavljala značajnu podršku u funkcionisanju našeg kluba, a ove godine nemamo pravo na ta sredstva zbog spomenute odluke.

            Takođe, zahvaljujući ovoj odluci dva velika i značajna sponzora našeg kluba najavili su otkazivanje sklopljenih sponzorskih ugovora koji su sklopljeni sa ciljem podrške našem klubu u međunarodnom takmičenju. Na ovaj način ŽOK Gacko ostalo je bez velikih i značajnih sredstava planiranih u ovoj godini, što je ozbiljno narušilo finansijsku situaciju u klubu, ugrozilo normalno funkcionisanje pa čak dovelo u pitanje i naše takmičenje na svim nivoima.

            Ne našom greškom, već nepromišljenim potezima drugih, ŽOK Gacko je finansijski ugroženo iako se radi o jednom od najuspješnijih odbojkaških klubova u BiH i najuspješnijem sportskom kolektivu u Hercegovini, klubu koji je godinama predstavljao BiH u međunarodnim okvirima i klubu koji ima svoj značaj i ulogu u BH odbojci. O svemu pomenutom smo prije sedam dana uputili dopis Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine zahtijevajući da pronađe način da zaštiti interese jednog od svojih najboljih klubova, te upozorili da ćemo u suprotnom zaštitu svojih interesa tražiti putem odgovarajućih instanci i iskoristi sva dozvoljena sredstva.

            Obzirom da ni nakon sedam dana nije uslijedio nikakav odgovor ni reakcija nadležnih iz Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, odlučili smo da cjelokupnu domaću javnost obavijestimo o novonastalim dešavanjima.

 

                                                                                                                                                        Predsjednik ŽOK GACKO - Željko TEPAVČEVIĆ

 


Kula Gradačac 3 : 1 Smeč
BL Volley 0 : 3 Bimal-Jedinstvo
Jahorina 3 : 0 Goražde
Modriča 0 : 3 Maglić
Sloboda 0 : 3 Gacko
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Bimal-Jedinstvo 18 18 0 53
2 BL Volley 18 15 3 44
3 Gacko 18 13 5 41
4 Kula Gradačac 18 13 5 38
5 Sloboda 18 9 9 28
6 Maglić 18 7 11 21
7 Smeč 18 7 11 19
8 Goražde 18 4 14 14
9 Jahorina 18 4 14 12
10 Modriča 18 0 18 0