XS
SM
MD
LG

Partizanov stadion Mančesteru izuzetno važan

Komemoracija poginulim članovima ekspedicije Mančester junajteda u padu aviona 1958. godine u Minhenu, održana je na stadionu Partizana u Beogradu.

Posle kratkog govora koji je održao čelnik Junajteda Ed Vudvord, klupske legende Brajan Robson i Miki Tomas su položili venac na centru terena, a zatim je održan minut ćutanja, navodi se na sajtu engleskog kluba.

"Bilo je neverovatno važno da dođemo ovde i obeležimo događaj. Čim smo dobili parove na žrebu, poželeli smo da se setimo onih koji su 1958. godine izgubili živote. Ovo je bilo poslednje mesto, na ovom terenu, protiv Crvene zvezde, da su kao tim igrali zajedno, pre nego što su se našli u onom sudbonosnom avionu", rekao je Vudvord.

Komemoracija je održana na stadionu Partizana, gde će dve ekipe igrati od 18.55 u trećem kolu Lige Evropa. To će biti prvi susret Partizana i Junajteda posle 53 godine.

Nesreća se dogodila 6. februara 1958. godine, kada se ekspedicija Mančester junajteda vraćala iz Beograda sa utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona, igrane na stadionu JNA. Avion je sleteo u Minhen da dopuni gorivo, ali je došlo do nesreće u trećem pokušaju poletanja sa klizave piste.

Poginule su 23 osobe, od kojih osmorica igrača, takozvanih "Bazbijevih beba" - Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Lijam Bili Vilan.

"Možete osetiti emocije. Kada ste toliko dugo u klubu, znate istoriju i upoznali ste mnoge porodice koje su izguble svoje članove u Minhenskoj tragediji. Čak sam i čuo Bobija Čarltona da priča o utakmici kada su bili ovde 1958. To je trebalo da bude sjajan nastup ekipe, a to možete osetiti ulaskom na stadion", rekao je legendarni Brajan Robson.

Mančester junajted je zahvalio Partizanu i Uefi što su omogućili komemoraciju i ukazali dobrodošlicu predstavnicima Mančester Minhen Fondacije i ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

b 92