XS
SM
MD
LG

Lažni autoriteti smešnih karaktera

I tako, dani, godine i decenije prolaze, a u postratnoj “Dejtonskoj zemlji” fudbal, uglavnom, nazaduje. Fudbalska organizacija državne zajednice dva entiteta i tri naroda liči na sve, osim na uspešan kolektiv koji treba da se bavi ozbiljnom rabotom, kakva fudbal današnjice ustvari i jeste. Korupcija, afere i nečasne rabote… glavna odlika su FS BiH.

U ponedeljak je predsednik Saveza Elvedin Begić istakao kako neće da sastanči sa selektorom Robertom Prosinečkim jer to nije njegov manir! Sve je prebacio na Stručnu komisiju u sastavu: Dušan Bajević, Sead Kajtaz, Zvjezdan Misimović i Munir Talović, odnosno Izvršni odbor. Dan kasnije, okupio je Odbor za hitna pitanja koji se “sporazumno razišao” sa selektorom, ali će ga plaćati do 31. marta 2020. godine, do kada je bio potpisan ugovor o saradnji. Onda su o svemu tome mejlom obavešteni ostali članovi “fudbalske vlade”, dakle nisu glasali!?

Ko se tu iza koga krio i zašto?

Da krenemo redom…

Izvršni odbor FS BiH je dva puta dao “bezrezervnu” podršku selektoru Prosinečkom. Prvi put u septembru nakon njegove “neopozive” ostavke posle blamaže u Jerevanu od Jermenije (2:4), a drugi put u oktobru nakon bruke u Grčkoj (1:2). Onda su stigle “nevažne” novembarske utakmice sa Italijom i Lihtenštajnom, spekulisalo se da je selektoru istekao ugovor nakon gostovanja u Vaduzu, ali da treba da se nađe “oči u oči” sa predsednikom Begićem.

Taj susret se nije dogodio u Lihtenštajnu iz kojeg selektor nije “sletio” na sarajevski, već na aerodrom u Zagrebu i već tada se mogao naslutiti razlaz. I pored toga, u igri “gluvih telefona”, Prosinečki je prisustvovao žrebu baraž-parova u Nionu, dao intervju sa sajt UEFA, fotografisao se sa selektorom Severne Irske Majklom O’Nilom, prvog narednog rivala, spremao planove, govorio o martovskim utakmicama, potencijalnom spisku, ali se opet nije sastao sa Begićem… A onda – nije više selektor BiH!

-Smena Prosinečkog nije prava odluka! Ozbiljno su pogrešili. On bi napravio ono što navijači žele, ovako samo idu u neke akrobacije… BiH je zaslužila da ide na EP, i otići će, ako ovi iz Saveza ne pogreše u izboru novog selektora. A pogrešiće 100 odsto – rekao je Ćiro Blažević.

Vest iz Sarajeva iznenadila je i same Severne Irce koji se, duhovitim komentarima, podsmevaju “sveznalicama bh. fudbala”. Tako je “Belfast Telegraf” napisao:

“Nade Severne Irske pred baraž su sada još veće nakon što je BiH ostala bez selektora. Robert Prosinečki je napustio klupu ove reprezentacije i uskoro se očekuje da imenuju novog selektora. Prosinečki je odstupio nakon sramotnog poraza u Jermeniji, ali onda je sve dobilo dramatičan preokret i ostao je selektor.”

To je tek posebna priča. Zbog čega FS BiH nije prihvatio ostavku Prosinečkog u septembru, a sada mu je uručio otkaz i još će morati da plati prevremeni raskid saradnje? Doduše, Prosinečki je, prema informacijama iz Sarajeva, bio korektan, pa neće uzeti 120.000 maraka, bez bonusa i premija, da je ostao do 31. marta iduće godine (četiri mesečne plate), već samo 60.000 maraka. Dakle, Izvršni odbor FS BiH nije bio dosledan sam svojim odlukama! I radio je na štetu Saveza! Kad je branio selektora sastančilo se u Sarajevu, a selektor je smenjen posle “mejl-sednice”.

Možda je najbolji komentar na sve ovo dao Ognjen Vranješ, bivši reprezentativac, koji je u anketi organizovanoj na društvenim mrežama u kojoj se predlaže ime novog selektora BiH – predložio sebe, Ognjena Vranješa!

Još u septembru Zvjezdan Misimović, savetnik Izvršnog odbora je, takođe na društvenim mrežama, imao zanimljivu objavu: “Cirkus Humberto”, odnosila se na ostavku selektora Prosinečkog, koju je IO FS BiH odbio.

Ostali članovi “paravana” zvanog “stručna komisija” (Bajević, Kajtez, Talović) nisu se oglašavali. A o budućnosti reprezentacije, i fudbala u BiH, ponovo će da odlučuju lažni autoriteti smešnih karaktera i kontradiktornih odluka!

Robert Prosinečki je, možda, jedinstven slučaj u svetu fudbala – otkaz je dobio posle sednice Izvršnog odbora održane “mejl komunikacijom”. I sad ispada da je samo selektor kriv za neuspeh u kvalifikacijama, ali će za taj greh biti plaćen!?

To je BiH, zemlja u kojoj prestaje svaka logika, a s njom i zdrav razum!