XS
SM
MD
LG

Da li će Čolan biti smijenjen nakon pokazane mržnje prema jednom narodu ?

Sport je više od života. Zvuči spartanski ali je zaista tako. Svi volimo sport jer nas sport odvaja od svakodnevnice koja je kod nas često siva i tmurna. Međutim, kada se u sport umiješa politika onda to nije nikako dobro.

Foto: Facebook

Poslednjih dana aktuelna je kriza u košarci u Bosni i Hercegovini. Kriza se desila nakon što su Sparsi odbili gostovati u Aleksandrovcu o čemu smo i pisali. Da bi pokušao spasiti Sarajlije gubitka meča, generalni sekretar, Amer Čolan, pokušao je nezakonito prekinuti prvenstvo ali to mu nije pošlo za rukom.

Međutim, mnogo je strašnije ono što je Čolan rekao u razgovoru Draganu Bajiću, treneru Igokee. Naime, Čolan je otvoreno pokazao mržnju, rekavši Bajiću da pazi da neki srpski tim ne ispadne iz lige. Takva neka poruka u normalnoj državi, dovela bi do smjene Čolana u roku od tri minute. Međutim, daleko smo mi od normalne zemlje izgleda.

Sport kao sport treba ujedinjavati sve. Treba spajati nespojivo. U sportu trebaju najbolji biti u vrhu a najgori na dnu, bez obzira koje vjere i nacije bili. Ne smiju se u sportu praviti podjele na Srbe, Hrvate i Bošnjake. Pogotovo takve podjele ne smije praviti jedan funkcioner saveza. Poruka koju je on uputio Bajiću je za svaku osudu i pokazatelj je mržnje koju Čolan ima prema jednom narodu. Kao takav ne bi smio a ne bi ni trebao biti u sportu.

A zašto je uopšte Čolan reagovao zaštitnički prema Sparsima ? Sparsi su ušli prije nekog vremena u fuziju sa Rilvejom iz Sarajeva. Potpredsjednik Rilveja bio je Amer Čolan. Samim tim, jasno vam je da je ulaskom ovog kluba u fuziju sa Sparsima, Čolan došao u sukob interesa. Istini za volju, navodno je napustio novoformirani tim Spars Rilvej, ali je očito na njihovoj strani. 

To je pokazao time što je mimo svih propisa i akata pokušao prekinuti prevenstvo. Svojevoljno to ne može uraditi generalni sekretar. To može uraditi jedino upravni odbor košarkaškog saveza, ukoliko stvarno postoje uslovi za prekid takmičenja.

Cijela situacija dovešće i do određenih posljedica. Jedna bi morala biti i smjena Amera Čolana. Neko ko mrzi jedan narod, neko ko je u sukobu interesa, ne može obavljati jednu odgovornu funkciju kao što je funkcija generalnog sekretara košarkaškog saveza.

Trebao bi reagovati i Mirza Teletović. Mirza je poznat kao, prije svega veliki čovjek, a onda i veliki košarkaš. Kao bivši sportista, Mirza bi morao znati šta znači mržnja u sportu i kakvo ona zlo u stvari jeste. Radi svega toga, i on bi se treba angažovati kako bi se situacija riješila. 

A jedna od prvih radnji Teletovića, trebala bi biti rad na smjeni Čolana jer je dotični pokazao svojim potezima da mu nije mjesto u sportu.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27