XS
SM
MD
LG

Bajić se izvinio KS BiH

Dragan Bajić

Saopštenje Košarkaškog saveza BiH

Nakon sukoba po pitanju odigravanja utakmice između Igokee i Sparsa u okviru domaćeg prvenstva, trener Igokee Dragan Bajić izrekao je neke stvari zbog kojih je morao izaći pred Disciplinski sud Košarkaškog saveza BiH. Objavljeno je i šta je rekao pred ovim sudom.

"Poštovani članovi Disciplinskog suda KSBiH, hvala Vam što ste mi pružili priliku da se izjasnim ponavodima po podnesenoj prijavi od strane generalnog sekretara KS BiH, te Vam želim ukazati na sljedeće: Čitave svoje igračke i trenerske karijere, nisam imao nikakve konflikte sa drugim učesnicima u sportskom nadmetanju, niti sam ikada imao namjeru da se uvredljivo ophodim prema bilo kome. Izjava koja mi se stavlja na teret i podvodi pod norme akta, kako ste citirali, je vjerovatno i izrečena, i sada kada sam je faktički prvi put pročitao ne čini me ponosnim.

Nisam imao nikakvu želju ni namjeru da uvrijedim bilo koga niti da koristim neprikladan rječnik, ali sam bio „usijane glave“ nakon razgovora sa podnosiocem prijave. Neko mora i mene da razumije, pa i sam Generalni sekretar jer sam lično htio se obratim njemu i pokušam iznjeti činjenice u nadi da ću imati razumijevanja sa druge strane. Međutim, na moje iznenađenje, razgovor je tekao skroz u drugom pravcu, sam g. Čolan zna čime mi je sve prijetio. Svjestan sam da sam propustio priliku da reagujem drugačije, da možda ja podnesem disciplinsku prijavu, ali to je oblast gdje se ja ne snalazim dobro i na prvom mjestu to ne bih uradio nikad, ako u konačnom bilo ko i bilo čija porodica može biti oštećena mojim povlačenjem prijave.

Ja sam prevashodno sportista, ponekad i plahovit, i samo me teren interesuje. Ne bih želio da vas opterećujem prethodnim dešavanjima koja su bila vezana za neodigravanje utakmice 14. kola lige Igokea – Spars, ali mislim da bilo koja prosječna osoba ne bi se mogla suzdržati na izrečene navode podnosioca prijave.

Ipak, žao mi je što sam bio isprovociran i dozvolio sebi da kažem stvari i koje u normalnim okolnostima ne mislim. Shvatam da moja riječ izgovorena u medijski prostor, kao javne ličnosti, ima veću težinu nego od nekog drugog, ali bih želio naglasiti da sam bio revoltiran prethodnim postupanjem dešavanjima u vezi navedene utakmice i izjavio stvari koje ne stoje. Ja nisam šovinista, nigdje nisam imao probleme takve vrste, niti je iko imao probleme zbog mene po tom pitanju, i ne želim da me bilo ko doživljava na takav način.

Rođen sam i odrastao u kraju koji je zbog šovinizma strahovito stradao u 2. svjetskom ratu, sama moja najbliža pordica i nadam se da razumijete koliko sam i sam osjetljiv po tom pitanju. Sigurno bih volio da nisam izjavio dio koji je boldiran u prijavi, te poštedio i vas odlučivanja po ovom pitanju. Nadam se da ćete razumjeti da je izjava data pod posebnim emocionalnim nabojem kojeg nisam ja prouzrokovao, kao i da ćete imati u vidu da nikad nisam imao nikakvih prestupa ni kažnjivih ponašanja. Nemam nikakvu ambiciju da budem u centru pažnje po ovim stvarima, već isključivo po sportskim nadmetanjima i pobjedama.

Ono što je sigurno, ubuduće ću voditi računa o svojim izjavama, da ne bih opet bio predmet disciplinskih postupaka, jer mi takva reputacija definitivno nije potrebna.

Naposlijetku, ukoliko sam ga uvrijedio, ovim putem želim da se iskreno izvinim generalnom sekretaru KS BiH Ameru Čolanu zbog svoje izjave,napomenucu da sve ovo nije usmjereno protiv g.Čolana,sigurno su neki drugi htjeli iskoristiti ovu situaciju da je uporijebe u druge svrhe. Što se mene lično tice i angažmana g.Čolana kao Generalnog sekretara u KSBIH,da mu Bog dragi da da penziju dočeka na tom mjestu.Gospodin Čolan mora da zna da bez obzira na sve u meni uvijek ima prijatelja kojem se može obratiti za bilo koji vid pomoći. PODNOSILAC IZJAŠNJENJA Dragan Bajić, s.r.", stoji u saopštenju.

Nakon ovoga, odlučeno je da Bajić neće biti dodatno kažnjen.


21 .kolo Prvenstvo BiH
Čapljina : Široki
Sloboda : Zrinjski
Bratunac TRB 78 : 63 Kakanj
Igokea : Mladost
Spars 83 : 82 Promo
Leotar : Vogošća
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 20 18 2 38
2 Široki 20 16 4 36
3 Spars 21 15 6 36
4 Bratunac TRB 21 11 10 32
5 Sloboda 20 11 9 31
6 Leotar 20 10 10 30
7 Zrinjski 20 9 11 29
8 Čapljina 20 9 11 29
9 Promo 21 8 13 29
10 Mladost 20 8 12 28
11 Kakanj 21 7 14 28
12 Vogošća 20 0 20 20