XS
SM
MD
LG

Ambasador fudbala Republike Srpske

Slavko Basara i Radomir Antić

 

Radomir Antić je imao posebnu emociju prema Republici Srpskoj i Krajini. Rođen u Žitištu kao dete roditelja iz “osme ofanzive”, otac Jovo je iz Šipova, a majka Milka iz sela Jelašinovci, podno legendarnog Grmeča. Ime je dobio po ujaku Radi Brkiću, narodnom heroju, to kao da mu je bila odrednica da se herojski bori kroz život i fudbal.

Kada je sa reprezentacijom Srbije, kojoj je posle mnogo godina lutanja vratio kult, a na tribinama beogradskih stadiona dominirale zastave sa imenima gradova: Banjaluka, Prijedor, Šipovo, Doboj, Bijeljina, Srpsko Sarajevo, Trebinje, Brčko… te izborio plasman na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku 2010. godine, proglašen je za ambasadora fudbala Republike Srpske.

 

Dnevni list “Glas Srpske” iz Banjaluke na svečanosti Deset najboljih sportista Republike Srpske u decembru 2009. godine u Banskom dvoru odlikovao je Radomira Antića najvećim znamenjem, a potpisnik ovih redova, kao urednik sportske redakcije pomenutog dnevnika, mu je nagradu lično uručio u bazi “Orlova” u Kovilovu. Bilo je to 5. juna 2010. godine, nekoliko časova pred prijateljsku utakmicu protiv Kameruna (4:3). Sa stadiona njegovog Partizana, u predivnom dekoru koji je napravilo više od 20.000 gledalaca, radosni narod je ispratio “Orlove” na Mondijal, kao i uvek, sa velikim nadanjima i očekivanjima.

-Ponosan sam na ovo priznanje, mnogo mi znači, pogotovo sada pred odlazak na Mondijal. Nažalost, nisam mogao da dođem u Banjaluku prošlog decembra zbog profesionalnih obaveza, ali, eto, došao je i taj trenutak da primim plaketu ambasadora fudbala. Moje srce je uvek u Republici Srpskoj jer moji koreni su tamo. Majka mi je sa Grmeča, a otac iz Šipova – istakao je tada Radomir Antić.

Pored pomenute ambasadorske plakete selektoru Srbije je tada uručena i poklon-kesa sa izdanjima “Glasa Srpske”, kao i dres Borca s njegovim prezimenom na leđima u kojem su Banjalučani osvojili Kup BiH i posle 18 godina ponovo zaigrali na međunarodnoj sceni.

Pre toga, u februaru 2009. godine, Radomir Antić kao selektor Srbije je održao predavanje na seminaru trenerima saveznog ranga takmičenja u Republici Srpskoj. Skup u hotelu “Bosna” bio je izuzetno posećen, a mnogi od trenera, fudbalera i fudbalskih radnika, koji su se tu zatekli, čestitali su Antiću uspeh – plasman na šampionat sveta.

-Radomir Antić je bio pragmatičan čovek, naklonjen Republici Srpskoj. Kada sam mu prezentovao ideju i izrazio želju da u organizaciji našeg Saveza održi predavanje na trenerskom seminaru u Banjaluci odmah je, s oduševljenjem sve to prihvatio i rekao: “dolazim, za vas iz Krajine i Republike Srpske mogu sve!” Iako je imao velikih obaveza, izdvojio je vreme i došao, a to je i dan-danas najposećeniji i seminar koji je imao najveći odjek kada je u pitanju naš Savez i fudbal. Ostali smo bez iskrenog brata i nadaleko čuvenog trenera koga ćemo svi nositi u lepom kolektivnom sećanju. Bio je istinski ambasador srpskog fudbala, ali i svoje Republike Srpske poput Miljana Miljanića, Ilije Pantelića i Branka Bulatovića – prisetio se Rodoljub Petković, tada generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Radomir Antić je i bez priznanja kojim je dobio počast 2010. godine bio istinski ambasador fudbala Republike Srpske!

 

 

Tešić: Najveći trener sveta

 

Slobodan Tešić iz Brčkog, nekadašnji potpredsednik FSRS, ostao je zatečen nakon što je saznao tužnu vest da je preminuo Radomir Antić:

-Još uvek sam u neverici. Znam da je imao određenih zdravstvenih problema, ali je bio borac i optimista. Letos smo moja supruga i ja bili gosti porodice Antić na Zlatiboru, išli smo i kod njih u kuću na ručak, kafu… Šetali smo zajedno, pričali o životu, fudbalu, stvarima koje su obeležile fudbal u Srbiji i Republici Srpskoj. Kao mnogo puta do tada, i na Zlatiboru je ostavio na mene neverovatan utisak velikog čoveka, svetskog putnika i trenera koga su svugde više cenili i poštavili osim ovde kod nas. Imao sam utisak da ga je to bolelo, ali nije mi ništa govorio na tu temu. Bojim se da ni sada nismo svesni koga smo izgubili. Otišao je zauvek veliki sin našeg naroda i jedan od najboljih svetskih trenera svih vremena.

 

Tuga u Republici Srpskoj

 

Vijest o smrti Radomira Antića imala je veliki odjek u Republici Srpskoj, to se vidjelo na svakom koraku, ne samo kod ljudi fudbala, već i kod običnog svijeta, jer su znali ko i kakav patriota je bio Antić.

Ne treba da čudi da su najviši zvaničnici Republike Srpske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, te ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović uputili telegrame saučešća porodici Antić, a sve se to i odigravalo ka je pošast koronavirusa već stigla u Republiku Srpsku.

 

Sportski žurnal