XS
SM
MD
LG

Džudo legende oduševile džudo veterane Bosne i Hercegovine

Za Novicu Todorovića prije rata znali su svi u BiH. U Sarajevu posebno. U raji je uživao status jednak kakav su imali Safet Sušić, Zdravko Čolić, Slobodan Janjuš i druge poznate i popularne ličnosti.

Novica je bio uspješan sportista, jedan od najboljih bh.i jugoslovenskih džudista koje je imala Bosna i Hercegovina. U raji je slovio kao jedan od najjačih momaka. Po mnogima i najjači. U njegovoj su sportskoj biografiji brojne medalje- prva za BiH- zatim trofeji za osvojena prva mjesta i mnoga druga priznanja.

U svojoj dugogodišnjoj i uspješnoj karijeri Novica je nedavno dobio najveće priznanje koje čovjek može dobiti. Daleko do strunjače, bez kimona, Novica je s prijateljem Ivanom Todorovom ujedinio sve džudiste penzionere s ovih prostora.

Najprije je u viber grupi okupio Dragana, Sulju, Velu, Branka, Slavka, Sabahu, Dubravku, Senada, Želimira, Hadžistevu, Stojana, Dževada Topu, Mladena, Mukeletu, Branu, Nemanju, Amela, Ivana, Radeta... Napravio je svojevrsni "popis džudista" penzionera s ovih prostora. Od Banjaluke, Sarajeva, Foče do Trebinja.

Novica i Ivan s prijateljima su osmislili i realizirali akciju prikupljanja pomoći za prijeratne džudiste, sudije, delegate. Istinske šampione.

U subotu i nedjelju u Sarajevu su džudistima i penzionerima iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva dostavljeni paketi sa svim osnovnim potrebštinama, u kojima je bilo hrane, pića, higijenskih sredstava i još puno koje čega, prenosi Patria.

Koliko god svaki artikl ima dragocjenu vrijednost, posebnu težinu ima "mobilizacija" džudista penzionera s ovih prostora koji su afirmisali bh.sport na domaćoj i internacionalnoj sceni.

Viber grupa je 24 sata "u živom programu". Javljaju se džudisti od Australije do Amerike, prisjećaju se druženja, borbi, anegdota... Padne koja suza, vade se iz arhive crnobijele fotografije sa strunjača i pobjedničkih postolja. Takve cnobijele fotke svojevrsni su unikati. U grupi svega ima osim politike.

Zahvaljući Novici i njegovom "dream teamu" stara garda je ponovo na strunjači. Raduju se i nadaju, kada prođe epidemija, skorom okupljanju. Svijet još nije našao lijek za opasni virus, ali je Novica sa svojim timom, barem nakratko zaustavio Koronu. Na koju su svi zaboravili. Makar na dan, dva. Ova ekipa je rođena da pobjeđuje i da ruši barijere.

I u ovim (ne)normalnim okolnostima ovakve bi akcije i priče bile "udarna vijest", popraćene televizijskim kamerama, a ne broj

zaraženih osoba. Umjesto istinskih šampiona, kakvi su junaci naše priče, u domove svih nas od Triglava do Đevđelije uselili su načelnici i komandanti kriznih štabova, epidemiolozi. Organizatori akcije nisu zaboravili proslavljenog rukometnog asa Gordana Žigića.

Akcija koja je pokrenuta od strane Novice Todorovića i Ivana Todorova oduševila je sve naše džudiste širom svijeta. Hvala Ivanu i Novici i svim džudistima. Ovo je poruka mlađima kako se ljudi iz sporta ne zaboravljaju.

"Moram reći da mi je bilo zadovoljstvo sresti stare džudiste. Zahvaljujem se organizatorima, posebno Novici. Prof dr. Želimir Vučković je iznenađen dostavom paketa. Paket je primila supruga Renata. Za Džemala Hadžića paket je prinio sin Goran..."

" Uručenje paketa se nastavlja. VELIKO HVALA mojim drugarima "judašima" i Novici na poklon paketima. Još jednom smo pokazali da plemenitost sportaša nema granica."- neke su od poruka džudista u znak zahvalnosti Novici i njegom "dream teamu".