XS
SM
MD
LG

  Zbog ove pauze cijeli će sport puno patiti, pa tako i košarka

Pero Obradović

Za sportsku javnost u BiH odluka Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH o završetku prvenstva 16. marta, samo četiri dana nakon prekida takmičenja, bila je iznenađenje. Poredak u trenutku prekida proglašen je za konačni. Dok u fudbalu, rukometu, odbojci… razmišljaju kako završiti takmičenja, košarkaši su mirni.

Kako će  se duga polugodišnja pauza odraziti na ovaj sport govori Pero Obradović, bivši igrač Čapljine, košarkaški sudija, trenutno delegat i instruktor Međunarodne košarkaške federacije – FIBA.

" Kako je svima tako je košarkašima i košarkaškom sportu. Trenutno  smo u zastoju. Kada ćemo ponovno početi, to se još ne zna. Nadamo se vrlo brzo da će neke mjere početi popuštati, tako da mislim da bi sljedeća sezona trebala početi na vrijeme ", kaže Obradović te naglašava:

" Ova pauza neće dobro donijeti nikome, pa tako ni samoj košarci. Cjelokupan sport se patiti, jer izgubljeno je šest, sedam mjeseci. Ako je izgubljeno šest, sedam mjeseci u sportu, znači da je isto toliko izgubljeno i u ekonomiji, a čim je izgubljeno tu, znači da će patiti i ostali subjekti koji su zavisni  o ekonomiji, a jedan od njih je sport ", riječi su Obradovića.

- Vaš je matični klub je Čapljina. Što biste rekli za taj klub?

" Nisam baš upoznat u detalje kako se radi. Vidjelo se da je bilo dosta lutanja u početku, razlog ne znam. Međutim, tokom sezone progledalo se i krenulo pravim putem ".

- Iduće košarkaško prvenstvo  –  kako će ono izgledati na osnovu onoga što ste rekli za ekonomiju? Utisak je da neće biti onoliko igrača sa strane koliko je bilo  prethodnih godina? 

''Koliko bude finansijskih mogućnosti tako će se i klubovi postaviti. Morate shvatiti da je to profesionalizam. Svi klubovi u Premijer ligi su uglavnom profesionalni, svi igraju za platu, za novac. Mislim da će se nastaviti istim smjerom, vjerovatno  će u početku biti manje novca. Međutim, doći će to sve na svoje čim popuste ove mjere i čim se popravi epidemiološka situacija".

- Imamo li potencijala u mlađim uzrastima. Ima li šane  da dobiju više prilike da igraju?

" Nikada nisam pravio razliku mladi – stariji igrači. Mislim da se u pravim klubovima na to i ne gleda. Možemo vidjeti ako je neko mlad i ako je zaslužio igrati, znači ko je  sposoban igrati na nivou ligu u kojoj je taj klub, dobiće priliku bez obzira imao 16, 25 ili 30 godina. Bitno je da je pouzdan igrač – zaključuje Petar Obradović koji mladima koji plove  košarkaškim vodama poručuje:

 Radite ono što volite jer bićete uspješni u onom što volite", rekao je Pero Obradoviæ, delegat i instruktor FIBE.

 

 


21 .kolo Prvenstvo BiH
Čapljina : Široki
Sloboda : Zrinjski
Bratunac TRB 78 : 63 Kakanj
Igokea : Mladost
Spars 83 : 82 Promo
Leotar : Vogošća
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 20 18 2 38
2 Široki 20 16 4 36
3 Spars 21 15 6 36
4 Bratunac TRB 21 11 10 32
5 Sloboda 20 11 9 31
6 Leotar 20 10 10 30
7 Zrinjski 20 9 11 29
8 Čapljina 20 9 11 29
9 Promo 21 8 13 29
10 Mladost 20 8 12 28
11 Kakanj 21 7 14 28
12 Vogošća 20 0 20 20