XS
SM
MD
LG

Damjanović: Ogromna pauza će ostaviti posljedice na igrače

Foto/Miroslav Tanasković

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva skraćenu sezonu u Prvoj ligi Republike Srpske, zbog pandemije koronavirusa, završili su na petom mjestu sa omjerom od 11 pobjeda i osam poraza.

U razgovoru za naš portal o sezoni iza nas govori nam trener ''Sokolova'', Aleksandar Damjanović.

- Što se mene tiče, rezultatski sam ja zadovoljan. Nije bila lagana sezona, bilo je problema i rezultatskih i tih nekih povreda, a kada smo došli do neke prave forme i rezultata došlo je do prekida. Malo mi je žao što nismo uspjeli do kraja odigrali, mislim da bismo uspjeli dostići plej of, ali više sila, šta da se radi, počinje naš razgovor Aleksandar Damjanović.

Sokolovi nisu toliko pred početak sezone pominjali ulazak u plej of, mada se stidljivo negdje moglo provući da postoji kvalitet za nešto tako.

- Nismo potencirali taj plej of. Zadržali smo gro ekipe od prošle sezone, a s obzirom na mladost ekipe teško je predvidjeti neki razvoj. Međutim, momci su pokazali karakter, imali smo i izostajanje nekih igrača, skraćen roster i sve ostalo. Dizali smo formu tokom sezone i kao što rekoh ostaje taj neki žal što nismo odigrali do kraja i pokušali ući u play off što bi nam bila neka nagrada za čitavu sezonu. Ali šta je tu je, ne možemo uticati na to.

Na kraju, Borac je sa samo jednim porazom stigao do titule prvaka Republike Srpske i plasmana u elitni rang bosanskohercegovačke košarke. Damjanović smatra potpuno zasluženo, ali ostaje negdje žal što sa sportske strane to sve nisu potvrdili na parketu.

- Od početka gledano Borac je zaista bio u najboljoj formi, imali su rezultat, do pred kraj su bili bez poraza, na kraju doživjeli taj jedan poraz. Zasluženo su prvi. Sad, sam prekid i sve to gledajući iz ove perspektive, dva-dva i po mjeseca poslije, ne znam. Tako je moralo da bude. Nisam siguran da je to pravo rješenje, ali Bože moj. Zdravlje je najpreče. Borac je ušao u viši rang. Mislim da je zasluženo, ali opet ostaje taj neki sportski segment, teren je mjerilo. Oni su bili najbolji i najkvalitetniji tokom čitave sezone, ali play off je mjesto gdje se to potvrđuje i stavlja pečat na sezonu. Ali, šta da se radi.

Poslije dvije sezone na klupi Slavije, Aleksandar Damjanović može dosta dobro da govori o prvoligaškom karavanu. Smatra da je ova sezona bila kvalitetnija u odnosu na prošlu.

- Većina klubova ima neku kalkulaciju, odmjeravaju snage jedni drugima na početku sezone. Ove godine je bilo više gužve u gornjem dijelu sezone, tu smo se i mi uključili ove sezone uz Borac, ekipe iz Bijeljine, Heo koji je bio odličan ove sezone, Princip iz Zvornika i tako dalje. Mislim da je bila za nijansu kvalitetnija u odnosu na prošlu sezonu. Bilo je više tih iskusnijih igrača koji su tokom sezone pojačavali ekipe. Mada, ja opet stojim iza onoga da bi u ovoj ligi prioritet trebali da budu mladi igrači i da bi ekipe koje to mogu trebale da forsiraju. I sami znamo da nam je stanje sa sportom, govoreći o košarci, deficitarno što se tiče domaće prozivodnje igrače.

Od sutra je dozvoljen trening sportskim kolektivima, a čim se uslovi u Sportskoj dvorani ''Slavija'', koja je tokom pandemije koronavirusa pretvorena u svojevrstan izolatorij, mlađe kategorije Slavije će na trening. Seniori, za sada nisu u planu.

- Nemamo u planu, za sada. Igrači su kućama i pretpostavljam da će nam ih biti teško sakupiti. Sa druge strane bi trebalo napraviti neki okvirni plan za sljedeću sezonu. Inače je pauza predugačka i kada se regularno završi sezona, čak i one ekipe u plej ofu imaju predugačku pauzu. Pauza od šest mjeseci je ubitačna što se tiče igrača, i sigurno da će da ima odraza na sljedeću sezonu i na formu igrača i na sastavljanje ekipe, na masu stvari. Dalje, sport će biti na udaru i što se tiče te neke finansijske situacije, tako da i sa te strane treba gledati kako će se odvijati situacija i da se prave kalkulacije. Nisam siguran kako će to sve izgledati.

Šta će biti naredne sezone i da li će on biti na istom mjestu, još uvijek nam nije znao odgovoriti. Tek treba da sjedne sa Upravom i razgovara.

- Trenutno nisam bio na sastancima sa upravom. Sve je stalo u prethodnim sedmicama. Moramo da sjednemo i da vidimo kakvi su planovi za dalje. Nekih preliminarnih razgovora je bilo još tokom sezone i za sada je sve na tome. Trebamo da vidimo kako dalje, kako preduprijediti sve ove neke stvari koje su se sada dogodile i pokušati se organizovati.


20 .kolo Prva liga RS
Sloboda 73 : Slavija 1996
Borac : Student-Igokea
Prijedor-Spartak : Sokolac
Varda HE : Drina-Princip
Budućnost BN : HEO
Radnik BN : Sutjeska
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 19 18 1 37
2 HEO 19 12 7 31
3 Drina-Princip 19 12 7 31
4 Radnik BN 19 11 8 30
5 Slavija 1996 19 11 8 30
6 Budućnost BN 18 11 7 29
7 Prijedor-Spartak 19 9 10 28
8 Sokolac 19 8 11 27
9 Student-Igokea 19 7 12 26
10 Varda HE 19 6 13 25
11 Sutjeska 19 5 14 24
12 Sloboda 73 18 3 15 21