XS
SM
MD
LG

Gradina protiv prekida takmičenja

Gradina, Srebrenik

Gradina iz Srebrenika se oglasila aopštenjem nakon odluke da se sva takmičenja u Federaciji Bosne i Hercegovine prekinu.

U povodu Odluke Izvršnog odbora FS FBiH od 25.05.2020. godine o završetku Prve lige Federacije BiH ali i svih takmičenja u organizaciji FS Federacije BiH prema zatečenom stanju, OFK Gradina Srebrenik izražava duboko razočarenje u ovakvu Odluku.

Naime, osjećamo izuzetno nezadovoljstvo u pristupu donošenja ovako teške Odluke, u kojoj prethodno nisu učestvovali niti konsultovani 64 drugoligaša (iz grupa ”Sjever”, “Zapad”, “Jug” i “Centar”) čime su dovedeni u podređen položaj u odnosu na klubove iz Prve lige FBiH.

U vezi s tim, smatramo da je na ovaj način učinjena velika nepravda i diskriminacija za 64 kolektiva koji su po zakonu i pozitivno - pravnim propisima potpuno ravnopravni akteri sa klubovima Prve lige FBiH, a čije su Propozicije i druga normativna akta sadržani u zajedničkom Statutu FS Federacije BiH, čiji članovi su nosioci aktivnosti i odlučivanja u Skupštini i drugim organima FS FBiH.

Iz tih razloga mišljenja smo da se nije smjelo zanemariti mišljenje neposrednih aktera takmičenja (64 kluba), koji su u konkretnom slučaju sa donošenjem apstraktnih odluka potpuno iznenađeni i zatečeni.

Naša konkretna reakcija, pored navedenog, odnosi se i na to da Odluka o završetku takmičenja nije u skladu sa Pravilnikom o nogometnim/fudbalskim takmičenjima NS/FS BiH jer je odigrano samo 15 kola u Drugim ligama Federacije BiH, što znači da je prvenstvo prekinuto zbog više sile (Odlukama civilnih organa) što je najlogičnije da se prvenstvo poništi jer tako i nalažu pozitivno pravni propisi FS BiH.

Smatramo da je Odluka o prekidu takmičenja u drugim ligama i ostalim ligama FS FBiH ishitrena i donesena bez stavova i izjašnjavanja predstavnika 64 drugoligaša i deset kantonalnih/županijiskih saveza koji vode takmičenja u drugim ligama, a koji su osnovna baza za postojanje i funkcionisanje FS BiH (pogotovo ako se ima u vidu da je Krizni štab FBiH deblokirao zabranu igranja utakmica na svim nivoima u Federaciji počev od 30. maja 2020. godine a koji rok omogućava normalan završetak takmičenja na svim nivoima).

Nedopustivo je da se legalizuje završetak takmičenja po zatečenom stanju kada je u takvoj situaciji u nekim Drugim ligama bodovna razlika toliko neznatna da su neki klubova oštećeni, gdje bi se, da se prvenstvo nastavilo, u prvom narednom kolu situacija u bodovnom smislu i tabeli znatno promijenila.

Zbog toga što smo totalno neobaviješteni o obaveznim mjerama nadležnih organa od dana stupanja na snagu vanrednih prilika do danas, zbog čega smo u totalnoj dezorganizaciji, iščekivanju i velikim finansijskim izdacima zadržavajući i plaćajući igrače, te drugim troškovima koji su pratili pripreme za nastavak prvenstva, tako da smo do sada uložili više od 55.000 KM u te namjene, što nam čini veliko opterećenje za organizaciju i nastavak aktivnosti kluba.

Takvo stanje će se u velikoj mjeri odraziti i na ostale klubove a što neće biti slučaj sa Premijer ligom i Prvom ligom FBiH.

S obzirom na kadrovsku strukturu u Izvršnom odboru i iskustva u vođenju liga u Federaciji, da će se, ova ničim izazvana situacija prevazići, naći rješenja da se nijedan klub takmičarski i statusno ne ošteti, po cijenu proširenja liga (Prva liga, Druge lige pa i Kantonalne lige).

Smatramo da bi trebalo pristupiti izmjenama sistema takmičenja na svim nivoima a pogotovo na drugim ligama Federacije BiH, kako bi se smanjio broj tih liga pa i klubova u tim ligama te preciznije definisali uslovi koje klubovi treba da ispunjaju za učešće u takmičenjima u tim ligama, a nikako dopustiti da se u nekoj od drugih liga takmiče klubovi koji nemaju prohodnost i mogućnost ulaska u viši rang (Prvu ligu) sa ostalim klubovima koji ispunjavaju te uslove, čime bi se obezbijedila i veća regularnost takmičenja u odnosu na dosadašnju praksu, a što smo mi u našem klubu to u posljednje dvije sezone najbolje osjetili.

S obzirom da se u narednim danima očekuje sjednica Izvršnog odbora FS FBiH očekujemo da se ovi naši prijedlozi ozbiljno uzmu u razmatranje, a njenim usvajanjem bi se dijelom ispravila nepravda s obzirom da nam nije omogućeno na zelenom terenu da ostvarimo naš cilj, a to je plasman u viši rang takmičenja, piše u saopštenju OFK "Gradina" Srebrenik

 


Gradina 3 : 1 Orahovica 74
Čelić 0 : 6 Mladost
Svatovac 3 : 0 Sloga
Odžak 102 1 : 0 Dinamo
Priluk 1 : 3 Seona
Bosna (K) 2 : 0 Bosna (M)
Lokomotiva 0 : 5 Prokosovići
Mramor 2 : 0 Radnički
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Seona 15 13 1 1 40
2 Gradina 15 11 2 2 35
3 Prokosovići 15 9 2 4 29
4 Bosna (M) 15 8 1 6 25
5 Bosna (K) 15 7 2 6 23
6 Odžak 102 15 7 2 6 23
7 Svatovac 15 6 5 4 23
8 Mladost 15 7 1 7 22
9 Dinamo 15 7 1 7 22
10 Mramor 15 6 3 6 21
11 Lokomotiva 15 5 4 6 19
12 Orahovica 74 15 5 3 7 18
13 Radnički 15 5 1 9 16
14 Priluk 15 5 1 9 16
15 Sloga 15 4 1 10 13
16 Čelić 15 0 0 15 0