XS
SM
MD
LG

Preminuo Ilija Petković, prijatelj FS RS

Milorad Dodik i Ilija Petković

Fudbalski savez Republike Srpske ostao je bez još jednog iskrenog i poštovanog prijatelja, čovjeka koji je volio, poštovao i cijenio naš Savez, Republiku Srpsku i sve klubove od Novog Grada do Trebinja.

Često je dolazio u Banjaluku i kao fudbaler, i kao selektor i kasnije kao funkcioner, radovao se svakom dolasku, kako je znao da kaže, među braću, a posebno će ostati upamćena njegova gostovanja na tradicionalnoj manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” u hotelu “Bosna”. Fudbal, FSRS i Republika Srpska izgubili su brata koji je i u najtežim vremenima uvijek znao da nađe riječi utjehe, podrške i ohrabrenja za iskušenja kroz koja smo prolazili od osnivanja 1992. godine do danas.

U januaru 2018. godine FSRS je Iliji Petkoviću dodijelio internacionalno priznanje Zlatna povelja “Miljan Miljanić” za dugogodišnji rad u fudbalu i ostvarenja i rezultate koje je tokom duge igračke i trenerske karijere postizao. Bio je to jedan od najemotvnijih trenutaka pomenute manifestacije.

Iliju Petkovića ćemo pamtiti po dobroti, otvorenom srcu, patriotizmu i ljudskim odlikama koji mogu da posjeduju samo rijetki ljudi, Krajišnici.

Porodici Petković, kao i fudbalskim saveza Beograda i Srbije upućujemo iskreno saučešće povodom smrti našeg prijatelja i brata Ilije, a njegovim odlaskom ostaće velika praznina u svim našim srcima. Smrt Ilije Petkovića je nenadoknadiv gubitak za srpski fudbal.

Ilija Petković rođen je 22. septembra 1945. godine u Kninu, fudbalsku karijeru počeo je u Dinari, a kao 19-godišnjak prešao je u redove OFK Beograda. U dva mandata među plavo-bijelima uknjižio je 417 utakmica i postigao 68 golova, a bio je i član generacije beogradskih “romantičara” koja je 1966. godine osvojila Kup Jugoslavije. Igrao je i za francuski Troa, te bio reprezentativac SFRJ, u plavom dresu od 1968. do 1974. godine odigrao je 43 utakmice i postigao 6 golova. Bio je selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine.

Idi nazad