XS
SM
MD
LG

Vico Zeljković: Borac dobija generalnog sponzora i ima svijetlu budućnost

Dejan lukendić i Vico Zeljković

Dok se polako sprema da napusti poziciju predsjednika banjalučkog Borca Vico Zeljković, aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, svom nasljedniku ostavlja uređen i finansijski jak klub. Na proputovanju na Zlatibor, gdje se na pripremama nalaze igrači Borca, razgovarao je za sportdc.net i otkrio da će ovih dana Borac dobiti generalnog sponzora.
 

- Proteklih godina smo radili teško i naporno. Zna se u kakvoj smo situaciji preuzeli Borac. Dugovi su bili veliki, budućnost neizvjesna, ali se nismo predavali. Vjerovali smo u naš plan i evo sada smo stigli do generalnog sponzora. Nije ga Borac imao godinama. Do starta Premijer lige Bosne i Hercegovine ćemo potpisati ugovor na dvije godine. Mnogo će to znači za stabilnosti kluba i ekipe. Na godišnjem nivou Borac će dobijati 600.000 maraka. To znači da relaksirano možemo da uđemo u naredni period i da pravimo ozbiljne planove. Imali smo mi i ove godine i proteklih, sponzore na dresovima, ali je to bilo daleko od ovog što smo sada završili, kaže sa neskrivenim zadovoljstvom Vico Zeljković.

Naravno, pored ovog sponzorskog ugovora potrebno je obezbijediti i drugi priliv novca u klupsku kasu. Sa 600.000 maraka se može mnogo, ali sigurno ne i krenuti u trku za šampionsku titulu ili izlazak u Evropu. Svjestan je toga Zeljković i smatra da Borac da bi ostvario ova dva cilja, a ona su praktično imperativ za sve u klubu, mora imati na raspolaganu milion evra.

-Mi uvijek trebamo da stremimo plasmanu u vrh tabele. Da se borimo za titulu i izlazak u Evropu. Od generalnog sponzora dakle imamo 600.000 maraka, UEFA će nam uplatiti 500.000. Ukoliko budemo imali dobar start i rezultat i prođemo u drugo kolo kvalifikacija to je novoih 500.000 maraka. Ako bi se poklopile kockice imali bi sjajan start. Moramo se potruditi da konačno počnemo da zarađujemo i od transfera igrača. Barem jedan godišnje bi se trebao i mogao napraviti. Mnogi će sigurno reći pa što to niste radili ranije. Kako, kada smo imali milionska dugovanja? Bilo je to praktično nemoguće, Jedva se preživljavalo, a sada je situacija mnogo povoljnija. Uz Borac mnogi privrednici moraju da vide i sebe i da rade zajedno sa ljudima iz kluba. Iako je koronavirus mnoge klubove dovela na ivicu provalije, mi smo ipak uradili sjajan posao i možemo mirnije da gledamo u budućnost, rekao je Zeljković.

Narednih dana će se Vico Zeljković povući sa pozicije prvog čovjeka kluba, ali kaže da odlazi uzdignute glave, jer je uradio veliki posao za Borac.

-Iza mene ostaje uređen klub, bez dugovanja. Dakle, novi klupski čelnici će imati dobru polaznu poziciju, a naravno neću ni ja dići ruke. Tu ću uvijek biti da pomognem, koliko mogu. Imaće dobar tim na raspolaganju, sponzora, dakle svijetla je budućnost, riječi su Zeljkovića.
 

Prema njegovim riječima orijentacija kluba mora biti omladinski klupski pogon i proizvodnja  sopstvenih igrači. Oni su garancija bolje budućnosti Borca. 
 

-Mi jednostavno moramo da ''pravimo'' igrače. Imamo talentovane mlade fudbalere. Nekolicina ih kuca na vrata prvog tima. Pogledajte golmana Luku Damjanovića. Garantujem vam da tako talentovanog čuvara mreže nema ni jedan klub u okruženju. U budućnosti će Luka da vrijedi milione i naše je da , zajedno sa njim idemo ka tom transferu. Ima samo 16 godina. Ništa nije nemoguće. Pa imali smo milionska dugovanja, sveli smo to na nulu. Tako je i sa transferima. Moramo konačno napraviti veliki transfer, a imamo odličnih   mladih igrača. Milojević, Kujundžić, Čavić, Marković, Lukić, Račić. Zbog njih smo doveli Igora Jankovića na poziciju šefa mlađih kategorija. To je potez za budućnost, kaže Zeljković.

Dotakao se on i Vladana Danilovića, igrača u kojeg vjeruju svi u klubu. Zna se da je Crvena zvezda za njega prije dvije godine nudila 150.000 evra.

- Vladan je igrač koji u ovom trenutku vrijedi 500.000 evra. Ima status reprezentativca, igra dobro, Borac vjeruje u njega i nije bilo ni logično da ga pustimo za 150.000 evra. Sada već možemo da razmišljamo o mnogo većem transferu i siguran sam da će to biti samo početak dobrih poreza klupske uprave, završio je Zeljković.


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25