XS
SM
MD
LG

Najava plej ofa Zapadne konferencije

Foto: Forbes

Nakon što je odigran regularni dio sezone, došlo je vrijeme za plej of NBA lige. Borbu na Istoku smo najavili a sad je red da najavimo i Zapad.

LOS ANĐELES LEJKERSI (1) VS PORTLAND (8)

Los Andđeles Lejkersi su prvi na Zapadu. Igrali su dobro cijele sezone mada su u poslednjih nekoliko utakmica bili lošiji. LeBron i Dejvis igraju odlično, Kuzma ih dobro prati a u globalu je jako dobar i Koldvel Poup. Takođe, Centri Mekgi i Hauvard imaju veoma bitan doprinos i predvode tim kad je u pitanju ofanzivni i defanzivni odnos na 100 posjeda. Grin se za sada traži a problem je svakako i taj što su u ''balonu'' bez Bredlija i za sada Radžona Ronda.

Lejkersi su po broju poena 13. napad lige ali su prvi po šutu iz igre (48% po meču). Odlični su u šutu za dva, ali i dobijaju najviše rampi te su katastrofalni u šutu za tri poena. Kada sam radio tekst o njima, prije desetak dana, bili su 16. po procentu šuta za tri. Od tada su odigrali četiri susreta i pali su na 22. mjesto. Djeluje da sem Kuzme niko nije šuterski raspoložen a taj parametar će biti mnogo važan za njih. Odbrana je jako dobra. Četvrta su odbrana lige po broju poena, prvi po udarenim rampama a drugi po broju dozvoljenih skokova rivalima.

Za razliku od Lejkersa, Portland je imao tešku sezonu. Da nije bilo koronavirusa gotovo pa sigurno ne bi ušli u plej of. Pauza im je sjajno došla jer su se oporavili Kolins i Nurkić. Budući da je Nurkić jedini koji u kontinuitetu igra odbranu, to im je mnogo značilo. Lilard je igrao maestralno u balonu, Mekalum oscilirao a Melo Entoni pogađao kad je trebalo. Takođe, sjajan doprinos dao je i Geri Trent junior. Imao je sjajnih šuterskih partija ali i sjajnih defanzivnih u meču plej ina protiv Memfisa.

Portland je šesti napad lige, drugi po udarenim rampama i treći sa najmanje izgubljenih lopti. Takođe, treći su po procentu za 3 poena. Međutim, defanziva im je katastrofalna. Tek su 26. po primljenim poenima a pri začelju su i u drugim statistikama. Faktički, koliko toliko dobro brane unurašnju liniju.

Mnogi očekuju dosta od Portlanda ali nije realno da naprave nešto u ovoj seriji. Odbrana im je užasna a Lejkerse neće moći napadom dobiti. Lejkersi uz svu muku u šutu i sa kreacijom sa bekap plejom, defanzivno nemaju toliko problema. Donekle će i tu Rondo faliti ali opet imaju igrača za odbranu. Gotovo sigurno će ići na udvajanja Lilarda i rizikovaće da se ostali razigraju. A ostali, sem donekle Trenta, nisu kadri u kontinuitetu pogađati u balonu. Sa druge strane, sem Nurkića niko odbranu ne igra. Lejkersi će do maksimuma vrtiti pik u plej ofu. Na petici će se rotirati i Dejvis i Hauvard i Mekgi. Nurkić će biti kad-tad opterećen faulovima i neće moći sam da se nosi sa svima.

Da je tu Rondo, ovde bi Portlandu i jedna pobjeda bila upitna. Ovako, možda uzmu jednu pobjedu, možda nekako i dvije ali to je plafon.

LOS ANĐELES KLIPERSI (2) VS DALAS (7)

Foto: Clips Nation

Klipersi imaju izuzetno moćan tim ove godine. Međutim, mi ih još nismo vidjeli u očekivanom obliku i još nisu zaigrali u kontinuitetu onako kako mogu. Razlog tome je taj što su do maksimuma odmarali igrače. Naravno, pogotovo se tu misli na Lenarda i Džorda. No, bez obzira na sve, oni su dali odličan doprinos kad god su igrali. Beverli radi defanzivno dobar posao, Zubac ima najbolji off/def rejting na 100 posjeda a sa klupe sjajne stvari dobijaju od Lu Vilijamsa i Mo Herela.

Sa 116,3 poena po meču, četvrti su najefikasniji napad lige. Dobro šutiraju trojke i tu su po procentu šesti u ligi a izvode i najviše slobodnih bacanja od svih ekipa. Takođe, treći su po broju skokova. Po broju poena, 13. su odbrana u ligi. Međutim, nije to baš pravi pokazatelj moćnosti njihove odbrane. Treći su po tome kakav postotak rivalima dozvoljavaju (samo 43,8%) a peti su u odbrani linije za tri poena. 

Dalas nakon nekoliko godina igra plej of. Rik Karlajl sjajno je posložio sastav koji ima a punu slobodu u igri dao je Luki Dončiću. Dončić igra nevjerovatnu sezonu i jedan je od kandidata za igrača koji je najviše napredovao. Takođe, Tim Hardvej junior igra jako dobro ove sezone a Porzingis igra ponajbolju svoju sezonu u NBA. Fini Smit i Rajt daju doprinos, Bobi Marjanović koristi priliku a Kleber ima najbolji off/def rejting na 100 posjeda.

Dalas je treći napad lige sa 117 poena postignutih po meču. Četvrti su u sokovima kao i u procentu šuta za dva. Sa samo 12,7 izgubljenih lopti, drugi su najbolji tim po tome. Po svim defanzivnim statistikama Dalas izuzetno loše stoji. Oni su 16. po broju primljenih poena a i ostale statistike im ne idu u prilog.

Foto: Dallas Morning News

Što se tiče serije Klipersa i Dalassa, ključno je samo kako će se Dalas snaći na odbranu Klipersa. Ona je moćna i pogotovo će svu snagu fokusirati na Dončića. Od njega nema odbrane ali Klipersi mogu smanjiti štetu koju će im Luka napraviti. Budući da će on biti zatvaran što se šuta tiče, biće izuzetno važno kako će ostali šutirati kada budu dobijali loptu od Luke. Hardvej, Fini Smit, Kleber, Kari, svi oni bi morali fantastično šutirati. Pa opet, i tada bi teško mogli izbaciti Kliperse. Klipersi imaju i sjajan napad i sjajnu odbranu i dužinu u rosteru, dok Dalas ima samo napad i samo faktički Dončića. Odbrana pika je veliki problem za Dalas i Porzingisa i treba očekivati da taj dio Klipersi maksimalno eksplatišu. Takođe, loše brane i u igri čovjek na čovjeka. Jedina nada Karlajlu je da forsira zonu i da moli Bogda da Kliperse ne ide šut.

Biće sigurno nezgodni Klipersima. Sigurno će se boriti do kraja ali Dalasu je plafon dvije pobjede ovde.

DENVER (3) VS JUTA (6)

Denver je i ove sezone igrao jako dobro. Imali su more povreda ali su opet bili u vrhu. Marej, Barton, Heris, svi su se povređivali. No opet su bili dobri. Nikola Jokić igra briljantno i ove sezone. Legitimni je kandidat ponovo za najbolju petorku NBA lige i nakon sporijeg početka sezone, igra na svom prepoznatljivom nivou. Marej igra dobro kad je zdrav, Porter igra fantastično od restarta a doprinos daju svi. Plamli je isto vrijedan pomena jer ima najbolji off/def rejting na 100 posjeda. Imaju širinu i to im je dobra stvar pred plej of.

Denver je 19 napad lige po broju postignutih poena. Četvrti su po procentu šuta iz igre i u šutu za dva ali su im trojke loše i taj segment bi morali popraviti. Četvrti su i po broju asistencija, što je negdje i logično. Obrana im je dobra. Jesu malo tu popustili od restarta ali kada je potrebno, odbrana im donosi dobre stvari. Dopuštaju malo skokova rivalima (najmanje defanzivnih skokova 32 po meču).

Foto: Denver Stiffs

Što se Jute tiče, oni su zaista ekipa sa mnogo problema. Što je Fila na Istoku, to su oni na Zapadu. Dosta povreda, dosta problema i unutrašnjih svađa. Babo Bogdanović propušta završnicu sezone radi povrede. Mičel i Gober su odavno u ratu a prvih par mečeva sa Denverom propustiće i Majk Konli jer mu se supruga porodila.

Juta je po broju poena 18. napad lige. Prvi su u šutu za tri ali nisu tu više ubojiti toliko. Vidjelo se od restarta koliko Babo fali sa svojih sigurnih par pogođenih trojki po meču. Peti su i po procentu šuta za dva poena. Pti se defanzive tiče, deveta su odbrana lige te najmanje asistencija rivalima dozvoljavaju po meču.

Što se tiče ove serije, Denver je prošao odlično. Juta im generalno leži a pogotvo ovakva Juta u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Jokić redovno uništava i frustrira Rudija Gobera a budući da odbrana Jute kreće od Gobera, Juta je u startu u problemu. Od odlaska Rubija, slabija im je kreacija mnogo a sada nemaju ni Konlija na startu. Realno je da ulogu pleja preuzmu Ingls i Mičel. Međutim, igra im je baš divlja i sa dosta mana. Najgori su od restarta na Zapadu kada se gledaju ekipe koje su ušle u plej of. Veoma bitno biće i kakav će Porter biti. On je napadački sjajan ali defanzivna je rupa. Zato je važno kakav će njegov odnos u ovoj seriji biti, kad su u pitanju napad i odbrana. Takođe, bitna napomena je i ta da će Denveru biti zdravi i spremni svi. Imaće veću rotaciju dosta u odnosu na Jutu što je takođe prednost.

Kad se sve sabere i oduzme, Denver je ovde popriličan favorit. Proćiće po svemu sigurno a Juti je plafon da izvuče dvije pobjede. Mada je realno da neće ni toliko izvući u ovim okolnostima.

HJUSTON (4) VS OKLAHOMA (5)

Ovo je vjerovatno i najzanimljivija i u najavi najneizvjesnija serija na Zapadu. Biće zanimljivo kako će Kris Pol proći protiv ''svojih''.

Hjuston je ove sezone uradio nešto nevjerovatno. Sredinom sezone snizili su petorku i počeli igrati bez klasičnog centra. Tako su otvorili više prostora Vestbruku za njegove prodore i napade ka obruču a okružili su ga šuterima koji pogađaju na povratne šuteve. Harden je najbolji strijelac lige ali vidjećemo kakav će biti kada dođe plej of.

Hjuston je sa 117,6 poena po meču, drugi napad lige. Iako su šuterska ekipa, procenat im je loš. Međutim, treba reći realno da i šutiraju mnogo. Šutiraju nekada i 60 trojki a od toga kada pogode 20-22 je odlično za rezultat iako procenat i nije veliki. Drugi su po procentu šuta za dva dok su pretposlednji po asistencijama što i nije čudno toliko s obzirom na način na koji igraju. Defanzivno loše stoje u svim parametrima. Ova petorka može preuzimati sve od jedan do pet i svaki igrač to može raditi, međutim to baš i ne djeluje u stvarnosti toliko dobro. A to i ne čudi s obzirom da ni Harden ni Vestbruk nisu defanzivne sile.

Oklahoma je ''dark horse'' Zapada. Bili Donovan je odradio nenormalan posao. Ostali su bez Vestbruka i Džordža a igraju fantastičnu košarku. Sve kreće od doktora igre Krisa Pola koji je sjajan mentor mlađim igračima. Gildžres Aleksander igra fenomenalnu košarku, Galinari igra na rutinu i iskustvo. Adams standardno odrađuje posao a sa klupe je sjajan Šruder.

Statistički kada se gleda napad Oklahome, to i ne djeluje tako dobro. Nisu statistike njima naklonjene ali u stvarnosti to djeluje dovoljno dobro. Dosta to dobro izgleda i radi sjajne odbrane. Sedma su odbrana lige po broju primljenih poena. Sjajno brane liniju za tri poena i tu su drugi u ligi a deseti su ukupno po dozvoljenom šutu rivalima iz igre.

Foto: Los Angeles Times

Što se ove serije tiče, biće zanimljivo ko će svoj ritam nametnuti. Oklahoma ako nametne svoju dobranu, Hjuston je u velikom problemu. CP3 će biti nevjerovatno motivisan jer su ga svi iz Hjustona pljuvali nakon odlaska. A kad je takva klasa u oba pravca motivisana, onda za rivala nije dobro. Takođe, imaju centra koji rivalima može stvoriti probleme. Doduše, teško će i Adams braniti protivnike radi svoje sporosti u odbrani. Zato je važno za ovu seriju i kakav će odnos off/def imati Adams. Još jednu stvar treba ispratiti. Hjuston šutira ogroman broj bbacanja (Harden često dosta poklonjenih) a OKC daje malo bacanja rivalima i igraju prilično čistu odbranu, s obzirom na količinu agresivnosti koju posjeduju.

Ovu seriju je dosta teško prognozirati jer su ekipe totalno različite. Oklahoma konstantno igra sa centrom dok Hjuston igra sa niskim petorkama. Serija bi po svemu morala ići bar u šest mečeva. A ko prolazi ? Faktički će presuditi ko nametne svoj ritam, Hjuston svoj napad ili OKC odbranu.

A pošto sam pobornik teorije da odbrana donosi uspjeh, prognoziram 4-2 pobjedu Oklahome.