XS
SM
MD
LG

Podgoricu zamijenila Banjalukom

Nina Džebo plavi dres

Reprezentativka Bosne i Hercegovine, Nikolina Džebo, prošle sedmice je iz podgoričke Budućnosti Bemax prešla u redove banjalučkog Fenixa, ekipe koja će ove sezone igrati u elitnom rangu bosanskohercegovačke košarke, a prošle sezone je u Prvoj ligi Republike Srpske sa maksimalnim učinkom završila regularni dio sezone. U razgovoru za naš portal, Nikolina Džebo ističe da je pandemija koronavirusa dovela do toga da ona ostane u Bosni i Hercegovini, ali je i privukao ambiciozan projekat banjalučkog tima.

- Zbog situacije sa koronavirusom, koja nije nimalo naivna, odlučila sam se da ovu sezonu ostanem u svojoj zemlji. Ono što je prevagnulo da odem u Fenix jesu ambicije kluba, koje su iz dana u dan sve više, a to potvrđuje i angažovanje dvije seniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine, rekla nam je Nikolina Džebo, te nastavila:

- Težimo osvajanju prvenstva Bosne i Hercegovine i Kupa Bosne i Hercegovine i želimo obezbijediti plasman u WABA ligu. Olakšavajuće nam je to što nemamo pritisak osvajanja titule, a na nama je da damo svoj maksimum i vjerujem da rezultat neće izostati.

Proces prilagođavanja novoj ekipi neće biti toliko težak za reprezentativku Bosne i Hercegovine, većinu košarkašica poznaje kroz reprezentativne selekcije, kako kroz one mlađe, tako i kroz seniorsku reprezentaciju.

- Sa većinom budućih saigračica sam se susretala kroz reprezentativne selekcije i mogu reći da ih poznajem dobro. Banja Luka je lijep grad, grad sa dušom i sigurno da neću imati nikakvih problema sa uklapanjem. Promjena će, poslije nekoliko godina, prijati, svakako.

Nikolina Džebo je igrala odlično u Budućnosti, a u Bosnu i Hercegovinu se vraća sa titulom prvaka WABA lige. Ističe da joj je period u Podgorici bio i više nego fantastičan. Ona je u Budućnost otišla u zimu 2018. godine nakon odličnih igara u sarajevskom Play offu, te je i u podogoričkoj ekipi nastavila sa sjajnim igrama.

- Period u Budućnosti je bio i više nego fantastičan. Bitno je da sam napredovala košarkaški, zahvaljujući jakim treninzima i utakmicama. Upoznala sam i dosta novih prijatelja, grad, okitila se sa dvije titule prvaka WABA lige. Budućnost je bila savršen period moga života i karijere i uvijek ću ga se sa zadovoljstvom sjećati.

Osim Nikoline Džebo, u ekipu koju sa klupe vodi Darko Kosić, tokom ljeta su stigle i reprezentativka BiH Tamara Kapor, kao i Vanja Vasilić, Nataša Šobot, Danijela Popović, Sara Milanović i Jelena Tadić.


10 .kolo Prva liga RS
Budućnost BN 49 : 47 Kozara
Ušće 56 : 76 Feniks
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Feniks 8 8 0 16
2 Kozara 8 5 3 13
3 Budućnost BN 8 5 3 13
4 Ušće 8 1 7 9
5 Mladost (-1) 8 1 7 8