XS
SM
MD
LG

Zlato i ponos Republike Srpske

Milorad Arlov i Tomo Marić

Ekipa italijanskih novinara, printanih i elektronskih medija, istraživala je jugoslovenski fenomen vrhunskih sportskih ostvarenja, i posle raspada SFRJ. U toj celoj priči ključni su teniseri Novak Đoković i Goran Ivanišević, košarkaški Luka Dončić i Nikola Jokić, ali i brojni sjajni fudbaleri, odbojkaši i odbojkašice, atletičari i atletičarke…
U Banjaluci sagovornik im je bio čuveni pisac i sportski novinar Tomo Marić, stalni saradnik Sportskog žurnala koji je govorio o velikom nasleđu sporta Republike Srpske:
-Retko će te naći velike i bogate države koje su svetskoj sportskoj porodici podarili toliko sportsko blago kao što je to učinila Republika Srpska. Još 1960. godine u Rimu fudbaleri Borca, banjalučki dečaci, Tomo Knez i Velimir Sombolac osvojili su olimpijsko zlato, 1972. u Minhenu to isto učinili su rukometaši Borca: Milorad Karalić, Nebojša Popović, Abas Arslanagić i Dobrivoje Selec, 1984. u Los Anđelesu rukometaši Zdravko Rađenović i Zlatan Arnautović, te bokser Slavije Anton Josipović koji je jedini sportista iz SR BiH koji je osvojio pojedinačno olimpijsko zlato. Košarkašice Mladog Krajišnika Mersada Bećirspahić u Moskvi 1980. i Slađana Golić u Seulu 1988. okitile su se olimpijskom bronzom, odnosno srebrom…
U evropskom i svetskom sportu, insistirali su italijanski novinari, posebno mesto imao je legendarni bokser Marijan Beneš, peterostruki šampion Evrope u profesionalnom i amaterskom boksu, bio je i viceprvak sveta, o njemu je Marić napisao roman koji je obišao gotovo celi svet, posle po njemu snimljen i film “Bio jednom jedan šampion”, a sada je rekao:
-Beneš je nešto posebno što se pojavilo u sportu uopšte, legenda koja traje i sumnjam da će se više ikada u onim nižim kategorijama pojaviti takav borac i šampion. On je jedini sportista iz SR BiH koji je izabran za najboljeg sportisti Jugoslavije, u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, baš kao što su rukometaši Borca jedini klub iz nekadašnje Jugoslavije sa dve različite osvojene evropske titule – Kup šampiona i Kup IHF.

 


Marić je dalje istakao da je fudbal ovde najpopularniji, zahvaljujući Borcu koji je kao drugoligaš 1988. osvojio Kup Jugoslavije, a 1992. Srednjoevropski kup, najstariji fudbalski trofej na planeti, govoreći u tom kontekstu i o nekadašnjem fudbaleru “mali-velikih klubova” sa Banije i Korduna, prognaniku iz Hrvatske Miloradu Arlovu, koji sada ima misionarsku ulogu u pomoću Srbima na Kosovu i Metohiji:
-Sa aktivnostima Milorada Arlova, njegovim kristalnim čistim patriotizmom i čovekoljubljem, ponosi se cela sporta, i ne samo sportska, Republika Srpska, jer angažovanje Arlova govori i o ljudskim dometima čoveka fudbala, upravo koliko se ponosimo da su svetski čuvene odbojkašice Tijana Bošković i Brankica Mihajlović, kao devojčice igrale na Malim omlimpijskim igrama Republike Srpske, a posle kao vanserijski talenti otišle u veliki odbojkaški svet – rekao je, između ostalog, Tomo Marić, podcrtavajući da su samo Srbija i Republika Srpska, iz nekadašnje Jugoslavije, svojim zaslužnim sportistima obezbedile “nacionalne penzije”.
Sportski žurnal