XS
SM
MD
LG

Munir Talović postavlja i smenjuje selektore BiH

Safet Sušić

Eliminacijom od strane Severne Irske u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine Fudbalski savez BiH ostao je bez nagrade Evropske fudbalske unije u visini jednog godišnjeg budžeta – više od 20 miliona maraka. Ko je za to kriv, ili bolje je pitanje: ko će da nadomesti toliki novac u organizaciji koju sve više pritišću dugovi zbog nesavesnog poslovanja od 2011. godine i sve praznije kase?
Možda vremešni selektor Dušan Bajević koji se od 2012. godine nije bavio trenerskim poslom i njegov s brda s dola “sklepani” stručni štab ili u prethodnih osam godina neprikosnoveni vladar fudbala “Dejtonske zemlje” Elvedin Begić, odlazeći prvi čovek i budući počasni predsednik koji će i dalje mnogo da se pita i vodi politiku “krovnog” Saveza sa proširenim nadležnostima?
Činjenica je da Komitet za normalizaciju koji su 2011. godine uveli UEFA i FIFA posle nametnutih sankcija nije “normalizovao” Savez, ova organizacija nije odstupila od svoje nakaradnosti, razlika je samo ta što je tročlano Predsedništvo zamenio jedan čovek?! Hoće li neuspeh Zmajeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje je i dalje za njih nedosanjani san, pokrenuti novu lavinu?
Šta je sa onima koji imaju debelo umešane prste u izboru svakog selektora, čije se “stručno” mišljenje uvažava na sednicama Izvršnog odbora FS BiH i koji, ustvari, iz senke odlučuju ko će da sedi na klupi reprezentacije, a iza njih se krije predsednik Begić i njegova “fudbalska vlada”?


Na čelu te “sekte” unutar Saveza, koja analizira i ocenjuje rad svakog selektora, te na osnovu tih zaključaka daje predloge Izvršnom odboru, nalazi se profesor doktor Munir Talović sa Fakulteta sporta i telesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Njagovo “stručno” mišljenje je nezaobilazno u smenama svih selektora otkako je Dino Begić preuzeo vladanje Savezom, a i jedan i drugi su fudbalski anonimusi, bez igračkih karijera i reputacije kakvu, naprimer, imaju: Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Robert Prosinečki, pa i Duško Bajević, iako je ovaj poslednji, svima je jasno, bio samo maska za koju će se ispostaviti da je upotrebljena u jednom turbulentnom vremenu bežanja od odgovornosti i uloge stvarnih krivaca, pa odbačena u korpu za otpatke kao visoko kontaminirani predmet. U te svrhe je poslužio legendarni “Princ s Neretve”, a ukoliko se nešto radikalno ne promeni, Munir Talović će i dalje da “vedri i oblači” i bude glavna i nezaobilazna karika u svim procesima izbora selektora.
Talović nikada nije vodio s klupe nijedan premijerligaški, niti niželigaški klub u BiH. Dugogodišnji je direktor Centra za edukaciju trenera pri FS BiH, iškolovao je mnoge početnike iz BiH i regiona koji su “zaradili” profi licence i nalazi se na čelu Tehničke komisije “krovnog” Saveza, koji je možda i najmoćniji ogranak Izvršnog odbora. Nijedno dosadašnje imenovanje selektora reprezentacije BiH nije prošlo bez “zelenog svetla” Munira Talovića, čoveka koji vuče najznačajnije poteze iz debele senke i nikada nije snosio odgovornost za stručne promašaje. Uvek su bili krivi oni što ih je “struka” imenovala na pozicije selektora i pomoćnika! Kompletan lanac odgovornosti nikada nije bio “na rentgenu” za utvrđivanje uzroka, posledica i suštine neuspeha.
Talovićevi predlozi za izbor, a potom i “seču selektora”, koje prihvataju – uglavnom – anonimusi iz Izvršnog odbora (aktuelni saziv je, po ocenama javnosti, sastavljen od najnekompetentnijih članova) su toliko degradirali poziciju “vođe reprezentacije”, pa se u prošlosti dešavalo da su tu ulogu preuzimali pojedini igrači poput Emira Spahića ili Edina Džeke, što je izazivalo velike potrese.
Safet Sušić je najuspešniji selektor BiH u istoriji ove reprezentacije, jedini je odveo Zmajeve na jedno veliko takmičenje – Svetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, a i danas bi, sasvim sigurno, bio na toj poziciji da ga posla nije koštalo “stručno” mišljenje i analiza šefa Tehničke komisije Munira Talovića.
-Ne želim da slušam dok Munir priča, idem vani dok on bude iznosio “stručno” mišljenje. Šta ću slušati nekoga ko loptu nije šutnuo u životu – rekao je Pape Sušić tokom sednice Izvršnog odbora na kojoj se odlučivalo o njegovoj sudbini.
Epilog je – naravno – smena jednog od najboljih fudbalera sveta sa ovih prostora i, po izboru UEFA, najboljeg igrača BiH u pola veka trajanja i rada ove organizacije iz Niona.
Slično je prošao i Mehmed Baždarević, a tek igrarije sa nedoslednim Robertom Prosinečkim koji je ubeđen da povuče ostavku, a kada je to uradio, bio je smenjen!
Hoće li, i kada, iko na odgovornost pozvati Munira Talovića čije su fudbalske reference daleko ispod onih koje imaju: Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Robert Prosinečki, Dušan Bajević… ili će se tražiti nova selektorska žrtva za potvrdu “fudbalskog znanja” i “stručnosti”?

Mehmed Baždarević


Akrobacije s Musom

Komisija na čijem čelu je Munir Talović dala je saglasnost i za aktuelni stručni štab reprezentacije BiH u kojem su, ukoliko izuzmemo Slavena Musu koji uz selektora Duška Bajevića ima trenerske i fudbalske reference, uglavnom članovi sa nekom sasvim drugom fudbalskom orijentacijom za budućnost.
A pred najvažniju utakmicu u godini protiv Severne Irske pravljene su razne akrobacije sa Slavenom Musom. Prvo je bio sa juniorskom reprezentacijom BiH, čiji je selektor, na putu igrajući prijateljske utakmice protiv Indonezije i Katara, dok će prijateljske mečeve Zmajića protiv Crne Gore voditi njegovi pomoćnici, 13. i 15. oktobra. 

Robert Prosinečki

Tehnička komisija

Prema informacijama dostupnim na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza BiH pored predsednika Tehničke komisije članovi ovog tela su još: Zlatko Čondrić (prvi potpredsednik), Borče Sredojević (drugi potpredsednik), Slaven Musa, Veljko Cvijetinović i Ekrem Čolakhodžić. U međuvremenu, otkad je imenovan za selektora juniorske reprezentacije, Slaven Musa je iz moralnih razloga podneo ostavku u ovoj komisiji, pa ga je nasledio Igor Melher.
Kako smo saznali ova se komisija nije sastala od februara ove godine.

Sportski žurnal