XS
SM
MD
LG

Sofrenić: Mnogo faktora utiče na izbor selektora

Milorad Sofrenić

Na listi kandidata za nasljednika Dušana Bajavića na klupi Zmajeva, pored Sergeja Barbareza još su Sergej Jakirović, Husref Musemić, Amar Osim, te bugarski stručnjak Ivialo Petev, s kojima su takođe razgovarali Misimović i Spahić. Oni će utiske i zaključke sastanaka prezentovati sutra članovima Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici zakazanoj u hotelu "Hils" na Ilidži.

-Ne znam da li će u utorak biti izabran novi selektor, niti to bilo ko sa sigurnošću može reći. Pregovori su obavljeni s nekoliko kandidata, a da li će neko od njih biti izabran, zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je da li ća nam izvještaji biti dovoljni da možemo donijeti odluku - kazao je Milorad Sofrenić, potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH.

Za imenovanje na funkciju selektora potrebno je da jedan kandidat dobije najmanje 12 glasova od ukupno 15 članova IO FS BiH u prvom krugu. U protivnom, dovoljno je osam u drugom krugu.

-Procedure su jasne, ali ja mislim da će odluka, kada bude donesena, biti jednoglasna. Nikada se nije desilo preglasavanje. To je pitanje oko kojeg se uglavnom usaglasimo, a to je svakako i najbolje u interesu fudbala - pojasnio je Sofrenić.

 

Prva utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru Zmajeve čeka već 24. marta kada gostuju u Finskoj, pa je vremena za izbor stratega sve manje.

-Ako me pitate mora li selektor biti izabran u utorak, reći ću ne žurimo, ali kasnimo. Kvalifikacije su u martu, do kada novi selektor treba da napravi trijažu igrača, kontakte, obilaske... i ako mi budemo čekali da prođe januar, a tada su praznici, gdje nećemo možda imati sjednicu IO, onda će u februaru već biti kasno – zaključio je Sofrenić.

Mozda u Savezu igraju i na kartu kupovine vremena da uštede dvije selektorske plate jer u FS BiH ionako nema novca, kasa je prazna.

Današnja sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na Ilidži počinje u 11 časova.