XS
SM
MD
LG

Izbor selektora nije izbor za mis

Safet Sušić

Safet Sušić je najuspešniji selektor u istoriji fudbalske reprezentacije BiH jer je 2014. godine odveo Zmajeve na Svetsko prvenstvo 2014. godine. Najbolji fudbaler BiH svih vremena nije zadovoljan informacijama koje stižu iz Sarajeva, tačnije načinom na koji se bira naslednik neuspešnog selektora Dušana Bajevića.

-Meni ovo više izgleda kao izbor za mis, a ne za selektora. Izlazi se u javnost s imenima kandidata, manipuliše se s njihovim imenima. Mislim da to nije lepo prema tim ljudima… Svi oni sada imaju neka očekivanja, možete misliti kako će se razočarati ako ne budu izabrani, a bili su izloženi u medijima. Treneri poput Husrefa Musemića i Amara Osima, dobri treneri, nisu zaslužili takav tretman – rekao je Safet Sušić.

Pape je naglasio da je Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH trebao da primeni potpuno drugačiji princip i pristup.

-Trebali su se odrediti prioriteti. Ko je prvi kojeg biste želeli imati na klupi? Sa njim onda prvim obavite razgovor. Ako on ne može, onda zovete drugog, i tako dalje… A ne ovako, istovremeno se sa više kandidata pregovara. Nije u redu. Ja sam, prvi put kad su me zvali, odbio da prihvatim kandidaturu na takav način – dodao je Sušić.

Sušić takođe ističe kako mu nije u potpunosti jasna uloga Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića.

-Mislim i da su njihova imena ovde zloupotrebljena. Ako ste im dali zadatak da obavljaju razgovore, onda njih dvojica moraju i izabrati selektora, a ne da opet Izvršni odbor odlučuje – precizirao je Sušić i pogodio tačno u metu.

U kulaorima se počelo šuškati kako će određeni funkcioneri FS BiH stupiti i sa Sušićem u kontakt narednih dana, upravo povodom izbora selektora. On to odlučno demantuje.

-Niko iz FS BiH me nije zvao. Nema ništa od toga. Što se generalno tiče nekog angažmana, zasad takođe nema novosti. Bude skoro svakih 15 dana nekog interesovanja, razgovora, ali bez konkretne ponude. Osim toga ne želim da budem selektor samo zato da bih i drugi put bio na klupi reprezentacije, već da nešto uradim, popravim, napravim pomak, rezultat. U ovakvim okolnostima teško, a imamo i tešku grupu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo – objasnio je popularni Pape.

Na pitanje koji profil trenera bi najviše odgovarao Zmajevima u ovom delikatnom trenutku, kratko je odgovorio:

-Ne bih da se mešam i pametujem. Samo ću ponoviti da je ovakav način izbora selektora pogrešan. O tome ko bi bio najbolji zaista ne bih da se izjašnjavam.