XS
SM
MD
LG

Sutra su na programu dva derbija beogradskih prvoligaša

Foto: Prva liga Srbije

Naredno 22. kolo prvenstva Prve lige Srbije donosi nam dva velika derbija, koja ne mogu doneti veća pomeranja na tabeli, ali će pobedniku značiti na planu sampouzdanja i ostvarivanja zacrtanih ciljeva. Žreb je hteo da se oba derbija odigraju sutra, na otvaranju kola. Domaćini su beogradski klubovi IMT i RFKGrafičar, koji će odmeriti snage sa drugoplasiranim Kabelom, odnosno vodećim Radničkim 1923 iz Kragujevca. Ako bi davali prognoze, ne vidimo izrazite  favorite i najbliži smo odluci da sustete proglasimo bež pobednika, ali će, uvereni smo, uzbuđenja, lepih poteza i golova biti na pretek.

IMT se nalazi u seriji od četiri vezane pobede i puni samopouzdanja očekuju Novosadane. Trener Nebojša Jandrić ima mali broj igrača u rosteru i cilj je da bude što manje kartona i povređenih. U odnosu na utakmicu u Pirotu izostaće isključeni Stefanopovređenih će u derbiju biti znatno oslabljen, bez povređenog Vidakova, Pavličevića, Bečelića i Mandića. Pod znakom pitanja su Govedarica, Kojičić, dok se u tim vraća kapiten Petrović. Još od prvog kola Novosađanima za svaki meč nedostaje 5-6 igrača, ali uprkos tome hvataju željeni ritam.Jesenas je na Štrandu ubedljivo slavio domaćin.

Drugi derbi igraće se iza južne tribine stadiona "Rajko Mitić ". RFK Graficar ne igra na željenom nivou i u nastavku još nemaju pobedu. Dva poraza i tri remija su uticala da zaostanu u trci za vrh tabele, i ne smeju dozvoliti sebi luksuz da ponovo kiksnu. Za protivnika će imati najbolji tim prvensva i moraju prevazići sopstvene mogućnosti ukoliko budu želeli da iznenade silne Kragujevčane. 

Duel između GFK Jagodine i Kolubare privlači pažnju zbog smene na klupi domaćina, posle slabijihrezultata u nastavku sezone. Kako to obično biva ceh plaća trener, i Vladana Petrovića na vrućoj klupi Jagodinaca zameniće poznati stručnjak Slaviša Božičić. Biće to treći put da Božičić preuzima GFK Jagodinu, i već na prvom koraku suočio se sa kadrovskim problemima. Štoperski tandem Radenović, Radulović izostaće zbog kartona, neizvestan je golman Vesić, dok se u tim vraća kapiten Jovančić. Lazarevčani su slavili proteklog vikenda i uhvatili priključak sa vodećima, i ukoliko žele da da ostanu u vrhu ne smeju da izgube.

Zanimljiv sustet odigraće se u Sremskoj Mitrovici, između Radničkog i OFK Źarkova. Domaćin neće imati izbora i pobeda se nameće kao imperativ, dok su Žarkovčani postali specijalisti za gostujuće terene. Radnički je u protekla čestiti kola osvojio samo bod, i trener Dušan Kljajić kaže đa za prosutim mlekom ne treba plakati. Domaćin će biti oslabljen za Tebovca i Bašića, Petrović i Ibrahim su u samoizolaciji, dok je Stevanović pod znakom pitanja. 

Borac 1926 pobeda protiv Dobanovčana došla kao melem na ranu, i u Čačak se vratio mir. Sledeći rival, pomalo otpisana Sloga prilika je da zabeleže pozitivan reziltat. Za utakmicu u Kraljevu izostaće zbog kartona Đorđilović, Pešić je povređen, a u tim se vraća kapiten Obradović. 

Sudar dve uspešne ekipe Železničara i Loznice obećava dobru i sadržajnu utakmicu. Trener Dragan Aničić dobro poznaje narednog protivnika još dok je bio na kormilu Mačve, i poznat mu je potencijal Milinkovića, Ristivojevića, kapitena i strelca Komarčevića. Na drugoj strani njegov kolega Dragan Mićić zna da je Železničar znatno jači nego jesenas i da trenutni plasman nije realan. U kombinaciji za sastav neće biti požutelog Ilića. 

U Dobanovce dolazi Trayal i bodovi su neophodni i jednima i drugima. Četiri pobede prekinute porazom u Čačku, daće odgovor da li je to bila prolazna slabost ili pad u igri. Trener Ivanović neće moći da računa na Veselinovića, Ninković i Smiljanića. Goran Lazareviću je dobro poznat napadački potencijal domaćina sa Janjićem, Ilićem, Dobrivojevićem. Tražiće od igrača da podignu nivo igre i da se nametnu. Derbi jugoistočne Srbije trebalo bi da donese borbenu i agresivnu fudbalsku predstavu. Dinamo još čeka prvu pobedu u nastavku i bod iz Kruševca može biti podstrekt da se konačno raduju, i pokušaju da osvoje neophodne  bodove. Piroćanci imaju pet bodova više, bliži su luci spasa, samo ukoliko ostanu neporaženi.

Poslednji duel 22. kola igra se u Leskovcu gde gostuje mlad sastav Zemuna. U GFK Dubočici smatraju da igraju ustaljeno i sadržajno, ali je problem što to ne prate rezultati Analizirali su uočene greške i dobre strane, insistiraće na brzoj igri, preciznijem završnom pasu. Tvrde da je teško igrati protiv rasterećenih ekipa. Od prvotimaca izostaće zbog četiri kartona Ivanov.