XS
SM
MD
LG

Nacionalistu Ibrahima Hasanbegovića smijenio multietnički Кomitet za hitna pitanja FS BiH

Ibrahim Hasanbegović

Puno prašine digla je današnja vijest da je Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza BiH sa šest članova legalno smijenio Komisiju za sudije i suđenje u kojoj su: Ibrahim Hasanbegović, Dragan Banjac, Hrvoje Turudić, Muamer Bureković, Ognjen Valjić i Miro Hrkač. Od svih ovih članova u medijima se jedino oglasio Hasanbegović riječima: 

-Očekivano. Prije pola godine Vico Zeljković je rekao da će tražiti “moju glavu” čim dođe na mjesto predsjednika. Žao mi je ostalih članova Komiteta. Oni su ispali kolateralna šteta.

Potom je i spomenuo preglasavanje Bošnjaka u Komisiji za sudije i suđenje uz riječi: To je taj sistem. Živi bili, pa vidjeli.

Međutim, Hasanbegović umjesto što glumi žrtvu i ponaša se kao veliki nacionalista koji štiti bošnjačke interese treba da odgovori na nekoliko pitanja:

1. Zbog čega je unio nacionalizam u Komisiju za sudije i suđenje i napustio sjednicu Komisije zajedno sa Burekovićem zato što smatra da ima ekskluzivitet da delegira sudije bošnjačkim klubovima (konkretno je bio sporan meč Sarajevo – Krupa u 23. kolu).?

2. Da li je bio moralan čin da podnese ostavku još u novembru 2019. godine kada je u Federaciji BiH organizovana antikoruptivna akcija “VAR” u kojoj su hapšene sudije i fudbalski funkcioneri optuženi za mito, korupciju i namještanje rezultata?

3.Kako je naređivao sudiji Iliji Živkoviću (hapšen u pomenutoj akciji i osuđen za mito i korupciju) poslije pobjede Krupe na Koševu (3:2) da u sljedećoj utakmici dva tima na koju će biti delegiran ne smije da ponovi scenario (u sljedećem meču Sarajevo pobijedilo 1:0 uz grubu i prljavu igru)?

4. Da li je on član Komisije za sudije i suđenje za sve klubove i za sve sudije ili samo za one koji dolaze iz bošnjačkog korpusa?

5.Zbog čega mu je toliko važna utakmica 23. kola Premijer lige BiH Sarajevo – Krupa koja se igra u nedjelju na Koševu u kojem igraju prvoplasirani i posljednjeplasirani tim?

6.Zbog čega je bježao od javnosti i krio se, zajedno s predsjednikom Elvedinom Begićem, kada je, prije nekoliko sezona Zrinjski osvojio titulu ispred Željezničara pobjedom u Bijeljini protiv Radnika iz penala dosuđenog u sudijskoj nadoknadi (sudio Antoni Bandić iz Gruda koji će suditi i nedjeljni susret na Koševu)?

7. Zašto je Antoni Bandić, kao jedan od najperspektivnijih sudija iz Federacije BiH zbog te utakmice uklonjen sa “A” liste Premijer lige BiH i usporen u daljem sudijskom razvoju, je li zato što dolazi iz hrvatske komponente (nacionalisti ne biraju protivnike)?

8. Kako je moguće da godinama od trojice internacionalaca iz BiH dvojica budu iz Sarajeva, prvo Irfan Peljto i Admir Šehović, a od ove sezone Peljto i Haris Kaljanac?

9. Zbog čega je insistirao da Miloš Gigović bude “uništen” zbog utakmice Borac – Velež (kontrolor Adnan Alispahić iz Zenice), a probudio nacionalizam kada je Irfan Peljto dobio lošu ocjenu na meču Velež – Borac (kontrolor Radoslav Vukasović iz Trebinja)?

10. Da li je insistirao da se Harisu Kaljancu koji je dobio izuzetno lošu ocjenu zbog utakmice Radnik – Krupa poveća ista kako bi mogao da konkuriše za internacionalnu listu?

11. Da li ga je Odbor za hitna pitanja smjenio na pravdi Boga ili zato što je debelo umiješan u kriminalizaciju i korumpiranost Sudijske organizacije FS BiH?

12. Ako bi svako od šestorice članova Komisije za sudije i suđenje, kao Hasanbegović koji štiti FK Sarajevo, imao po jednog premijerligaša, čiji je ostalih šest klubova i ko njih štiti i namješta im sudije?

13. Zar nije malo puno toliko biti na istoj poziciji, postoji li moral ili je on samo fikcija u slučaju Ibrahima Hasanbegovića?

14. Zbog čega je želio da blokira rad Komisije za sudije i suđenje i izazove haos u takmičenju ukoliko ne bi bile delegirane sudije za 23. kolo Premijer lige BiH?

15. Da li je zaista prethodnih deset godina držao monopol nad sudijskom organizacijom u kojoj želi da ostane kao novi direktor ovog ogranka, profesionalno zaposlen?

16. Da li je ovim postupcima želio samo alibi?

Ibrahim Hasanbegović je inače u proteklih deset godina bio jedan od najvjernijih saradnika bivšeg predsjednika Elvedina Begića, koji se nije udostojio ni da dođe na sjednicu izborne Skupštine FS BiH minulog utorka, a na sjednici Komisije u četvrtak veče koja je trajala tri ipo časa je potencirao da lično delegira sudije bošnjačkim klubovima čime je unio nacionalizam u Komisiju za sudije i suđenje i fudbal BiH, samim tim i diskriminaciju, kojoj se strogo protive UEFA i FIFA,

Hasanbegovića je smijenio je multietnički Komitet za hitna pitanja FS BiH od šest članova u kojem su bila dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina, svi članovi novog saziva Izvršnog odbora FS BiH koji je inače nadređen svim komisijama, pa tako i ovoj za sudije i suđenje.

Zbog čega je Hasanbegović želio da se izdigne iznad kompletnog sistema to je poznato samo njemu, a javnost bi voljela da čuje njegova objašnjenja na gore postavljena pitanja?!


Sloga 2 : 0 Zvijezda 09
Sarajevo : Velež
Posušje 0 : 1 Zrinjski
Široki Brijeg 1 : 2 Borac
GOŠK 1 : 2 Željezničar
Tuzla City : Igman
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 29 21 6 2 69
2 Zrinjski 29 20 4 5 64
3 Velež 28 13 10 5 49
4 Sarajevo (-3) 28 13 6 9 42
5 Posušje 29 11 8 10 41
6 Sloga 29 13 2 14 41
7 Široki Brijeg 29 10 5 14 35
8 Željezničar 29 10 3 16 33
9 GOŠK 29 8 8 13 32
10 Igman 28 8 4 16 28
11 Tuzla City 28 7 6 15 27
12 Zvijezda 09 29 6 2 21 20