XS
SM
MD
LG

Vogošća u završnici Kupa nakon teško slomljenog otpora Bosne

Foto: A. Đulović

Revanš meč četvrtfinala Kupa BiH za rukometaše odigrali su Vogošća i Bosna iz Visokog. U prvoj utakmici, koja je prije sedam dana također igrana u dvorani "Amel Bečković", Visočani su bili nominalni domaćini, a Vogošća je slavila tijesnu pobjedu: 27-28. Taj ishod utakmice obećavao je dobar meč i u drugoj utakmici, što se i desilo.

Gosti su otvorili meč sa dva gola, no Vogošćani vrlo brzo dolaze do 4-2. I zaista domaći su mnogo bolje otvorili meč. Kod rezultata 5-4, uspjeli su da naprave seriju od 3-0 i tako vrlo rano dođu do prednosti od 4 gola razlike. Da je Vogošći u tim trenutcima sve išlo od ruke, dokaz je i gol za 8-4. Isaković je pao ispred šesterca, sudije se nisu oglašavali, lopta je ipak nekako došla do njega, a on sjajnim potezom sa zemlje trese mrežu gostiju. Možda se tada činilo da će Vogošća sa ovom zalihom do kraja doći do jedne lagane i rutinske pobjede, ali uopšte nije bilo tako. Bosna do kraja poluvremna postepeno topi razliku domaćih, da bi u posljednjoj minuti zabili i gol kojim su prešli u vodstvo. Baš kao i u prvoj utakmici, ove dvije ekipe u međusobnim susretima izgleda ne mogu bez preokreta. Na odmor se otišlo pri rezultatu 13-12 za Bosnu.

U prvih pet minuta nastavka igra se "gol za gol", pa Bosna održava jedan gol prednosti. Kod rezultata 16-17, Visočani igraju bolje i imaju čak tri napada da to pretvore u ubjedljiviju prednost, međutim na scenu je tada stupio drugi golman Vogošće - Bekir Čordalija. Mladi golman, koji je na gol stao tek u drugom poluvremenu, ubilježio je tri uzastopne odbrane i tako održao svoju ekipu u ovoj utakmici. Domaćima je ovo dalo psihološku prednost koju pretvaraju u dobru igru, a iz nje se izrodila mini serija kojom se Vogošća ponovno vraća u prednost. U tim momentima ni igrač više nije pomogao Bosni, čiji igrači u nervozi gube loptu, a Čelica iz kontre zabija za 19-18. Do kraja ipak nije bilo više preokreta, odnosno ova prednost nije ispuštena. Bilo je do posljednjih sekundi meča i dva razlike za Vogošću, ali je Hasagić 3 sekunde prije kraja sa svoje polovine poslao loptu u praznu mrežu Vogošče. Završilo je tako 28-27, što je, zanimljivo, identičan rezultat onome iz prve utakmice, a i ona je bila neizvjesna i puna preokreta.

Na obje strane istakli su se golmani, Alihodžić kod Bosne, te već spomenuti Čordalija kod Vogošće. Sjajni Duško Čelica predvodio je Vogošću sa čak 10 pogodaka, od čega je 5 bilo iz sedmeraca, a pratili su ga Memić sa 4, te Ombaša, Jelačić, Hrbat i Isaković sa po 3. Kod Bosne najefikasniji je također izvođač sedmeraca, Haris Buljina, koji postigao je ukupno 8 golova, od čega 6 sa sedmerca. Pored njega, Bečejac i Keso dali su po 4, dok je Osmanhodžić pogađao 3 puta. Kod gostiju, skromnoj partiji u kojoj je postigao samo jedan gol, Praščević je pridodao čak tri isključenja.

RK Vogošća Poljine Hills - RK Bosna Visoko 28-27 (12-13)

Vogošća: Čabaravdić, Čordalija, Efendić, Kadrić, Đapo, Sirčo, Čelica, Ombaša , Jelačić, Memić, Hrbat,  Baraković, Isaković, Džemidžić, Puriš.

Bosna: Osmanhodžić, Sirčo E., Bajrić, Hasagić, Alihodžić I., Keso, Alihodžić A., Bečejac, Buljina, Burić, Praščević, Jamaković A., Jamaković E., Sirčo S., Karavdić, Babić.

Foto: A. Đulović