XS
SM
MD
LG

Zvezda favorit ali Igokea ima svoje šanse

Foto: FIBA

Sezona u ABA je bila teška. No uz sve probleme, završen je regularni dio sezone i sada slijedi plej of. A u polufinalu ABA lige, košarkaši Igokee će se sastati sa Zvezdom.

Ekipa Dragana Bajića odradila je fantastičnu sezonu. Iako je osnovni cilj bio da Igokea bez problema ostane u ligi, Igokea je prebacila očekivanja i na kraju završila kao četvrta a Dragan Bajić proglašen je za najboljeg trenera u ABA ligi. Sa druge strane, Zvezda je imala konfuznu sezonu. Početak nije bio loš ali kasnije su uslijedili loši rezultati, pogotovo u Evroligi. Povratkom Radonjića, igra se malo popravila i utisak je da je Zvezda dizala formu kako se bližio kraj sezone u ABA ligi.

Što se tiče polufinalne serije, biće sigurno veoma zanimljivo. Gledajući regularni dio, Igokea svakako ima čemu da se nada. U Laktašima su dobili Zvezdu 20 razlike a u Beogradu su izgubili meč u veoma neizvjesnoj završnici. Međutim, plej of je ipak nešto drugo. Mnogo je veći ulog i veći pritisak na ekipama. Doduše, Zvezda je ta koja ima ogroman pritisak jer imaju imperativ da osvoje ABA ligu i igraju Evroligu. Igokea sa te strane rasterećeno ulazi u plej of ali i sa velikom željom da se prikaže u dobrom svjetlu.

Ovo će biti duel dva trenera koja se odlično poznaju i odlični su prijatelji. Njihove ekipe igraju na sličan način, gdje se akcenat stavlja na igri u odbrani i kontroli izgubljenih lopti. Samim tim, ovo bi u najavi trebala biti serija u kojoj će odbrane dominirati.

Statistički gledano, ekipe su dosta izjednačene u većini parametara. Skakački, po asistencijama, izgubljenim loptama, procentu šuta za dva poena, ekipe su skoro potpuno izjednačene. Zvezda daje četiri poena više i ima ukradenu loptu više po meču (lideri po ukradenim loptama u ligi). 

Što se tiče rasporeda šuteva, Igoea je ekipa koja cijele sezone šutira mnogo više za dva nego za tri. Međutim, Igokea ima dobre procente za tri ali ne pokušavaju mnogo. Na 22 šuta imaju 37% šuta. Zvezda šutira 41% za tri a uzimaju 27 šuteva. Šut za Zvezdu je bitan parametar jer kada ih ide šut za tri, malo ko im može izaći na crtu.

Ako gledamo individualne lidere, Zvezda najviše zavisi od Voldena i Lojda. Lojd je najbolji strijelac ekipe dok je Volden najbolji igrač ekipe ako se gleda igra u oba smjera. U ovoj seriji Jagodić-Kuridža neće igrati radi povrede i zato će još bitnija biti uloga Davidovca koji će dosta vremena igrati i na poziciji četiri. Za Zvezdu će biti važan doprinos centara, koji igraju toplo hlano a biće važno i šutersko raspoloženje Dobrića.

Igokea je imala problema sa povredama ali za Zvezdu bi svi trebali biti spremni. Mnogo će važan biti doprinos Igokeine centarske linije. Karmajkl je fantastičan defanzivac i odlično brani pik igru dok je i napadački veoma upotrebljiv i kad je u ritmu može ići lako preko 20 poena. Dobra stvar za Igokeu je ta što je Jovanović u odličnoj napadačkoj formi a njegove defanzivne slabosti neće toliko koštati ekipu ako napadački bude na nivou iz poslednjih mečeva.

Što se vanjske linije tiče, veoma bitno je u kakvom će stanju biti Atić. Ono što je Volden Zvezdi, to je Atić Igokei jer igra sjajno u oba smjera. Klemons je neko ko ima iskustva i kvaliteta ali zna ući u seriju grešaka i to mora neutralisati u ovoj seriji. Za Igokeu će biti važno i šutersko raspoloženje Stivena Greja ali i rekordera ABA lige Marka Jošila.

Kad se sve sabere, Zvezda jeste favorit. Imaju više iskustva ali i kvaliteta. Međutim, nije Igokea nikako bez šansi. Ono što je bitno za Igokeu jeste da se nametne u skoku i da bolje gradi skok nego što je to radila u utakmici u Beogradu. Takođe, Igokea će morati voditi računa o izgubljenim loptama jer su i izgubljene lopte bile problem za ''Igose'' u prošlom meču.

Što se tiče odbrane, Igokea će morati igrati čvrsto i moraće voditi računa o Zvezdinom šutu za tri poena. Ako bi se Zvezda raspucala, Igokea bi bila u problemu jer nema trojkaški potencijal da parira Zvezdi. Svakako da će pokušati zaustaviti Lojda prije svih ali će morati voditi računa i o Davidovcu koji igra fantastično bitne mečeve kroz svoju karijeru.

Što se samog ritma meča tiče, za Igokeu je bolje da se igra u sporijem ritmu i na manji broj poena ali bi Igokea trebala pokušati igrati u tranziciji kad može jer je Zvezdina odbrana bolja u pozicionoj odbrani nego u odbrani tranzicije.

Prognoze je teško davati u jednoj ovakvoj seriji. Zvezda je favorit ali im neće biti lako jer je Igokea žilava i uporna ekipa.

Prva utakmica ove serije igraće se u ponedeljak od 18:30h a domaćin će biti Zvezda.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26