XS
SM
MD
LG

Ričardas Berankis - bivši prvi junior svijeta i momak sa bizarnim prevodom prezimena

Foto: ATP Tour

Pred Novakom Đokovićem novi je meč na Rolan Garosu. Međutim, njegov naredni rival je itekako poznat s obzirom da su igrali tri puta do sada. Radi se o Litvancu Ričardasu Berankisu.

Ričardas Berankis ima 30 godina i rođen je u Vilniusu. Njegova starija sestra Lina se takođe bavi tenisom. I sama je igrala tenis a sada radi kao trener. Uz sestru je i zavolio tenis i počeo ga je igrati sa samo dvije godine a sa šest godina počeo je trenirati. 

U počecima karijere, saradnja sa Remigijusom Balžekasom bila je pun pogodak za Berankisa. Počeli su saradnju kada je Ričardas imao devet godina a saradnja je trajala dugo i postali su pravi prijatelji. Remigijusov sin, Alvaras, bio je najbolji prijatelj Berankisa. Alvaras je nastradao 2005. godine, kada ga je pregazio automobol. Sam Berankis nosi ogrlicu na svakom meču kao uspomenu na nastradalog prijatelja.

Danas Balžekas nije Berankisov trener. On sarađuje sa legendarnim Nijemcem Dirkom Hordorfom ali i sa Jankom Tipsarevićem. Često i trenira u Beogradu na Jankovoj akademiji a većinu perioda tokomm pauze zbog korone, proveo je upravo u Beogradu. Bio je i jedan od igrača koji su igrali egzibicioni turnir u organizaciji Jankove akademije.

Berankis nikada nije ostvario svoj puni potencijal. Kao junior bilježio je sjajne rezultate. Čak je 2007. godine osvojio i juniorski US Open. Savlaao je u finalu Janoviča. Te godine osvojio je i Oranž Boul te je na kraju bio i prvi junior svijeta.

U seniorskoj karijeri nikada nije bio ni blizu tih rezultata ali je ostvario jednu pristojnu karijeru. Zaradio je 3,75 miliona dolara do sada. Nikada nije osvojio turnir a gubio je dva finala. Najbolji renking mu je 50. mjesto a trenutno je 52. teniser svijeta. Na Gren Slem turnirima nikada nije prošao treću rundu. Dva puta je tu ispadao na Australijan Openu a prošle godine je ispao od Karenja-Buste u trećem kolu US Opena (nakon toga Busta je igrao onaj ''čuveni'' meč sa Noletom). 

Omiljeni udarac Berankisa jeste dvoručni bekhend. Inače je dešnjak. Generalno Berankis je teniser koji pobjeđuje tenisere nižeg ranga ili ranga sličnog sebi a velikih pobjeda u karijeri nema. Možda i dvije najveće koje ima, ostvario je protiv Miloša Raonića. Sa Noletom je igrao tri puta i niti jednom nije uzeo ni set.

Nešto slično treba i sada očekivati. Litvanac jeste odigrao dobar turnir do sada ali je teško očekivati da nešto napravi. Možda mu Janko može donekle pomoći jer poznaje Noleta dobro ali u suštini ne bi tu smjelo biti problema za najboljeg svjetskog tenisera.

I za kraj priče o Berankisu, jedan pa malo i bizaran podatak. Znate šta njegovo prezime znači na litvanskom ? Ako bi prevodili bukvalno, značilo bi bez ruku.