XS
SM
MD
LG

Ko će u finale Istoka ?

Foto: beiN Sports

Prva runda Istoka je iza nas. Nije bilo serija sa previše drame i sve u prvom krugu su završene u najviše pet utakmica. U polufinalu će se sastati Filadelfija i Atlanta te Milvoki i Bruklin.

FILADELFIJA vs ATLANTA

Filadelfija je u prvoj rundi savladala Vašington sa 4-1 dok je istim rezultatom Atlanta savladala Nikse. Manje više, i jedni i drugi su iskontrolisali serije i prošli bez problema sa rezultatske strane. Međutim, Fila ima veliki problem radi povrede meniskusa Embida te je on upitan bar za prvi meč. Stoji da će biti praćeno stanje ''day-to-day'' ali svakako da je situacija zabrinjavajuća situacija za Filadelfiju.

Ako uzmemo u obzir da će biti svi zdravi pa i Embid, nekoliko bitnih duela u ovoj seriji. Prije svega duel Embida i Kapele. Embid ako je 100% jeste bolji igrač ali je Kapela neko ko mu može sasvim dobro isparirati a i dobar je defanzivac i jedan od boljih defanzivaca u Atlanti. Bitan duel biće i duel Simonsa i Janga. Možda neće cijelo vrijeme Simons biti na Jangu ali je logično da većinu vremena on bude defanzivno zadužen za Janga. Biće važno i ko će se više nametnuti, Tobajo Heris ili Džon Kolins.

I jedni i drugi imaju dubinu. Grin, Kari, Korkmaz, Milton svi oni mogu zatrpati koš Atlante. Takođe, Grin će uvijek raditi posao u odbrani a takav posao će raditi i Matis Tajbul koji je fenomenalan defanzivac. Sa druge strane, Bogdan, Herter, Hanter, Galinari svi ti igrači imaju poene u rukama. Međutim, malo njih je dobro defanzivno. Bogdana izvlače duge ruke jer ima spore noge i lateralne kretnje za NBA nivo ali dobar dio izvlači na svoju dužinu. Herter može isto uraditi posao u odbrani ali znamo da igrači poput Galinarija i Lu Vilijamsa ne mogu mnogo pomoći u odbrani.

Atlanta je prošla Nikse dobrim dijelom i radi toga što Niksi nemaju napadačkog talenta pa i kad se odbrane, nisu to mogli eksplatisati na drugoj strani. Sada baš i neće biti tako jer je Filadelfija napadački mnogo potentnija ekipa naravno. Svakako da će veliki problem za Filadelfiju biti sva situacija oko Embida. Ali, bez obzira na sve to, sigurno da je Filadelfija favorit u ovoj seriji. 

Isto tako djeluje da ćemo uživati u ovoj seriji i sjajnoj košarci jer i jedni i drugi imaju napadačkog potencijala. Vjerovatno će serija potrajati do šest utakmica. Fila jeste favorit ali ukoliko Embid ne bude spreman maksimalno, mogla bi Atlanta napraviti iznenađenje.

BRUKLIN vs MILVOKI

I jedni i drugi lagano su prošli prvu rundu. Potpuno neočekivano, Milvoki je počastio Majami ''metlom'' dok je Bruklin očekivano bio ubjedljiv protiv Bostona koji je bio izmučen povredama i izostancima.

Mnogi su fascinirani napadom Netsa i igrom trojke Durent-Irving-Harden. Oni jesu bili odlični protiv Bostona ali kako uopšte serija protiv onakvog Bostona može biti bilo kakvo mjerilo ? Da imaju nevjerovatan potencijal ali tek trebamo vidjeti koliko zaista vrijede i to će definitivno pokazati ova serija. Baksi su pokazali protiv Majamija koliko su opasni ali i koliko su zreliji i odlučniji nego prošle sezone. Uz to, vidi se koliko je bitan faktor Holideja.

Generalno bi mogli uživati u fantastičnim utakmicama na dosta poena. Ali, ipak će i jedni i drugi morati igrati odbranu. E tu djeluje da Baksi imaju više opcija. Janis će vjerovatno braniti Durenta ili je bar logično da to najčešće radi. Holidej će pokušati što više ugušiti igru Hardena i Irvinga i vjerovatno će se mijenjati na njima dvojici. Moguće je da će više biti zadužen za Irvinga a da će Taker preuzimati Hardena. Nemojmo zaboraviti da se znaju odlično iz Hjustona ali i da je Taker sjajan defanzivac. Takođe, nije nebitan faktor Bruka Lopeza koji će sigurno dobro štititi reket i tako spriječiti neke lake poene pa prije svega na Hardenove asistencije.

Sad kad smo vidjeli kako bi Baksi barem u načelu trebali braniti Netse, da vidimo kako Netsi njih mogu braniti. Tu dolazimo do gomile upitnika. Netsi ne mogu praviti zid ispred Janisa. Vjerovatno će probati u nekoj mjeri rizikovati njegov šut za tri poena ali prilično bi mogli imati problema. Hardena naravno ne možemo računati kao bilo kakvu defanzivnu opciju, izostanak Džordana pravi dodatne probleme a veoma je važno i kako će braniti i kako će opteretiti Holideja. Holidej je pokazao svoju zrelost protiv Majamija. Sjajno kreira za druge ali i sam se ne libi preuzeti ogovornost.

Takođe, faktor Midltona je mnogo bitan. Znamo da je ranije važilo za Krisa da se ''ugasi'' u najbitnijim mečevima ali djeluje da sada nije tako i da bi Midlton mogao biti pa možda poenterski i najefikasniji igrač Milvokija u ovoj serii. Koliko god odbrana Bruklina bila pod upitnicima, moraju se fokusirati na Janisa a to će Midltonu stvoriti dodatni prostor.

I jedni i drugi imaju dubinu i sigurno imaju igrača koji bi mogli iz drugog plana uraditi nešto. Brein Forbs šutira fantastično u plej ofu i sigurno će njegov doprinos biti važan za Bakse. Sa druge strane, takav doprinos bi se mogao očekivati od Brauna koji igra sjajno pa manje više kroz cijelu sezonu.

Kad se sve sabere i oduzme i kad se sagledaju oba kraja parketa, Milvoki je kompletniji tim. Serija teško može završiti prije šeste utakmice a prednost bih dao Baksima.