XS
SM
MD
LG

Kakav savez, takva i odluka

Foto: KS BiH

U svakoj normalnoj državi u svakom normalnom savezu, na ponos služeveliki rezultati klubova. Međutim KS BiH je izuzetak što je pokazala i odluka da Igokeu, Borac i Sparse izbace u niži rang zanemarivajući sve dobro što su ti klubovi uradili.

Igokea je imala fantastičnu sezonu na dva fronta. U ABA ligi igrala je manstoricu sa Zvezdom za ulazak u finale, igrala prelijepu košarku cijele sezone a trener Bajić proglašen je za najboljeg trenera u ABA ligi. U Ligi šampiona, Igokea je bila jedini tim koji je od kvalifikacija došao do TOP16 faze a protiv Burgosa, kasnijeg šampiona, igrali su meč za odlazak na završni turnir.

Sjajne rezultate imalli su i Sparsi te Borac. Sparsi su igrali finale Dvaba lige i kasnije baraž za ulazak u ABA1. Iako su napravili brejk u prvom meču protiv Splita, ipak nisu uspjeli slaviti u tom baražu te su ispali sa 2-1. Borac je igrao završni turnir Dvaba lige takođe i jedini je tim koji je dobio kasnijeg šampiona, Studentski centar.

Uz sve te sjajne rezultate, sva tri kluba promovisali su dosta potencijalnih reprezentativaca. Edin Atić, koji bi trebao biti jedan od nosilaca reprezentacije na sledećem Eurobasketu, stekao je punu afirmaciju ove sezone u Igokei. A nije jedini. I Darko Talić imao je fantastičnu sezonu a prostor su dobijali i Kondić te Stefan Simanić.

O Sparsima tek ne treba pričati mnogo jer njima filozofija i jeste da razvijaju mlade igrače. Fenomenalne sezone imali su Kamenjaš i Gegić a prostor su dobijali i momci ppoput Vojina Ilića. U Borcu je Draško Knežević imao još jednu sjajnu sezonu iako je dio sezone propustio radi povrede. 

Sve ovo govori koliko je ''kažnjena'' trojka uradila za bh košarku u ovoj sezoni. Rezultati fantastični a samim tim velika promocija i saveza i lige a uz to, mnogo potencijalnih reprezentativaca je igrala u ovim klubovima i imalo bitne uloge.

A kako su ti klubovi nagrađeni ? Tako što su izbačeni iz llige. Izbačeni radi samovolje pojedinaca koji su trenirali strogoću pokušavajući nametnuti autoritet. Opet ponavljamo ono što smo rekli u tekstu neki dan, autoritet se stiče radom i uspjesima a ne inatom i strogoćom ali poedincima u KS BiH to očito nije jasno.

Nisu oni ovom svojom smiješnom odlukom kaznili klubove. Klubovi će izdržati i prebroditi ovaj nizak i bezobrazan udarac saveza. Najviše trpi košarka. Liga u BiH je konačno ličila na nešto. Bilo je dobrih ekipa i kvalitetnih mečeva. Ali sada, sada se sve to mijenja i kvalitet bez tri najbolja kluba u državi biće srozan na najniže moguće grane.

I dok u nromalnoj državi vas svi cijene kada pravite sjajne stvari, u Bosni i Hercegovini ne da vas ne cijene nego vas kažnjavaju što je i pokazala odluka KS BiH. 

Mada, kada se zna kakav je savez, ne treba odluka ni čuditi. Odavno je KS BiH jedan veliki putujući cirkus a takva je na kraju i današnja odluka.


Spars Realway 75 : 82 Borac
Čelik 63 : 68 Leotar
Široki 61 : 95 Igokea
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 10 10 0 20
2 Borac 10 7 3 17
3 Spars Realway 10 5 5 15
4 Široki 10 3 7 13
5 Leotar 10 3 7 13
6 Čelik 10 2 8 12