XS
SM
MD
LG

Najbolji i pravi kad je bilo najbitnije

Foto: Wimbledon

Novak Đoković plasirao se u novo finale Vimbldona, sedmo u karijeri. On je do finala došao tako što je u tri seta savladao Denisa Šapovalova.

Bilo je jasno da će ovo biti najteži Noletov meč do sada na ovogodišnjem Vimbldonu. Šapovalov je igrao Slem karijere i prvi put se na nekom Slemu plasirao u polufinale. A već od starta je bilo jasno da Noleta neće čekati lagan posao.

Nole se na startu dosta mučio sa prvim servisom, pogotovo je to bio slučaj u trećem gemu kada je Šapovalov napravio brejk. Potom je faktički bez nekih problema čuvao svoj servis sve do momenta kada je treba završiti prvi set. Na 30-30 imao je zicer ali je promašio a na kraju je Nole došao do brejka. Koliko je bio pritisak na obojici najbolje je pokazao taj brejk. Dosta mini brejkova, dosta nervoze i grešaka sa obje strane. Pa ipak, Nole je najbitnije poene najbolje odigrao i sa 7-3 je dobio taj brejk.

A upravo to dobijanje ključnih poena će biti faktički i najbitnija stvar za Novakovu pobjedu. U drugom setu Šapo je prijetio da napravi brejk. Imao 0-40 pa u sledećem gemu 15-40 ali je Nole nalazio načina da zadrži svoj servis. Čekao je priliku na servis rivala i dočekao je. U prvih pet gemova uzeo je samo tri poena na servis Šapovalova ali je onda uzeo četiri u jednom te je napravio brejk. Na kraju je drugi set dobio sa 7-5.

Opet je prvi brejk šanse u setu imao Šapovalov ali je Nole sačuvao svoj servis i došao do 1-1. Potom je Nole propustio šansu da riješi još ranije pitanje pobjednika jer je u dva gema propuštao po dvije brejk lopte. Ipak, u 11. gemu napravio je brejk te je na kraju i treći set dobio sa 7-5.

Kada se pogleda rezultat od 3-0u setovima, neko ko nije gledao meč imao bi osjećaj da je to bila rutinska pobjeda. Ali daleko od toga. Bio je ovo izuzetno težak meč gdje je Šapo vjerovatno, kako i sam Nole kaže, zaslužio jedan set. Igrao je odlično, igrao je hrabro i agresivno ali je falilo ono nešto.

A to se najbolje vidjelo u ključnim poenima gdje je mentalna snaga Novaka Đokovića došla maksimalno do izražaja. A upravo ta mentalna snaga je trenutno najveća kočnica u igri Šapovalova jer teniski ima mnogo toga ali je glava za sada problem. No, mlad je i ima vremena da popravi te stvari.

Šapovalov je ukupno napravio pet dvostrukih grešaka. Jednu je napravio na set lopti za Noleta, jednu na brejk lopti a dvije u gemu kada je Nole napravio brejk u trećem setu. To govori u prilog činjenici da mentalno nije jak u ključnim momentima.

A Nole je te momente doktorirao. Kada bi došli oni najbitniji poeni, Nole je igrao tako pametno. Slao je duboke lopte ali nije rizikovao i čekao je priliku da se njegov protivnik samouništi. A u mnogo bitnih poena Šapovalov je uradio baš to i sa dvostrukim ali i sa greškama iz igre.

Što se tiče Noletove igre, Nole je odigrao dobar meč ali je bilo problema sa servisom dok na momente nisu slušali forhend i bekhend. Sa druge strane, Denis je igrao zaista dobar meč. Međutim, opet se vraćamo na najbitnije poene. E tu je Nole bio Nole i najbolji kako to obično bude i faktički 90% onih najbitnijih poena je dobio dok je Denis tu pao i pokazao i nedostatak mentalne snage ali i nedostatak iskustva što je normalno za njegove godine.

Biće prostora za najavu samog finala sa Beretinijem. Ali bar na prvu djeluje da je Nole dobio najtežeg protivnika na Vimbldonu i da će finale biti za nijansu lakše jer je Šapo dosta raznovrsniji teniser od Beretinija, bar kad je trava u pitanju.