XS
SM
MD
LG

Nepobjediv i najveći čak i kad je nervozan i pod pritiskom

Foto: Wimbledon

Pred velike događaje u životu, svi smo uzbuđeni i nervozni. Prosto je to stvar psihologije i rijetke su osobe koje mogu biti potpuno mirne u takvim trenucima. Čak i oni koji su mentalno najjači, osjećaju nervozu i pritisak pred bitne događaje u životu.

Ma koliko Novak Đoković bio mentalna gromada, čak je i on osjećao pritisak poslednjih dana. A kako i da ga ne osjeća ? Samo finale Vimbldona, najsvetijeg turnira u tenisu, dovoljno je da se stvore i nervoza i pritisak. A kad je iznad glave priča o izjednačavanju rekorda po broju Gren Slem trofeja, tad se povećavaju razlozi za pritisak i nervozu.

I sam Nole je rekao novinarima nakon meča da je sam sebi stvorio veliki pritisak i nervozu ali je to i normalno s obzirom na okolnosti. I vidjelo se od starta da je nervozan i da je pod pritiskom. U prva dva servis gema, odservirao je tri dvostruke greške. Srećom, Mateo Beretini je bio nervozan isto na startu meča pa Nole nije bio u deficitu  Ali prosto je taj prvi set očito morao biti takav. I kad je Nole napravio brejk, vidjelo se da je u grču i da to nije ona njegova prava igra.

Nije Nole igrao katastrofalno. Bio je dobar ali nije bio pravi i previše je bio stegnut. Mateo je to znao iskoristiti te se vratio u set. Nakon što je Beretini došao do 5-5, Nole nije igrao loše. Igrao je dobro ali je Mateo proigrao i dobio samopouzdanje nakon što je vratio brejk. Jeste Nole bio nervozan i stegnut i sam sebi je dosta naštetio radi toga ali je i Mateo iskoristio situaciju. Možda je Nole za nijansu i stegnut bio bolji u prvom setu ali nije bilo nezasluženo ni što ga je Mateo uzeo.

Ono što je bilo jasno nakon prvog seta je sledeće. Nole je u grču ali sjajno riternira veoma teške servise Italijana. Međutim, igra u polju nije bila prava baš radi nervoze. Brzao je, pravio jeftine greške i vidjelo se da je samo bitno da pronađe igru nakon što krene poen jer je ritern radio i u prvom setu.

Sam Nole se resetovao u glavi nakon izgubljenog seta. I po izjavi nakon meča, njega je faktički gušio prvi set i samo je htio da set završi pa kako god završio. Sa krajem seta, otišao je i dobar dio pritiska što se osjetilo u igri. Nije brzao, igrao je taktički i koristio šanse. Čim je uhvatio ritam nakon što krene poen, došao je do dobrih stvari i duplog brejka. Jedan jeste ispustio ali je dobio drugi set.

U trećem i četvrtom setu Nole je bio siguran na svom servisu izuzev šestog gema u trećem setu. Tada je Mateo imao dvije brejk lopte. Treba biti pošten, Nole je prvu spasio uz dosta sreće. Napao je i krenuo naprijed ali je Beretini imao dobru priliku da prođe pasingom i da dođe do poena. Srećom promašio je. 

Sigurnost koju je imao na servisu, omogućila je Noletu da napada servis rivala konstantno. Kako je vrijeme prolazilo, sigurna igra na servisu je samo dizala samopouzdanje Noletu. Na servisu Beretinija je uvijek pokušavao priprijetiti. Dobro je riternirao ali je i taktički igrao vrlo dobro. Na kraju je uspio dobiti i treći i četvrti set te je tako došao do istorije.

Nole je bio nervozan i pod pritiskom. Bio je daleko od svog maksimuma. Pa opet, opet je došao do titule. I jeste izgubio set ali kad se realno i hladne glave gleda na meč, jasno je da je ovo teže izgledalo nego što je bilo. Prije svega, da je ovo bio meč u nekom četvrtfinalu, nema šanse da bi Mateo i set uzeo ma koliko dobar bio.

Ali sav pritisak i sva nervoza Novaka, pomogli su Italijanu da dođe do seta. Jeste u ostala tri bio dobar ali realno nije imao pravu šansu da dobije ovaj meč. Kao što sam i rekao u najavi, sve je ovde zavisilo od Novaka i za sve se on pitao.

I zaista je bilo tako. Dok je bio brzoplet i nervozan, imao je problema. Međutim, ritern je radio sjajno cijelo vrijeme pa i tada i to je bio sjajan nagovještaj. Kada se smirio, Nole je uspostavio punu kontrolu nad mečom. Forsirao je maksimalno bekhend rivala jer je znao da mu je to slabiji udarac a čak je par puta iznenadio Beretinija jer ga je napao i na forhend. U dugim poenima nije srljao i strpljivo je čekao grešku rivala.

Kako je vrijeme prolazilo, Nole je bio sve sigurniji i igrao sa sve većim samopouzdanjem. To govori podatak i o broju poena na mreži. Odigrao ih je čak 48 a dobio 34 što je odličan učinak dok je imao 7/9 kad je u pitanju servis volej igra. Ti brojevi nisu baš karakteristični za Novaka ali očito da je to bilo jedno od iznenađenja za Matea a i plod je samopouzdanja koje je raslo kod Noleta kako je vrijeme prolazilo.

Svi se mi slažemo da je mentalna snaga najveća prednost i najveća Noletova snaga. Ali ima još jedna stvar koja je jaka kod Noleta. Najbolje je odigrati vrhunski meč. Ali vrhunski odigrati meč nije lako uvijek i na turniru od sedam mečeva, možda ćete imati jedan ili ni jedan takav meč. Nole je takav meč imao protiv Andersona u drugom kolu. Međutim, čak i kad igra prosječno za svoje standarde, i tada je dovoljno dobar da savlada pa 95% tenisera. Prosto Noletov prosjek je jači od vrhunca kod većine.

A čak i kad je nervozan i pod pritiskom, i tada je nepobjediv i najveći. Najveći koji je igrao igru zvanu tenis. To je na kraju krajeva još jednom dokazao u nedelju kada je došao do šestog Vimbldona i 20. Gren Slem titule.