XS
SM
MD
LG

Da li će se titula vratiti u Torino ?

Foto: Sky Sports

Sutra počinje novo izdanje Kalča. Nakon dugo vremena, titulu ne brani Juventus. Titulu brani ekipa Intera dok će najveći pretedentni na titulu biti upravo Torinezi a biće zanimljivo vidjeti koliko mogu ostali i da li im iko može zaprijetiti ozbiljno.

U Torino se vratio Maks Alegri. Probao je Juventus bez njega sa Sarijem i Pirlom. Međutim, prosto to nije bila ni sjena moćne Maksove mašinerije. Sem Alegrija, nije bilo nekih pretjerano velikih promjena. Sačuvali su najbitnije igrače a na sve su dodali i Lokatelija koji je došao iz Sasuoloa. Lokateli je igrao odlično i na evropskom prvenstvu te će sigurno predstavljati sjajno pojačanje.

Naravno da sve kreće od Kristijana Ronalda. Ronaldo jeste u godinama ali o njegovim kvalitetima je apsurdno i govoriti. Svakako se očekuje da i u ovim veteranskim godinama, bude fantastičan i da bude najbolji igrač svoje ekipe. Generalno su sjajno popunjeni na svim pozicijama a i ekipa su koja je dugo na okupu. Dosta igrača je već sarađivalo sa Alegrijem i neće sigurno biti problema oko prilagođavanja. 

Bar na prvu djeluje da će bilo ko teško priprijetiti Juventusu. Em su oni vratili starog znanca Maksa, zadržali skoro sve igrače a em su i protivnici upitnih mogućnosti. Alegri je rutinski osvajao titule i neće biti senzacija ako se isto ponovi i ove sezone.

Što se tiče aktuelnog prvaka Intera, najveći problem su finansije. Donekle su još i uspjeli sačuvati ekipu ali su ostali bez nekih jako jako bitnih igrača. Vjerovatno i ključni čovjek je otišao. Romelu Lukaku preselio se u London te će u narednom periodu biti igrač Čelsija. Hakimi je otišao u Pariz a ostali su i bez Janga i Naingolana ali oni ipak nisu bili toliko bitni. Džeko je zamjena za Lukakua, Damfris za Hakimija a stigao je i Čalhanoglu kao slobodan igrač.

Umjesto Kontea, na klupi je Simone Inzagi. Inzagi je u Laciju radio čudo i izvlačio maksimum iz sastava. Želja uprave Intera je da isto radi i sa ''nero-azurima''. Takođe, valja reći da su doveli sasvim solidne zamjene bar kratkoročno jer sigurno je Džekin problem što je već u godinama ali za ovu sezonu može biti od pomoći. Realan cilj Intera jeste plasman u LŠ. Odbrana titule ? Pa i ne baš toliko realna.

Milan je prošle sezone konačno završio na mjestu koje vodi u LŠ. Konačno su se vratili tamo gdje im je i mjesto a za to je zaslužan poprilično osporavani Pioli. Tokom ljeta ostali su bez Čalhanoglua i to je ogroman hendikep za njih. Doveli su Žirua, pozajmili Brahima Diaza ali prave zamjene za Čalhanoglua bar za sada nisu doveli. Svakako će biti zanimljivo vidjeti kakvi će biti ove sezone ali djeluje da su daleko od borbe za titulu i da su slabiji nego prošle sezone.

Atalanta je pravi pravcati hit i to već nekoliko sezona. Nema ljubitelja fudbala koji ne uživa u igrama Gasperinijeve ekipe. Tako jednostavno, tako elegantno a opet tako moćno. A moćno bi trebalo biti i ove sezone. Uspjeli su sačuvati okosnicu ekipe. Doveli su Lovata koji je dobro igrao u Veroni a pozajmili su i Demirala iz Juventusa. Pravo je pitanje kod Atalante koliko još mogu ostvarivati sjajne rezultate jer s obzirom na ulaganja i kadar, prosto je nerealno da bajka Atalante ovoliko dugo traje. No svakako, boriće se za plasman u Evropu i Ligu šampiona ponovo.

Roma je najbitniju promjenu doživjela na klupi. Žoze Murinjo novi je trener Rome. ''Posebni'' se tako vratio u Italiju nakon što je ranije bio trener Intera. Ovo je poprilično čudan ali i zanimljiv fit za ispratiti. Što se promjena u sastavu tiče, ostali su bez Džeke ali su doveli Temi Ejbrahama. Takođe, Pedro je postao najomraženija persona jer je prešao u redove Lacija. Doveli su i Rui Patrisija a stigao je i Vinja. Nikad se ne smije potcijeniti ekipa koju vodi Murinjo ali ova Roma ima dosta upitnika. Već enko vrijeme ne igraju LŠ i sigurno da je plasman u LŠ prvi cilj što se tiče ove sezone.

Lacio je doživio određene promjene. U igračkom kadru i ne tolike s obzirom da je nekako najbitniji pomenuti dolazak Pedra. Međutim, Simone Inzagi otišao je u Inter a novi trener Lacija je Mauricio Sari. Sari je trener koji je radio sjajan posao sa Napolijem i Čelsijem ali sa Juventusom nije uradio dobar posao a i igra Juventusa je bila loša. Kroz karijeru je znao izvlačiti maksimum iz igrača a to će morati i sad. Izvijesno je da će zadržati Imobilea i Sergeja Milinković-Savića tako da su ambicije plasman u Evropu po mogućnosti Ligu šampiona.

Napoli igrački faktički nije doživio nikakve promjene. Međutim, novi trener je Lusijano Spaleti. Popularni čelavac je radio sjajan posao sa Udinezeom, kasnije sa Romom u prvom mandatu dok u drugom ostaje upamćen po sukobima sa Totijem. Spaleti je vodio i Inter kasnije a novi izazov mu je Napoli. Sama situacija u Napulju je čudna a vidjećemo kako će se Spaleti snaći. Plasman u LŠ izgleda kao naučna fantastika.

Bolonja sa Sinišom Mihajlovićem će nama svakako biti zanimljiva a sada je tu i Marko Arnautović. Bolonja sa Mihom igra dobar i lijep fudbal. Često bude i efikasno a kvaliteta itekako imaju. Dugo je želja uprave da se domognu Evrope ali je konkurencija poprilično jaka. U Evropu bi se vratila i Fiorentina. ''Viola'' najviše zavisi od maestralnog Vlahovića. Sada djeluje da će ga ipak zadržati a ako to uspiju, šanse za Evropu i postoje. Bez njega teško mogu nešto tražiti. Tu je naravno i Milenković. I on je u priči da bi mogao otići ali kao i Vlahović, za sada je tu.

Ekipa koju bi trebalo ispratiti je Torino. Nemaju možda timčinu, nisu doveli mega zvijezde. Ali su doveli sjajnog trenera. Ivan Jurić radio je maestralan posao i sa Đenovom a pogotovo Veronom. Sa limitiranim kadrom dolazio je do TOP10 a sličnom uspjehu nadaju se u Torinu koji je imao tešku sezonu. Sasuolo je ostao bez De Zerbija koji je otišao u Šahtar. Novi trener je Dionisi. Problem je i što su ostali bez Lokatelija koji je bio važan šraf u proteklim sezonama. Sampdorija ima želje za dobrom sezonom ali s obzirom na to da ih vodi D'Aversa, malo je razloga za optimizam jer se D'Aversa nije proslavio u poslednje vrijeme.

Udineze je neka klasična priča zadnjih par sezona. Dovoljno dobro za opstanak, nedovoljno za nešto više. Takva bi i ova sezona trebala biti za ekipu Luke Gotija. Biće zanimljivo vidjeti i kakva će uloga biti Lazara Samardžića. Radi se o momku srpskih korijena koji je prošao omladinske selekcije Njemačke. Iz Herte je stigao u Lajpcig a Lajpcig ga je pozajmio u Udine. Đenoa je imala odlazaka poput Šomurodova koji je otišao u Romu a nisu doveli pretjerano zvučna pojačanja. I ove sezone opstanak je glavni cilj.

Verona je sa Jurićem igrala sjajan fudbal. Sada ih vodi Euzebio Di Frančesko i ne treba očekivati totalni pad. Sem Lovata, nisu imali prevelikih odlazaka a opet su od Sitija pozajmili Ivana Ilića. Takođe, tu je i dalje Lazović a od igrača iz regiona tu je i Nikola Kalinić. Verona je do sada igrala dosta lijep fudbal s obzirom na mogućnosti. Di Frančesko je sličan po filozofiji Juriću tako da će sigurno opet biti nezgodni. Kaljari je imao teško ljeto a i odavno su u padu. Boriće se za opstanak a vidjećemo koliko mogu uspjeti po pitanju opstanka.

Za opstanak će se boriti i Specija koja je dovodila neke igrače ali su više pokušavali sačuvati ekipu koliko god su mogli. Što se tiče novajlija, Salerintana i Venecija djeluju akao timovi koji će imati problema oko opstanka a najviše od novajlija mogao bi pokazati Empoli.

U svakom slučaju biće veoma zanimljivo a posebno će biti uzbudljiva borba za Evropu. Definitivno se nećete pokajati ako budete gledali Seriju A.