XS
SM
MD
LG

Finale prije finala

Foto: Tennishead

US Open ulazi u svoju završnu fazu. Ostala su još polufinala i finale. Svakako zanimljivije polufinale biće ono u kome će se sastati Novak Đoković i Saša Zverev. Biće to repriza polufinala sa olimpijskih igara gdje je Saša došao do pobjede nakon velikog preokreta. Iako mnogi povlače paralele sa tim mečom, ovo je jedan potpuno drugačiji meč.

To polufinale biće vjerovatno najteže objašnjiv poraz Novaka Đokovića u njegovoj karijeri jer se tako nikad nije isključio kao tada kada je imao set i brejk prednosti. Ne smije to naravno umanjiti Sašinu zasluženu pobjedu jer je iskoristio priliku i drugi dio meča odigrao gotovo bez greške. Ta pobjeda mu je itekako značila. Došao je do olimpijskog zlata, osvojio Sinsinati i sada bez problema došao do polufinala.

Da se razumijemo, Zverev nije imao ozbiljan test do polufinala. Ali ko ga prati na Slemovima zna da je mogao u pet setova otići i sa nekim kvalifikantom. Nije imao rutinu u igri a dugo se očekivalo da je stekne jer je na Mastersima ima. Međutim, ovaj US Open je drugačiji jer je rutinski došao do pobjeda. Opet kažem, žrijeb nije bio pretežak ali je Zverev bio na višem nivou nego što inače jeste na Slemu.

Pobjeda nad Noletom na OI podigla je Nijemcu samopouzdanje do neslućenih visina a i mentalno je postao mnogo jači. Vidi se to najbolje kod servisa. Od tenisera koji je znao imati i 20 duplih, kao protiv Kecmanovića u Sinsinatiju 2019. godine, Zverev je postao neko ko rijetko pravi duple ali zato i druge servise pogađa uz brzine po 210 kilometara. Bolje riternira nego inače i čak više vjeruje u svoj forhend nego inače.

Međutim, kao što je već rečeno predstojeće polufinale i polufinale na OI se ne mogu porediti. Uvijek je Zverev bio neugodan rival na dva dobijena seta ali kad se igra na tri, nije bio ni blizu Noletu. Naravno, mnogo manje su takvih mečeva odigrali ali svakako valja to uzeti u obzir. Razlog je jasan. Kao što je u razgovoru za naš portal rekao Petar Popović, protiv Noleta se ne može igrati kao i inače nego se mora rizikovati. Kad se rizikuje, teško je da vam sve ulazi i mnogo je lakše da vam ulazi na dva nego na tri dobijena seta.

Takođe, Novakov intenzitet tenisa je mnogo veći na Slemu nego na Mastersima, pogotovo u poslednje vrijeme. Tu je i prednost što mečevi traju duže. Većina top tenisera mnogu parirati Noletu set ili dva ali preko toga teško. Čak je veliko pitanje da li to i Saša može. Vjerovatno je u boljoj poziciji nego što bi bio čisto radi ogromnog samopouzdanja.

Međutim, on nema pobjedu protiv TOP5 tenisera na Slemu. To se uklapa u onu priču da se znao i protiv lošijih tenisera mučiti i da nije imao rutinu na Slemu. Sada je rutinu dobio ali je svakako loša stvar za Nijemca ta što nije imao pravu provjeru. Nije ni Nole imao pretežak posao ali je Mateo Beretini bio ozbiljniji test nego svi Sašini protivnici zajedno.

Ono što raduje sve Noletove navijače je što diže nivo tenisa iz meča u meč. To se kod Saše nije vidjelo ali nije mu ni bilo potrebno. On će sada morati odigrati još bolje nego do sada, iako je do sada igrao odlično, ali čak i tada je pitanje da li će dostići Novakov nivo. Jer očekujte da će i Nole podignuti nivo igre nego što je to bilo protiv Beretinija.

A u tom meču ritern je bio maestralan tokom cijelog meča a posebno od drugog seta. Ako bi ritern čak bio i na tom nivou, Nole bi bio jako jako blizu pobjede. Saša će sigurno dosta nade polagati u servis i rizikovaće opet i na drugom serivus. Zato bi Noletu mnogo značio odličan ritern u ovom setu. Ne bi bilo loše da i on digne nivo servisa još malo iako on nije bio loš. Čisto da u ''laganim'' poenima na servisu što više isparira Zverevu koji sigurno ako negdje jeste bolji onda je to na servisu.

Pored servisa, dosta će biti važne duže razmjene. Protiv Beretinija, Nole je u početku takve poene gubio a kasnije ih je dobijao. Zverev će sigurno rizikovati u dugim razmjenama dok bi Nole trebao što više forsirati Sašin forhend. On jeste bolji nego inače ali drastično je slabiji od bekhenda. Takođe, možda bi bilo dobro da Nole tu i tamo odigra servis-volej čisto da izbaci Sašu iz ritma. Naravno, ne mora to često raditi ali jednom u dva-tri servis gema ne bi bilo loše.

Dosta se spominje i pritisak. Noleta on dobrim dijelom jeste uništio na OI. Međutim, ne toliko pritisak osvajanja kao osvajanja nego osvajanja za vlastitu zemlju. Uz to, on se družio u olimpijskom selu sa sportistima i nije imao vremena za pravi oporavak. Na Slemovima za to ima uvijek dovoljno vremena o čemu je i sam pričao. Sada se opet spominje pritisak kalnderaskog Slema. Moglo se u uvodnim mečevima vidjeti da tog pritiska i ima kod Noleta ali ništa mnogo i ništa što on ne bi mogao hendlovati.

Ne smije niko Zvereva potcijeniti ako ništa bar zato što igra tenis karijere. Ali ako bude Nole navisini zadatka, Nijemac teško može osvojiti više od seta u ovom meču.