XS
SM
MD
LG

Čeka nas najuzbudljivija borba za vrh u ABA ligi ikada

Foto: ABA liga

U petak kreće nova sezona ABA lige. Sezona koja bi trebala biti jedna od najinteresantnijih i kvalitetnijih u istoriji lige barem ako se gleda ljetnji prelazni rok. Dosta klubova se odlično pojačalo i čeka nas velika borba, kako na vrhu, tako i na dnu.

Najavu nove sezone odradićemo u dva dijela. Prvo ćemo se osvrnuti na ekipe koje će se boriti za vrh a potom na ekipe koje će se boriti za opstanak.

CRVENA ZVEZDA

Zvezda u novu sezonu ulazi kao aktuelni šampion. Ekipa Dejana Radonjića dosta je promijenila sastav u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su Hol, Volden, Lojd, Kuridža, Noko, Radanov i Rit a došli su Ivanović, Volters, Holins, Kalinić, Vajt, Mitrović i Cirbes.

Ako se gleda sastav, dosta je tu igrača koji znaju Radonjića i njegov sistem. Nikola Ivanović debitovao je za Budućnost baš kod Radonjića i od Ivanovića se dosta očekuje u novoj sezoni. Na mjestu pleja vratio se Volters. Sarađivao je sa Radonjićem što je prednost ali je njegov nedostatak što mu je karijera u silaznoj putanji. Ostin Holins pojačanje je na bekovskoj pozicii. Odličan šuter, kreativan ali i odličan defanzivac. Nakon šest sezona u inostranstvu, Nikola Kalinić vratio se u Zvezdu. Kalinić je neko ko igra sjajno u oba smjera i može igrati i trojku i četvorku a Obradović ga je u Feneru čak znao koristiti i na centru.

Luka Mitrović takođe je povratnik. Nekadašnji kapiten Zvezde dolazi ponovo u klub nakon što je imao solidnu sezonu u Budućnosti. Povratnik u Zvezdu je i Cirbes ali on ima ugovor do kraja decembra i teško je reći koliko će moći pomoći. Bitno pojačanje je i Aron Vajt ali zbog loma ruke neko vrijeme će biti van terena. Što se tiče igrača iz prošle sezone, ostali su domaći igrači. Od Dobrića se očekuje mnogo nakon što je odigrao sjajno drugi dio sezone. Lazić pod Radonjićem igra kao preporođen dok se dosta očekuje i od Davidovca. Tu su i Uskoković, Simonović i Kuzmić a vidjećemo u kakvom su stanju i koliko će moći pomoći.

Zvezda će generalno biti ona klasična Radonjina ekipa. Ekipa koja u napadu igra timski ali koja zapravo stavlja akcenat na odbranu. Fizički je izuzetno moćna i jedino što fali je neko na poziciji centra a po svemu sudeći Zvezda će tu pratiti stanje na tržištu i čekati šansu da se pojača. U svakom slučaju, Zvezda je najveći favorit za titulu jer koliko god promijenjen tim bio u odnosu na ranije, toliko je prednost što dosta igrača zna kako funkcioniše Radonjićev sistem.

PARTIZAN

''Crno-beli'' su imali zaista nevjerovatno ljeto. Nakon 29 godina, Željko Obradović se vratio u Partizan. A kada je Žoc na klupi, jasno je da su ciljevi veliki. U skladu sa tim je i sklapan roster. iz prošle sezone ostali su Trifunović, Zagorac i Dangubić. Zagorac je ujedno i novi kapiten nakon što je Veličković završio karijeru. Pored toga što Veličković više nije tu, Partizan su napustili i Pejdž, Perkins, Nikolić, Nikola Janković, Rašon Tomas dok je za sada nejasna situacija sa Mozlijem ali je i on bliži odlasku.

Partizan se jako dobro pojačao. Iz Armanija, učesnika F4 Evrolige, stigli su Kevin Panter i Zek Ledej. Panter je dobro poznat svima u regionu jer je igrao za Zvezdu. Radi se o beku koji je sjajan šuter prije svega. Ledej može pokriti i četiri i pet a ono što mu je veliki plus jeste odlična igra u oba smjera. Aleksa Avramović vratio se iz Španije. On je jedan od kvalitetnijih domaćih igrača koji su bili dostupni na tržištu. Imao je problema sa povredama tokom priprema ali se od njega očekuje da bude dobar tokom sezone.

Alen Smailagić stigao je iz Golden Stejta. Ako je suditi po pripremama, Smajli bi trebao biti jedan od najboljih igrača ovog Partizana jer je tokom priprema bio zaista odličan. Balša Koprivica takođe stiže iz Amerike. Dalas Mur stigao je na poziciji pleja baš kao i mladi Izraleac Madar koji se dobro uklopio u ekipu za razliku od Mura koji je za sada rezervisan. Bitno pojačanje ije i Kuruks koji stiže takođe iz NBA lige. Letonac ima sjajne fizikalije i neko je ko će sigurno mnogo značiti ovom Partizanu. 

Partizan još nije zatvorio roster jer se traži centar. Takođe, još se ne zna šta će biti sa Gregorom Glasom koji je prošao pripreme sa ekipom. Ono što je sigurno, Partizan će biti bolji kako sezona bude tekla. Prvo, Žocove ekipe uvijek tempiraju formu za ključni dio sezone a drugo ovo je novi tim i treba vremena da se poslože kockice. Takođe, ekipa je mlada i logično je da bude i oscilacija tokom sezone. No sve u svemu, Partizan je sigurno jedan od glavnih kandidata za titulu u ABA ligi.

BUDUĆNOST

Iako je fokus bio na ''vječitima'' tokom ljeta, Budućnost je odradila sjajan posao. S obzirom da je Milojević otišao u NBA ligu, Aleksandar Džikić vratio se na mjesto trenera. Imali su promjena i u rosteru. Otišli su Ivanović, Edžam, Mitrović, Dela Vale, Žugić i Apić. 

Iz prošlosezonskog rostera, ostali su Džastin Kobs koji će tako treću sezonu zaredom provesti u Podgorici i sigurno će opet biti mnogo bitan igrač. Nakon dugo nagađanja šta i kako, ostao je i Vili Rid koji iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri. Ostali su i domaći igrači poput Popovića, Šehovića, Zorana i Danila Nikolića s tim što je Danilo na oporavku nakon uspješno obavljene operacije i ne zna se kada će se priključiti ekipi. 

Jedno od najznačajnijih pojačanja je Edin Atić. Atić iza sebe ima maestralnu sezonu u Igokei gdje je bio ponajboli igrač. Atić je kreativan bek sa poenima u rukama ali je ujedno i jedan od najboljih defanzivaca u ligi. Na bekovskim pozicijama stigao je i Di Džej Sili kojeg se sjećamo još iz dana kada je igrao za Mutin Radnički a prošle sezone je igrao za Bajern. 

Veliko pojačanje je i dolazak Vlade Micova. Micov je kao vino, što stariji to bolji. Nakon nekoliko sezona u Armaniju, došao je u Budućnost gdje je već igrao ranije. Iako je veteran, ima u njemu još dosta života. Od iskusnih igrača stigao je i Marko Jagodić-Kuridža a na poziciji centra stigao je i Džejkob Vajli koji može pomoći dosta u oa smjera. Tu je i mladi Drobnjak a još je nekoliko igrača dobijalo šansu tokom priprema, poput Nemanje Miloševića, ali za sada niko nije potpisao ugovor.

Budućnost će sigurno biti dosta neugodna. Dobro su popunjeni na svim pozicijama s tim što će im faliti četvorka dok se Danilo Nikolić ne vrati i moguće je da će tu nekoga dovesti. Imaju dosta i defanzivnog i ofanzivvnog potencijala i baš su sklopili roster po Džikićevim ukusima. Sigurno su kandidati za vrh ma koliko su možda potcijenjeni.

CEDEVITA-OLIMPIJA

Jedno od razočarenja prošle sezone bila je Cedevita-Olimpja. Ekipa iz Ljubljane i pored velikih ulaganja nije ušla u plej of. Sada to žele promijeniti a Golemac više nema prostor aza alibi.

Dosta igrača je otišlo iz Cedevite. Hopkins, Peri, Džons, Matijang, Braun, Marinković napustili su klub. Dalton je došao tokom ljeta ali ekspresno i otišao. Treba reći da je mladi Radović prebačen u Cedevita Juniors koji će igrati Premijer ligu Hrvatske. Bitno za Cedevitu je da je ostao Jaka Blažič koji je bio najbolji igrač ekipe prošle sezone a ostao je i Edo Murič. Ostali su u Ljubljani i Šćuka, Duščak, Dimec, Hodžić te Rupnik.

COL se dobro pojačala. Pod košem će imati jednu od najboljih centarskih linija s obzirom da su stigli Džeki Karmajkl i Zek Ogast. Karmajkl je briljirao u Igokei prošle sezone i sjajan je u oba smjera dok se Ogast odlično uklopio. Povratnik u Cedevitu je Džejkob Pulen koji stiže nakon dvije sezone u Mornaru. O Pulenu je suvišno trošiti riječi. Sjajan napadač koji može svakome natrpati koš kad ima svoj dan ali je neko ko ne igra odbranu dobro. Iz VTB lige stiže Kin, bek koji je odličan strijelac. iz redova Budućnosti stigao je Edžam. Edžam je sjajan defanzivac ali i neko ko kad ga krene može napadački dosta pomoći. Od pojačanja stigao je i Marko Radovanović iz FMP-a.

Cedevita je slična ekipa kao prošle sezone s tim što bi trebala biti nešto bolja u defanzivi pogotovo ispod koša. Napadački su izuzetno potentni i samo je bitno za Golemca da dobro rasporedi uloge u ekipi. Međutim, djeluje da im je polufinale plafon i da teško mogu preko toga.

IGOKEA

O Igokei nećemo mnogo dužiti jer je o Igokei bilo govora u posebnom tekstu. Osvrnućemo se samo na promjene u ekipi. U Igokei su zadržali nekoliko igrača. Ostali su kapiten Jošilo, Talić, Ilić, Fundić, Kondić, Vulić i Voler. Iz Igokee su otišli Pot, Jovanović, Karmajkl, Grej, Klemons i Atić. Novi košarkaši u Igokei su Radanov, Đorđević, Nikola Tanasković, Robinson, Starks  i Stivens.

Igokeu i ove sezone predvodi Dragan Bajić sa klupe. Opet će Igokea biti opasna i biće sigurno kandidat za plej of. Odlično su popunjeni na svim pozicijama, već sada izgledaju onako kako Bajić voli i nikome neće biti lako da igra protiv ''Igosa''.

CIBONA

Poslednje sezone bile su mučne za Cibonu. Međutim, djeluje da je velikan na pravom putu. Vratili su neke sponzore iz zlatnih vremena, odradili sjajne pripreme i sa dosta optimizma ulaze u sezonu.

Uspjeli su zadržati sve koje su htjeli zadržati. Iako je bilo dosta šuškanja o odlascima, Roko Prkačin i Lovro Gnjidić ostali su u Zagrebu baš kao i Branković, Drežnjak, Nakić i Radovčić. Mladi Vito Vujović priključen je seniorima kao i Filip Kalajžić. Iz Sparsa je došao Amar Gegić koji bi mogao biti jedno od ugodnijih iznenađenja ove sezone. Tu je i Jakov Mustapić koji je prošle sezone igrao samo domaće prvenstvo za Cibonu a sada će igrati i u ABA ligi. Stigao je i Hoze Vildoza, brat Luke Vildoze i MVP finala argentinskog prvenstva. Takođe, stigao je i Nejten Rojvers a iz Gorice je stigao Majcunić.

Vladimir Jovanović odlično je podijelio uloge i jasno se zna ko šta treba raditi. Ova Cibona tako podsjeća na FMP kada ga je Jovanović vodio. Odnosno, podsjeća na ekipu koja je spremna mnogima pomrsiti račune i svakoga dobiti. Ako bi tipovali na neko iznenađenje, to je sigurno Cibona. Iako su mnogi izgubili vjeru u Cibonu, ove sezone bi mogli ući u plej of pogotovo jer je on proširen na šest ekipa.

MORANR

Mornar je iza sebe imao odličnu sezonu u kojoj su igrali plej of ABA lige i TOP16 u Evrokupu. Međutim, ove sezone su odlučiti napraviti promjenu. Nisu sastavili toliko zvučnu ekipu ali je cilj da ekipa ima hemiju i da igra bolju odbranu.

Od igrača iz prošle sezone tu su Jeremić, šehović, Vranješ, Lazić i Tejlor Smit o kome svi imaju samo riječi hvale. Tu su i igrači iz mladog pogona poput Marljukića, Veskovića i Živanovića. Vlado Mihailović vratio se u ABA ligu i dobro je igrao tokom priprema. Povratnik je i Strahinja Mićović koji je i igrao u Mornaru. Novi igrači su i Rakočević te Miković dok su od stranaca stigli Dejvis i Luis.

Mornar je poprilična enigma i teško je donositi zaključke sa velikom sigurnošću. Nisu zvučni na papiru toliko ali to ne mora ništa da znači. Osnovna ieja je da igraju bolje i odgovornije u odbrani ali sudeći po nekim mečevima tokom priprema, moraće Pavićević još dosta raditi na tome sa svojom ekipom. 

Da je plej of ostao sa četiri ekipe, Mornar bi jako teško tamo završio. Ovako, imaju šanse da uhvate jedno od dva dodatna mjesta. Međutim, ako ne kliknu, lako mogu biti najveće razočarenje ove sezone.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17