XS
SM
MD
LG

Derbi kola igra se u Madridu, Zvezda gostuje kod Saleta i Gudure

Foto: Euroleague

Pred nama je nova sezona Evrolige a prvo kolo igra se u četvrtak i petak. Već u prvom kolu imaćemo nekoliko zanimljivih mečeva.

MONAKO vs PANATINAIKOS četvrtak 19h.

Novu sezonu otvaraju Monako i Panatinaikos. Ekipa Zvezdana Mitrovića osvojila je prošle sezone Evrokup te je tako izborila plasman u Evroligu. Između dvije sezone odlično su se pojačali a posebno su bitni potpisi Majka Džejmsa i Vila Tomasa a stigao je i naš Anđušić. Sa druge strane, Pao je promijenio trenera i sada je tu Priftis koji je uveo Uniks u Evroligu. Promijenili su i sastav pa je iz Olimpije stigao Peri a zanimljiv je potpis Flojda koji je odlično igrao u Izraelu. Tu je i Nemanja Nedović od kojeg se i ove sezone dosta očekuje.

Nezgodno je uvijek prognozirati prvo kolo ali Monako u ovaj meč ulazi kao favorit i treba očekivati da predvođeni Džejmsom i Grejom dođu do pobjede.

MAKABI vs BAJERN četvrtak 20:05h.

Interesantan meč očekuje nas u Izraelu. Domaći žele dobro ući u sezonu u kojoj se žele nakon dugo vremena vratiti u plej of. Najviše se očekuje svakako od Vilbekina ali i Rejnoldsa koji je došao baš iz Bajerna. Zanimljiv potpis tokom ljeta je i Kem Tejlor dok je u Makabi stigao i bivši bek Igokee Kinan Evans. Bajern je promijenio dosta igrača. Ostali su bez nekoliko bitnih igrača ali su doveli Hantera, Hiliarda, Voldena i Jaramaza. 

Što se ovog meča tiče, nikad nije lako slaviti u Izraelu i zato je Makabi sigurno blagi favorit. Međutim, ima Bajern svakako šta tražiti u ovom meču.

ARMANI vs CSKA četvrtak 20:30h.

Armani je imao neke promjene između sezona. Ostali su bez Pantera i Ledeja a doveli su neke igrače poput Divontea Hola i Mitoglua. Najveći potpis je svakako Nikolo Meli koji se vratio iz NBA lige a takođe je dobro što su dobar dio rostera sačuvali. CSKA nije imao bitnih odlazaka između dvije sezone. Oporavio im se Milutinov a svakako da je bitan i potpis Grigonisa.

Što se tiče ovog meča, treba očekivati neizvjestan meč. Međutim, radi većeg kvaliteta ipak blagu prednost bih dao ekipi iz Moskve.

REAL vs EFES četvrtak 20:45h

Derbi kola igra se u Madridu gdje se sastaju Real i Efes u reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala. Real se dosta pojačao. Stigli su Vilijams Gos, Ertel, Jabusele, Hanga a sada mogu i u Evroligi računati na Poarijea. Bitnih odlazaka nisu imali izuzev Garube koji je otišao u NBA. Sa druge strane, Efes je faktičkis ačuvao kompletnu ekipu a doveli su samo Filipa Petruševa.

Real će ove sezone biti mnogo opasniji ali i konkurentniji. Iako je Efes znao slaviti poslednjih sezona u Madridu, ipak je Real favorit u ovom meču i bar na papiru bliži pobjedi.

UNIKS vs ZENIT petak 18h.

Uniks će nakon par sezona igrati ponovo Evroligu a sa klupe će ih voditi Velimir Perasović. Sačuvali su neke igrače poput Džoša Brauna i Čanana a doveli su Meja, Lorenza Brauna, Džekirija i Marija Hezonju. Zenit je sačuvao dio ekipe iz prošle sezone a između sezona doveli su Nejpira, Lojda, Karaseva te će i ove sezone biti veoma nezgona ekipa.

Teško je prognozirati ovaj meč. Realno, šanse za pobjedu su 50-50 ali možda zbog domaćeg terena ipak blagu prednost treba dati Uniksu.

FENERBAHČE vs C.ZVEZDA petak 19:45h.

Fener u novoj sezoni vodi Saša Đorđević a promijenili su dosta igrača. Ostali su bez igrača poput Edija, Brauna, Ulanovasa, Diksona. Doveli su sjajna pojačanja kao što su Pijerija Henri, Ahile Polonara, Devin Buker a stigli su i Šajok i Akpinar. Ostali su De Kolo, Gudurić, Veseli, Bartel, Pjer kao i domaći igrači. Zvezda je takođe promijenila ekipu. Sačuvali su domaće igrače a stigli su Ivanović, Kalinić, Holins, Volters, Mitrović i Cirbes a i Aron Vajt je tu mada je on polomio ruku i neko vrijeme će biti van terena.

Što se samog meča tiče, treba očekivati rovovsku borbu gdje će akcenat i jednih i drugih biti na odbrani ali i na timskoj košarci. Fener sigurno jeste favorit ali ima čemu Zvezda da se nada ukoliko bude nametnula svoj ritam.

ASVEL vs ŽALGIRIS petak 20h.

Asvel bar na papiru ima nešto slabiji tim nego prošle sezone ali ih vrijedi pratiti makar radi mladih talenata poput Strazela i Vembanijame. Dosta su fizički moćni i imaju atlete u ekipi ali djeluje da će im faliti igrača sa poenima u rukama. Žalgiris se dobro pojačao. Vratili su Ulanovasa, doveli Neba i Imanuela Mudijea koji bi trebao biti vrhunsko pojačanje. Takođe, tu je i iskusni Mantas Kalnietis.

S obzirom da su i jedni i drugi dosta čvrsti, treba očekivati jednu tvrdu utakmicu. Međutim, zbog većeg napadačkog potencijala Žalgiris je bliži pobjedi.

OLIMPIJAKOS vs BASKONIJA petak 20h

Olimpijakos u novu sezonu ulazi bez Spanulisa koji je rekao zbogom košarci. Između sezona sačuvali su okosnicu tima iz prethodne sezone a doveli su i neke zanimljive igrače poput Tomasa Vokapa od kojeg se dosta očekuje. Sa druge strane, ekipa Baskonije je ostala bez nekoliko bitnih igrača poput Polonare i Henrija. Doveli su nekoliko igrača kao što su Fontekio, Vanja Marinković, Kostelo ali i Enoh. Svakako najbitniji potpis jeste Boldvin. Iz Zvezde je stigao Lendri Noko koji je tipičan centar po mjeri Duška Ivanovića.

Mečevi Olimpijakosa i Baskonije su dosta nepredvidivi i često je u proteklom periodu gostujući tim znao slaviti. I jednim i drugim je ovo bitan meč jer žele pobjedom otvoriti sezonu a nezahvalno je prognozirati pobjednika. Ipak, ako bi morali predviđati, blagu prednost treba dati Baskoniji.

BARSELONA vs ALBA petak 21h.

Barselona u novu sezonu ulazi sa željom da uzme titulu. Ostali su faktički do kraja sezone bez Abrinesa radi povrede ali su doveli neke igrače poput Nika Laprovitole ali i Šanlija i Jokubaitisa. Sačuvali su okosnicu tima iz protekle sezone i opet će biti u vrhu. Alba je promijenila trenera jer je Aito otišao u penziju a bilo je promjena i u samoj ekipi. Ostali su bez Fontekija što je najveći gubitak za njih a zanimljiv je potpis Zusmana kao i doveli su i Džejlena Smita koji je bio MVP Bundeslige prošle sezone.

Što se ovog meča tiče, sve osim pobjede Barse bila bi senzacija.