XS
SM
MD
LG

Pregled NBA lige (2): Juta jedina neporažena, mnogi favoriti još traže pravu formu

Foto: Utah Jazz

NBA sezona se polako zahuhtava te je vrijeme za drugi pregled dešavanja u najkvalitetnijoj ligi na svijetu.

-Pregled krećemo od Istoka. Čikago Bulsi su na omjeru 4-1. Od prošlog pregleda teškom mukom savladali su Toronto iako su imali 20 poena prednosti i izgubili su od Niksa. Trio Vučević, DeRozan i Levin djeluje dobro ali oko ovog Čikaga ima upitnika, pogotovo na duže staze. Odbrana, šut za tri kao i dužina klupe jer sem Kobija Vajta, teško mogu očekivati napadački doprinos nekog igrača sa klupe u kontinuitetu. No sa prvih met mečeva, mogu biti prezadovoljni.

-Šarlot je doživio poraz od Bostona te je dobio Orlando i sada su na 4-1. Valja reći da su u meču sa Bostonom sami sebe pobijedili jer su od dobijene utakmice dozvolili Bostonu da odvede meč u produžetak gdje je Šruder bio najzaslužniji za trijumf Bostona.

-Niksi su na 4-1. Kod njih ima i dobrih i loših stvari. Prije svega, dobra stvar je puni ''Medison''. Nevjerovatno je sa kojom energijom igraju i kako lete po terenu pred svojom publikom. Filadelfija je to najbolje osjetila. Ono što je problem jeste završavanje meča. Protiv Bostona su nepotrebno išli u produžetak, Orlando nisu prelomili na vrijeme pa su izgubili a protiv Bulsa su na 140 sekundi do kraja imali +13 i na kraju je DeRozan imao šut za pobjedu Bulsa. Takođe, pozitivna stvar je svakako dobra odbrana u većem dijelu sezone za sada i duga rotacija.

-Majami izgleda sjajno na startu sezone. Djeluje da su pravi posao odradili u off sezoni. Lauri i Taker im donose defanzivnu čvrstinu a naravno Lauri donosi i dosta toga u napadu. Dobra stvar je što je Tajler Hiro odličan za sada i podsjeća na svoju ruki sezonu. Veoma su čvrsti i to su najbolje na svojoj koži osjetili Netsi.

-Vašington je lijepo otvorio sezonu. Ostvarili su četiri pobjede uz samo jedan poraz. Dinvidi se sjajno uklopio u ekipu i lijepo sarađuje sa Bilom. Trio koji je stigao iz Lejkersa se isto lijepo uklopio. Herel donosi poene pod košem i u ''second unitu'', Poup je odličan u odbrani i kao ''spot-up'' šuter dok Kuzma radi posao i u napadu i skoku. Čak i kada im fali neko, to se ne osjeti pa su dobili Indijanu bez Bila a Atlantu bez Geforda i Dinvidija.

-Klivlend je jedno ugodno iznenađenje. Od prošlog pregleda, savladali su Denver i Kliperse. Posebno je impresivna odbrana. Očekivalo se da Mobli donese čvrstinu uz Alena pod košem i zaista je zijer ali i ostatak ekipe igra dobro defanzivno. Dobar defanzivni rejting pored ove dvojice ima i recimo Ajzek Okoro koji je dio second unita. U poslednje tri utakmice prosječno primaju 87 poena što je nestvaran podatak za inače bušnu odbranu Kavsa.

-Baksi i Atlanta su takođe na 3-2. Baksi su od prošlog pregleda izgubili recimo od Minesote što je iznenađenje ali su i dalje bez Holideja a nije bilo ni Lopeza. Svakako za njih krize dugoročno nema. Atlanta za sada traži svoju prepoznatljivu energiju i za sada nisu na nivou iz prošle sezone. Raduje što Bogdan Boganović polako hvata ritam.

-Ako govorimo o razočarenjima na startu sezone, moramo krenuti od Netsa. Oni jesu ostvarili pobjedu i poraz i trenutno su na 2-3 ali dosta tu upitnika ima. Previše su mekani pod košem i to im može dugoročno biti problem. Boston je na istom omjeru ali lako su mogli imati pobjedu manje. Nekako kao da se još nisu posložili do kraja i rijetko se desi da su raspoloženi i Tejtum i Braun i Šruder. Definitivno najveće razočarenje za sada na Istoku je Indijana. Mada, njihovih 1-4 je malo nerealno jer su u prva dva meča ispustili pobjede. No, nekako su bili baš blijedi u poslednjem meču sa Torontom. Duarte se pokazuje kao sjajan ruki strijelac, imaju potencijala i vidjećemo kakvi će biti do narednog pregleda.

-Jdina neporažena ekipa i na Zapadu i u ligi je Juta. Mada, ruku na srce i nisu imali pravi test. Jedini test bio je Denver ali s obtirom da se Jokić povrijedio u završnici poluvremena i nije igrao drugo, a do tada je dao 24 poena uz šest skokova i asistencija, ko zna šta bi bilo da je igrao anstavak. Sinoć su rutinski savladali Hjuston a lijepih poteza imao je DŽered Batler.

-Golden Stejt je rutinski savladao Oklahomu od prošlog pregleda ali su sinoć doživjeli prvi poraz. Iako su imali +19, izgubili su od Memfisa. Ono što je njihov problem jeste to što još neko vrijeme neće računati na Vajsmena i Kleja. Za sada mogu biti prezadovoljni startom i igrama Stefa.

-Memfis je doživio težak poraz od Portlanda ali su se protiv Golden Stejta vratili na pravi put te su na omjeru 3-2. I dalje čekaju da se oporavi Dilon Bruks koji im je drugi najbolji igrač u ekipi. Morent za sada igra impresivno. Dalas i Minesota su na 3-1. Dalas jeste u seriji od tri pobjede ali ne djeluju toliko ubjedljivo za sada. Minesota je iznenadila Milvoki. Edvards, Tauns i Rasel igraju sjajno na startu sezone ali to je Minesota. Kad tad će se samouništiti.

-Denver je vezao dva poraza ali više od toga, zabrinula ih je povreda Jokića. Srećom, nije ništa strašno i vjerovatno će se vratiti već protiv Dalasa večeras. I dalje malo čudi zašto Meloun ne da prostor Hajlendu. Na 2-2 je i Portland koji za sada igra od sjaja do očaja. Dobili su ubjedljivo Memfis ali su ubjedljivo izgubili do Klipersa. 

+Kad smo kd Klipersa, oni su trenutno na omjeru 1-3. Dobili su Portland ali su odigrali baš loše protiv Klivlenda i bili su totalno bez energije. Moraju naći pravu formu. Fali im Lenard ali mora to bolje. Razočarenje na startu su i gradski rivali Lejkersi. Oni su na omjeru 2-3. Teškom mukom dobili su Sparse nakon produžetka a onda su izgubili od Oklahome koja je okrenula -26. Oba meča su igrali bez LeBrona a Vestbruk je konačno igrao na svoj način što nije bio slučaj kada je tu bio i LeBron. Vidjećemo kako će sve to dalje izgledati a zanimljivo izgleda ruki Ostin Rivs koji lijepo koristi prostor.

-Svakako da su među razočarenjima i Sansi. Oni su na 1-3 a od prošlog pregleda izgubili su od Kingsa i to im je jedini meč. Nekako ne djeluju dobro i nemaju prepoznatljivu energiju. Situacija nije vesela ni sa Ejtonom kome nisu ponudili novi ugovor.

To je to za ovaj pregled. Za vikend nas očekuje dosta zanimljivih mečeva a u ponedeljak ide novi pregled dešavanja u najjačoj ligi svijeta.