XS
SM
MD
LG

Evolucija Riki Rubija

Foto: Cleveland Cavaliers

Šut u košarci je jedna jako bitna stvar. Može igrač da se trudi defanzivno, može da bude pdoređen timu ali na kraju dana se sve svodi na to da li u datom trenutku možeš pogoditi šut ili ne. Isto tako, često čujemo priče da se šut ne može lako navježbati i da je dosta do gena. Međutim, Riki Rubio je tu teoriju bacio na koljena. Od igrača na čijem šutu je protivnik pravio taktiku, do igrača koji je ''zapalio'' Medison Skver Garden.

Riki Rubio skrenuo je na sebe pažnju još u omladinskim kategorijama kada je briljirao na prvenstvima u dresu Španije. Sa 17 godina je već igrao za Barsu. Važio je za dobro defanzivca, inteligentnog moka ali nekog ko je na Vi sa šutem. To se najbolje vidjelo u četvrtfinalnoj seriji Evrolige u sezoni 2010/11. Tada su se sastali Panatinaikos Željka Obradovića i tada Barsa kao aktuelni prvak Evrope. Panatinaikos je prošao a Žoc je taktiku zasnivao na tome da rizikuje sa šutem Riki Rubija i Viktora Sade te su im se odbrane udaljavale konstantno.

Kasnije je taj Rubio otišao u NBA ligu. NBA je mjesto gdje je šut još bitniji nego u Evropi s obzirom da se igra u bržem ritmu i na veći broj poena. Može neko biti role opcija i bez šuta, da uđe i odigra odbranu. Ali da kao Evropljanin igra ozbiljnu ulogu u svakom klubu gdje igra, to može samo neko ko ima šut. 

Zato je Rubio znao šta ga čeka. Znao e da ga čekaju sati i sati vježbanja i rada na svojoj najvćeoj mani, šutu za tri poena. Ti procenti su u sezonama koje su uslijedile varirali ali je obično bio na nekih 35% što je sasvim okej za nekog ko uzme dvije-tri trojke po utakici. Međutim, ono što je bitno, Rubio je došao na nivo da može pogoditi kad je bitno i da nije najjača karika protivničke taktike kako je to bilo u pomenutoj seriji sa Panatinaikosom.

Najbolje se Rikijev napredak mogao vidjeti u reprezentaciji. Svi su mislili da će slijediti pad Španaca kada ne bude Navara i Pau Gasola. Međutim, na Mundobasketu u Kini, Riki Rubio je pokazao da nije baš tako. Kao pravi lider odveo je tim do zlata i bio MVP prvenstva. Bio je sjajan i na OI ali Španci su već u četvrtfinalu otišli na Amere pa više od plasmana među osam nisu mogli.

Tokom ljeta došlo je do trejda između Minesote i Klivlenda u kome je Rubio završio u Ohaju. S obzirom da je Klivlend imao u tom momentu Sekstona i Garlanda, bilo je jasno da će Rubio biti igrač sa klupe ali da će itekako biti važan. kako u defanzivi, tako i u ofanzivi i sa poenima ali i kreacijom.

A da je dolazak u Ohajo bio idealan i za Klivlend i za Rubija, pokazao je start sezone. Prvi put u karijeri Rubio šutira trojke preko 40% tačnije 42% šutira trenutno. Uz to, nikada više šuteva uzimao nije jer šutira 5,1 trojku po utakmici. Asistencija je uvijek imao dosta kroz karijeru a i sada, iako ulazi sa klupe, ima 7,6 asistencije u prosjeku. Čak mu je i rejting na 100 posjeda najbolji u karijeri ove sezone.

A svu svoju sjajnu igru u sezoni, najbolje je krunisao u poslednjoj utakmici koju je Klivlend odigrao. Sinoć su Kavsi savladali Nikse a Rubio je vodio Klivlend do pobjede sa 37 poena i deset asistencija. U prvom poluvremenu pogodio je dvije trojke. Međutim, kada je došlo do povrede Sekstona, bilo je jasno da će u drugom igrati više.

Sjajno je otvorio drugo poluvrijeme i u par minuta pogodio je još četiri trojke. Još je dvije dodao u poslednjem periodu te je došao do broja od osam pogođenih trojki. Uzeo je i devetu kojom bi došao do 40+ partije ali je promašio. No i sa tim promašajem, nije pokvario utisak o fantastičnoj partiji.

Riki Rubio treba biti inspiracija klincima koji počinju sa treniranjem košarke. Ne zato što je najbolji na svijetu, on to nije ni u svojoj ekipi. Međutim, njegova evolucija i napredak u šutu su najbolji primjer koliko se naporan radi isplati. Riki je radio godinama i sada bere plodove svog mukotrpnog rada.

A u plodovima Rikijevog rada, uživa i Klivlend. Riki je uvijek imao veliki uticaj i poboljšavao je ekipe u kojima je igrao. Klivlend je takođe napredovao pod njim iako je kratko tu i vrlo lako mogu biti jedna od najljepših priča ove sezone.....