XS
SM
MD
LG

Rast novih Sokolica: U Slaviji prezadovoljni odzivom djevojčica za žensku košarku

KK Slavija iz Istočnog Sarajeva osnovan je 1996. godine. U proteklih 25 godina, klub je imao uspona i padova, a trenutno je član Prve košarkaške lige RS i nakon 8 odigranih kola nalazi se u vrhu tabele. Slavija je u prošlosti bila prvak Republike Srpske, bila je i uspješan premijerligaš, a nakon ispadanja iz bh elite uslijedio je period kada je klub bio na ivici gašenja. Slavija je opstala i krenula od nule. Krenulo se s radom sa polaznicima škole košarke, a ti dječaci danas su okosnica prvog tima.

Prije mjesec dana osnovana je škola košarke za djevojčice. Evo šta nam je na ovu temu rekao trener Slavije Stefan Stanić.

- Sama ideja je došla od samih djevojčica preko društvenih mreža. Javljali su nam se i roditelji, djevojčice i izrazili su želju da treniraju, da se oformi jedna nova selekcija. Vidjeli smo tu da je jedna velika potreba za tim. Uslovi u dvorani su nam omogućili da imamo termine. Svi preduslovi su napravljeni i ove jeseni smo odlučili da to pokrenimo. Ono čime možemo da se pohvalimo je da smo za jedan kratak period, otprilike mjesec dana, pojavio se veliki broj djevojčica. Imamo trenericu koja se dugi niz godina bavila košarkom i mislim da ove djevojčice koje su sa nama imaju preduslove da nižu određene uspjehe. Imamo između 25 i 30 djevojčica što je ogroman uspjeh za ovo kratko vrijeme i prezadovoljni smo. U klubu se trudimo da obezbijedimo najbolje moguće uslove i mi ćemo se u godinama koje dolaze truditi da to dignemo na još jedan viši nivo, rekao nam je Stefan Stanić.

Stanić je dodao da od iduće godine očekuje da se formira takmičarska selekcija ŽKK Slavija.

- Ove godine se ne takmičimo, pričamo o početnom nivou njihovog znanja. Nadamo se da ćemo iduće godine sa našim radom, zalaganjem i trudom djevojčica, da ćemo uspjeti oformiti jednu selekciju i prijaviti je u sistem takmičenja Košarkaškog saveza Republike Srpske.

U nastavku poslušajmo šta su nam rekle djevojčice, koje su odlučile da košarku treniraju u Slaviji.

- Prvo sam trenirala odbojku tri godine, onda sam se prebacila na košarku. Čini mi se zanimljivijim sportom i svako ko voli sport neka se upiše na košarku jer smatram da je mnogo zanimljivo , rekla nam je Katarina Mojević, članica kluba.

- Treniram košarku dvije godine. Upisala sam se prvenstveno jer je moj brat trenirao košarku, pa iz njegovog iskustva sam i ja krenula da treniram. Prvo sam trenirala u Igmanu, a onda sam se prebacila u Slaviju jer mi je bliže, a i jer je brat trenirao u Slaviji, rekla je Nikolina Milošević.

- Trenirala sam ranije u Igmanu oko četiri godine. Došla sam u Slaviju zbog preporuka, a i bliže mi je da dolazim. Čini mi se kao mnogo dobar klub, trener i treneri su sjajni prema nama, rekla je Marija Gavrilović.

- Trenirala sam odbojku godinu i po dana. Prešla sam u košarku jer mi se čini kao zanimljiviji sport i mislim da bi što više djevojčica trebalo da se upiše, rekla je Sunčica Tešan.

Upis novih članova u Slavijinu žensku školu košarke još je u toku. Trener Stefan Stanić istakao je da se treninzi održavaju vikendom u SD Slavija, te utorkom i petkom u sali OŠ Petar Petrović Njegoš. Zainteresovani se mogu prijaviti i putem zvanične FB stranice OKK Slavija.