XS
SM
MD
LG

Francuzi ga se odrekli, gradio karijeru preko koledža a sad je u osmini finala Australijan Opena

Foto: US Open

Na svakom Gren Slemu neko iznenadi i ispiše lijepu priču. Kao potencijalno iznenađenje na Australijan Openu u najavi smo spomenuli Maksima Kresija. Amerikanac je opravdao takva predviđanja te je došao do osmine finala gdje će se sastati sa Danilom Medvedevom.

Ali ko je zapravo Maksim Kresi i zašto se ranije nije probio ?

Maksim Kresi ima 24 godine. Rođen je u Parizu i u omladinskim kategorijama predstavljao je Francusku. Međutim, Francuzi mu nisu dovoljno vjerovali. Francuzi često znaju da se ogriješe o neke tenisere kojima ne vjeruju dovoljno ili odaberu loše programe za njih.

Uvidio je Kresi da se neće usrećiti sa svojom matičnom zemljom. Odlučio je promijeniti državljanstvo te je dobio pasoš Amerike. Kao Amerikanac otišao je na koledž. Iako je asocijacija na Ju Si El Ej kod nas prvo košarka, Kresi je tamo odlučio igrati tenis.

Kod nas se dosta sa podsmijehom gleda na tenis na koledžima. Međutim, danas je sve više tenisera koji prave dobre rezultate a bili su nekad na koledžu. Džon Izner je vjerovatno najbolji primjer a ima ih još poput Nijemca Kepfera, Danijele Kolins koja je igrala prije par godina polufinale Australije a evo sada se pojavljuje i Maksim Kresi.

Čim je dobio državljanstvo Amerike, počeo je igrati Fjučerse i igrao je dva finala tokom 2018. godine. Naredne godine je došao red na koledž. Igrao je odlično i postao koledž šampion u dublu a pri tome je igrao i Fjučerse ali i po neki Čelendžer. Tako je u jesen 2019. godine igrao finale na tepihu u Ismaningu gdje ga je savladao Lacko. 

Odlično je Kresi počeo i narednu godinu. Osvojio je jedan Čelendžer u Kanadi i igrao jedno finale. onda ga je, kao i sve, presjekla pauza radi koronavirusa. Međutim, sve dobro što je radio, bilo je nagrađeno pozivnicom za Ju Es Open 2020. godine. U prvom kolu je savladao Kovalika i tako upisao svoju prvu pobjedu na Slemu.

Prošla godina je bila naravno dosta bolja jer je počeo i više turnire igrati. Opet je igrao drugo kolo na Ju Es Openu i to nakon velike pobjede nad Karenjo Bustom. Jesen je bila sjajna. U novembru je vezao tri finala na Čelendžerima. U Ekentalu i Ortisei je gubio ali je osvojio Forli.

Na tragu sjajnih igara u završnici prošle sezone, Kresi je počeo i 2022. godinu. U Sidneju je igrao finale gdje ga je zaustavio Rafael Nadal. Potom je došao red na Australijan Open. Iskoristio je solidan žrijeb, nastavio igrati sjajno te je bez nekih pretjeranih problema došao do druge sedmice, odnosno osmine finala.

Iako je rođen u Francuskoj, Kresi je mnogo sličniji američkoj školi tenisa. Naime, on igra servis-volej igru. Iako je takva igra gotovo izumrla bar kad su mlađi teniseri u pitanju, Kresi igra upravo tako. Sve polazi od servisa. Ako dobro servisa, može biti opasan protiv svih jer su mu prvi i drugi servisi skoro podjednako opasni. Međutim, akda ne ide servis, kresi teško može dobiti i prosječne tenisere. Pored servisa, i voleja, ima dobar forhend dok je bekhend dosta tanak i tu ima prostora za napredak. Voli napadati i diktirati tempo. Nekada ga takva igra vodi i do neočekivanih pobjeda ali isto tako od takve igre može nekada neočekivano nastradati.

Nije se Kresi slučajno odlučio da proba preko koledža ostvariti uspjeh iako nije predugo na samom koledžu bio. Naime, njegova majka je na Ju Es Siju igrala odbojku. Zato je iz prve ruke znao šta ga otprilike čeka i odlučio se da ode na koledž a kasnije su došli pomenuti uspjesi.

Da bi postao vrhunski igrač, moraće mnogo stvari popraviti. previše je jednodimenzionalan igrač ali prednost mu je što ima ogromno samopouzdanje. To se može vidjeti i iz njegovih izjava koje daje a i prilično je jasno da on ne planira mijenjati svoj stil.

Kako je sam rekao, Francuzi su ga odbacili. Vjerovatno sada malo razmišljaju o tom potezu i sigurno nisu na tu odluku ponosni. A tek će žaliti ako Kresi nastavi pružati sjajne rezultate.

Sada ga čeka meč karijere i najteži rival u karijeri. Medvedev je apsolutni favorit u ovom meču. Međutim, ukoliko kresija bude služio servis, može Rus biti u problemu.