XS
SM
MD
LG

Saletova lekcija Realu kao dokaz trenutne Fenerove moći

Foto: Euroleague

U sportu kao i u životu treba imati strpljenja ali i razumijevanja. Nekada je to jako teško ali se to strpljenje često isplati. Fenerbahče je bio strpljiv prošle sezone sa Kokoškovom i na kraju su stigli do TOP8 u Evroligi. Strpljivi su bili i sa Sašom Đorđevićem i sada to dolazi na naplatu.

Ljeto je bilo burno za Fener. Kokoškov je bio taj koji je selektovao ekipu. Ostavili su De Koloa, Veselog, Gudurića i Pjera od nosilaca iz prošle sezone uz igrače poput Bartela, Mahmutoglua i Duverioglua. Dovodili su odlična pojačanja. Iz Baskonije su stigli Polonara i Pierija Henri a stigao je i Devin Buker. Očekivalo se da Kokoškov u svojoj drugoj sezoni napadne sami vrh ali je onda dobio ponudu da bude pomoćni trener u Dalasu i prihvatio je. Njegova zamjena bio je njegov zemljak, Saša Đorđević.

Start sezone je bio izuzetno težak. Nakon 12 kola u Evroligi, Fener je imao samo tri pobjede. Ko ih je gledao u tom periodu mnogo, zna da su trebali imati barem dvije pobjede više. Mnogo mečeva gubili su u neizvjesnim završnicama. Igrali su jako dobro u defanzivi prije svega ali im je falilo ono nešto da sve klikne kako treba.

Priče o otkazu Đorđeviću bile su sve glasnije i glasnije ali uprava Fenera je bila strpljiva i nije htjela srljati sa odlukom. Fener je uspio podići formu i ostvariti neke pobjede. A onda se desio meč protiv Asvela. Izgubili su ali mnogo bolnije je bilo to što su na duži period ostali bez De Koloa i Veselog. Djelovalo je da će bez njih pasti ali desilo se nešto potpuno suprotno. Fener bez njih dvojice i dalje ne zna za poraz.

Fener igra trenutno fantastičnu košarku u oba smjera. Odbrana je maestralna i iz nje kreće sve a u napadu igraju timski. Od poslednjih deset, dobili su čak devet mečeva i izgubili su samo taj meč protiv Asvela gdje su se i desile povrede.

Poslednja pobjeda je sigurno i najveća. To je bila utakmica gdje je Saletov Fener očitao lekciju Realu. Realu koji je lider na tabeli.

Od samoga starta bilo je jasno da Fener ima jasan plan i da dobro znaju šta hoće. Maksimalno su gušili napad Reala i pokušali su maksimalno otežati organizaciju napada Realu. napadački nisu srljali nego su igrali strpljivo. Znali su da nije najpamentije trkati se sa Realom. Već nakon prvog perioda imali su 19-8.

U drugom periodu Real je pokušao čvrstinom da se vrati. Čvrsti jesu bili ali je Fener imao adekvatan odgovor. Isparirali su maksimalno Realu, te su na odmor otišli sa deset poena prednosti a Real su sveli na svega 17 poena za poluvrijeme.

A onda se Fener probudio i napadački. U trećem periodu odbrana je ostala na nivou iz prvog poluvremena ali je napad bio još bolji i raznovrsniji. Na kraju su sa +18 ušli u poslednji period. Pokušavao je uporni Real da se vrati ali nije bio realno ni blizu.

Sale Đorđević spremio je maestralno utakmicu. Ovo nije najbitnija pobjeda u njegovoj trenerskoj karijeri. Ali, ako gledamo sam utisak, uz polufinale OI protiv Australije 2016. godine, ovo je vjerovatno najbolje spremljena utakmica u trenerskoj karijeri Saleta Đorđevića.

Napravio je fenomenalan plan i držao se njega. Znao je da je teško u nekoj jurnjavi dobiti Real i da teško mogu parirati Realu u meču na veći broj poena. Zato su usporavali tempo u određenim momentima. Takođe, otežavali su kreaciju Realu, preuzimali odlično u odbrani ali i imali sjajne defanzivne rotacije. Sve to je omogućilo Feneru da dođe do velike pobjede.

A ta pobjeda samo je nagrada za sjajan rad u protekla dva mjeseca. Fener trenutno igra fenomenalno i vjerovatno su ekipa sa najboljom formom od svih ekipa u Evroligi. Za to svakako zasluge idu Saletu Đorđeviću koji se odlično snašao kada je ostao bez dva jako bitna igrača. Čak se bez pretjerivanja može reći da mu ekipa djeluje organizovanije i timskije otkako oni nisu tu.

Treba napomenuti da je u proteklom periodu sjajan bio i srpski reprezentativac Marko Gudurić. Gudurić je protekle tri utakmice odigrao maestralno i bio je u svakoj najbolji igrač ekipe. Cijele sezone igra dobro ali sada je uhvatio top formu i čovjek je od najevećeg povjerenja Saše Đorđevića u ovim trenucima.

Teško je u ova luda vremena dati neke prognoze. Ali ako bude sve kako treba i ne bude prevelikih problema sa povredama u ostatku sezone, Fener djeuluje kao neko ko će se prošetati do TOP8 faze. A ako tamo stvarno dođu, mnogima mogu stvoriti ogromne probleme.