XS
SM
MD
LG

Javor Matis odlazi na noge novom lideru, Zaječarci čekaju na pobedu ispod Kraljevice sedam meseci, može li posrnula Inđija prekinuti seriju "Traktorista"

Foto: Prva liga Srbije

Sutra su na programu sedam utakmica 27. kola PLS. Duel između OFK Bačke i RFK Grafičara odložen je za 6. april zbog obaveza igrača gostiju u reprezentativnim selekcijama. Derbi se igra u Novom Sadu između vodeće Mladosti GAT i četvrtoplasiranog Javor Matisa. Rivali dočekuju derbi u različitom raspoloženju, domaćin na mestu lidera, dotle Ivanjičanima nikako da krene i još nisu osetili draž pobede u nastavku prvenstva. Mladost GAT je zabeležila najviše pobeda, najmanje poraza i primili su tek 15 golova. Na drugoj strani gosti stižu sa novim-starim trenerom Igorom Bondžulićem, koji nije imao uspešan debi. Sve su dalje od dve pozicije koje direktno vode u Super ligu i u preostala četiri kola pokušaće da se konsoliduju i poprave utisak. Domaćin je podjednako uspešan kako kod kuće tako i na gostovanjima. Takođe, gosti imaju pozitivan bilans na strani od pet pobeda i sedam remija. Trener Ristovski smatra da protivnik ima najiskusniju ekipu u ligi, sa superligaškim igračima. Na jednoj strani je tradicija i iskustvo, a na njihovoj energija i timski duh.

Drugi derbi igra se na Novom Beogradu, gde stiže dojučerašnji loider iz Inđije. Svi se pitaju, ima li kraja pobedničkoj seriji “Traktorista”, koja ih je vinula među kandidate za najviši plasman, o čemu pre početka prvenstva nisu toliko razmišljali. Trener Bojan Krulj zna da se radi o takmičarskoj ekipi sa iskusnim igračima, koji znaju da igraju na rezultat. Suprostaviće se protivniku otvorenom igrom, iskoristiti svoje vrline kako bi došli do pozitivnog rezultata. IMT- e je sve bolji kao domaćin (šest pobeda) i imaće za rivala tim koji zna da igra uspešno u gostima (sedam pobeda i tri remija). Novi stratrg Inđije, Milan Kuljić, tvrdi da se IMT-e definitivno nalazi u boljem momentu od njih. - Razgovarali smo međusobno i probali dodatnim radom da se što bolje spremimo. Sutra treba da pokažemo da smo pravi, jedan tim, a posvećenost i vera u to što radimo su ključni za naše ciljeve - poručio je mladi stručnjak.

Najzad je i Zlatiborcima svanulo i nastavili su u, koliko-toliko, regularnim uslovima da treniraju na očišcćenom terenu sa veštačkom travom. Švajcarija još nije spremna i ponovo se sele u Priboj, koji im je doneo toliko radosti. Novi trener Milan Milanović je na prvom koraku prekinuo negativan niz poraza Šapčana i u redovima domaćina smatraju da upravo iskusni trener ima najveći uticaj na izdanje svoga tima. Znaju da sve zavisi od njih i težiće da nastave uspešan niz osvajanja bodova. U tim se vraćaju oporavljeni Kuveljić, Radosavljević i Jeremić. Milanović je kratko na klupi Šapčana i uglavnom je pokušao da da igračima da podršku, da ih psihološki podigne, to je dalo efekat na prethodnom meču. Za domaćina kaže da se radi o tvrdoj, defanzivnoj ekipi, dobro zatvaraju sredinu i pozadi i opsani su u kontrama.

U Zaječaru se probudila nada da mogu do opstanka, posle senzacionalne pobede nad liderom u Inđiji. Dve pobede u tri meča dobra su podloga za nastavak niza dobrih rezultata, pogotovu što na pobedu ispod Kraljevice čekaju još od septembra. Tek dva trijumfa kod kuće su razlog što je domaćin u nezavidnoj situaciji. Pobeda je podigla lestvicu samopouzdanja i veru da mogu se konačno radovati u duelu sa vrlo dobrim sastabvom OFK Žarkova. Tvrde da je gost kvalitetna i nezgodna ekipa, fizički dobro spremljena, pod vođsvom mladog trenera Nebojše Neškovića, kome je ovo prvi samostalni posao. Trener Stojčevski neće moći da računa na povređene Mašića, Pantića I Turea.

Na Štrandu snage će odmeriti fenjeraš Kabel i Radnički. Jedinu pobedu u prvenstvu Novosađani su zabeležili upravo protiv Mitrovčana i ovo jeprilika da im se revanširaju. Trener Dejan Nikolić poziva na oprez i ne želi da potceni mladi sastav domaćina. Kaže da imaju korektnu ekipu, niko ih nije nadigrao, igraju rasterećeni bez presije i obaveza. Nikolić je na sastanku upozorio igrače da maksimalno ozbiljno shvate protivnika i da se ponašaju kao da igraju sa timom iz vrha tabele. U redove gostiju vraća se kapiten Ilić, a izostaće bolesni veteran Janković.

Posle IMT-a, Železničar je najuspešniji tim u nastavku prvenstva sa tri vezane pobede, što im je donelo pomak na tabeli i mogućnost da sami odlučuju o svojoj sudbini. Za rivala će imati Loznicu, koja ima polovičan učinak u nastavku i sa 34 boda (meč manje), siguran su učesnik plej ofa. Trener Dragan Perišić za goste tvrdi da su ozbiljna ekipa, spoj iskusnih igrača, sa superligaškim stažom. - Posle utakmice u Novom Sadu trudimo se da da podignemo nivo igre, jer je preko potrebno osvajati bodove pred plej of - kaže Perišić, koji neće moći da računa na Dašića.

U Dobanovcima igra se beogradski derbi između probuđene Budućnosti i neprepoznatljivih “Građevinara”, koji se nalaze u negativnoj seriji od četiri poraza. U Dobanovce je stigao iskusan trenerski tandem Smiljanić-Kljajić, i na prvom koraku vezali su dve pobede i sa 33 boda lakše se diše. Podjednako su uspešni na oba fronta, kod kuće i na gostovanju. Radi se o iskusnom sastavu koji zna da igra na rezultat. Protiv sebe će imati ne toliko slab sastav sa Banjice kako to govore rezultati. Više se nalaze u krizi rezultata i zaslužuju bolje mesto nego što je trenutno 14. pozicija. Na klupu se vratio Mirjačić i trebalo bi očekivati da razdrma ekipu, usadi veru u sopstvene mogućnosti i podseti da znaju da igraju kvalitetno.