XS
SM
MD
LG

Čelična odbrana Udokinog Bostona koja ih vodi u visine

Foto: ClutchPoints

Da bi trener mogao uraditi prave stvari, mora dobiti i vrijeme da podesi tim onako kako njemu odgovara. Kod nas često nije tako i traži se rezultat sad i odmah. Da je Ime Udoka vodio neki balkanski klub, do sredine januara bi dobio bar pet puta otkaz. Međutim, Boston nije pomišljao na nešto takvo i na kraju su potpuno pogodili.

Ljeto je bilo dosta burno za Seltikse. Deni Ejndž otišao je sa mjesta glavnog operativca a na njegovo mjesto pomjerio se Bred Stivens. Stivens je rekao kako se umorio od vođenja ekipe pa je preuzeo drugu ulogu a njega je zamijenio Ime Udoka. Udoka je došao sa reputacijom defanzivnog trenera jer je kao pomoćnik bio zaslužan upravo za defanzivu.

Bilo je promjena i u igračkom kadru pa su ostali i bez Kembe Vokera ali i bez Furnijea. Međutim, okupili su dobru ekipu gdje se većina jako dobro poznavala jer su poprilično dugo na okupu što je bila prednost bez obzira na promjenu trenera.

Međutim, ulazak u sezonu nije bio dobar. Mučili su se dugo. Defanzivno su djelovali dobro ali napadački nisu mogli u kontinuitetu uhvatiti svoj ritam. Problem je bio i taj što je na momente Tejtum izgledao kao trećerazredni košarkaš a suvišno je pričati koliko može kada igra na svom prepoznatljivom nivou.

Do sredine jaunara nisu bili ni u plej in zoni a onda je došao veliki preokret. Odjednom je sve krenulo na bolje. Tejtum je zaigrao na svom nivou, uvijek bi se našao jedan koji bi ga pratio a odbrana je bila sve čvršća i čvršća. Shodno tome svemu, krenuo je rast Seltiksa. Od ekipe koja se borila da uđe u plej in, za dva mjeseca su postali ekipa koja pretenduje na sami vrh Istoka.

Nemaju predugu rotaciju ali imaju sjajno uklopljenu rotaciju. Tejtum je prva zvijezda i najbolji igrač ekipe a sledeći najbitniji u napadu je Džejlen Braun. Markus Smart radi fenomenalan posao u oba smjera i pravo je vezivno tkivo između odbrane i napada. Pod košem, Seltiksi su zaista moćni. Ne u smislu napada koliko defanzive.

Tu su Al Horford, Grent Vilijams i Robert Vilijams. Oba Vilijamsa rade sjajan posao ali posebna snaga je Al Horford. Iako je veteran, fenomenalno čita igru i igra fenomenalno u odbrani. Vjerovatno ne postoji igrač u ligi koji bolje brani tri najveća kadidnta za MVP-a odnosno Jokića, Janisa i Embida.

Pored nabrojanih, ima Boston još par finih opcija u rotaciji. Derika Vajta dobili su u trejdu sa Sparsima i zaista se lijepo uklopio u novi tim. Tu je i Pejton Pričard koji zna često biti dvocifren a u redove Seltiksa vratio se i Tajs.

Koliko je odbrana Seltiksa moćna, govore i statistike. Defanzivni rejting im je drugi najbolji u čitavoj ligi dok im je net rejting treći u ligi. Sama odbrana je sjajna jer ima dosta igrača koji su sjajni defanzivci. Pored individualne, odlična je i timska odbrana. Rotacije su sjajne, preuzimaju sve a kada igraju protiv ekipa koje zavise dosta od jednog igrača, tada se oslanjaju na udvajanja i u tim situacijama rotacije su ponovo odlične. Na kraju krajeva, sa 103,1 primljena poena po meču, Boston prima najmanje poena po meču od svih ekipa u ligi.

Odlično brane šut za tri poena rivala i svode protivnike na ispod 34% šuta te su treći po tome u ligi. Imaju najviše blokada po meču odnosno 5,9 dok su drugi tim u ligi po tome koliko asistencija dozvoljavaju rivalima po meču.

Ako govorimo o statistikama igrača, Tejtum je najbolji sa 27 poena po meču, 8,2 skoka i 4,3 asistencije. Procenti šuta su dobri iako je sporije ušao u sezonu. Braun ga prati sa preko 23 poena po meču a dvocifreni su im i Horford, Smart kao i Vajt.

Kada govorimo o pojedinačnim statistikama, moramo spomenuti Roberta Vilijamsa. Napredne statistike su mu nestvarne. Tako mu je off/def rejting na 100 posjeda +45. Njegov ofanzivni rejting na 100 posjeda je 147 što je najbolji ofanzivni rejting na 100 posjeda nekog igrača u ligi a u vrhu je i po samom odnosu off/def rejtinga.

Do kraja sezone ostalo je desetak mečeva a onda kreće naravno plej of. Djeluje da će Boston biti jedan od najozbiljnijih kandidata za titulu na Istoku. Bili su otpisani u jednom dijelu sezone ali ko ih bude otpisao u ostatku sezone i ko ih potcijeni, neće se dobro provesti.