XS
SM
MD
LG

Jokić apsolutni favorit za MVP nagradu, velika borba za defanzivca sezone

Foto: Denver Stuffs

Do kraja NBA lige nije ostalo još mnogo bar što se regularnog dijela tiče. Samim tim, vrijeme je da se malo osvrnemo i na nagrade i osvajače nagrada.

Nama najinteresantnija nagrada jeste MVP jer tu imamo svog kandidata. I to ne kandidata, nego apsolutnog favorita za tu nagradu. Nikola Jokić prošle sezone bio je najbolji igrač lige. Djelovalo je da teško može odigrati bolje ali Nikola igra još bolje.

Statistički je skoro sve na njegovoj strani. Prvi u ligi po tripl-dabl učincima, prvi u ligi po dabl-dabl učincima u sezoni. U TOP10 je kada su u pitanju poeni, skokovi i asistencije. Na sve to, popravio je mnogo odbranu koja mu je bila najlošiji dio u igri. Bilo je mečeva gdje je imao i po nekoliko ukradenih lopti a tri meča je Denver direktno dobio kroz njegove odbrane odnosno rampe u poslednjim sekundama.

Ko je najozbiljniji protivnik Jokića ? Pa realno Embid. Embid je dosta sazrio od momenta kada je postao otac. Dosta više vodi računa o sebi i sportskom načinu života. Samim tim, nije propuštao mnogo mečeva kako je to znao ranije. Međutim, ako ga poredimo sa Jokićem, samo je poenterski ispred. No, i tu moramo uzeti u obzir da Embid izvodi više bacanja i da se često na Jokiću ne sviraju očigledni faulovi. 

Od ostalih košarkaša valja napomenuti nekoliko onih koji igraju sjajne sezone. Janis igra sjajno ali ipak nije to ona njegova sezona kako on odigrati može. Dončić je sporo ušao u sezonu, propuštao neke mečeve tako da ga to isključuje iz priče. Tejtuma isto prva dva mjeseca u sezoni eliminišu iz priče dok je Kari u drugom dijelu sezone doživio pad. Dakle, Nikola Jokić bi po svemu morao biti MVP jer bi u suprotnom to bila krađa kao kada je Neš bio MVP ispred Kobi Brajanta.

Kada govorimo o igračima koji su najviše napredovali, tu su dva imena u igri. Mada pošteno, tu zapravo i nema trke. Bila bi zaista senzacija ako tu nagradu ne dobije Dža Morent. I prošle sezone je igrao sjajno ali ove sezone igra za tri klase bolje i najzaslužniji je što je Memfis drugi na Zapadu trenutno. Jeste propustio određen broj mečeva ali ne bi to smjelo biti presudno.

Jedini pravi protivnik mu je Darijus Garland. Garland je napredovao zaista mnogo i djeluje da mu je pomoglo što je ljetos trenirao sa reprezentacijom. Sjajno kreira, popravio je šut i prije svega odlučnije uzima trojke nego ranije. Međutim, od Ol Stara igra toplo hladno. I pored toga bi bio vjerovatno dobitnik ove nagrade samo da Morent nije odigrao sezonu kakvu je odigrao.

Kada govorimo o rukiju godine, tu imamo nekoliko opcija. Evan Mobli je u suštini pokazao najviše. To što se Klivlend podigao za nekoliko nivoa u dobroj mjeri je i zasluga sjajnog Moblija. Defanzivna sila a napadački itekako upotrebljiv. Može se reći da je neka nova verzija Tima Dankana. Najbitnije je što njegova ekipa ima korist od njegovih igara.

Protivnik mu je Skoti Barns. Barns je konstantan cijele sezone. On nije prva pa ni druga opcija u Torontu ali je itekako zaslužan za to što je Toronto trenutno u prvih šest na Istoku. Neki govore i o Kejdu Kaningemu. Neminovno da igra dobro ali je momak propustio pola sezone i bilo bi zaista smiješno da dobije nagradu pogotovo ako se zna kako su igrali Mobli i Barns. 

Ovdje je nezahvalno prognozirati ali ako gledamo oba smjera, ipak blaga prednost ide na stranu Klivlendovog Moblija.

Za trenera godine ima nekoliko kandidata ali bi jedan ipak morao uzeti tu nagradu. Monti Vilijams opet radi sjajan posao ali to što je nastavio sa sjajnim rezultatima i nije toliko dizanje ekipe. Mnogo veći uspjeh i dizanje doživio je Memfis pod vodstvom Tejlora Dženkinsa.

E upravo je Dženkins taj koji najviše zaslužuje nagradu za trenera godine. Memfis cijele sezone igra sjajnu košarku. Za oko prelijepa igra a rezultatski učinkovita i konstantna. Dženkins je pravi đak Grega Popovića i to se vidi. Od svakog igrača napravi korisnu opciju u rotaciji. Tako Memfis ima dugu klupu ali ne radi kvaliteta koliko radi toga što je Dženkins sposoban iz svakog igrača izvući maksimum.

Ime Udoka radi takođe fenomenalan posao, pogotovo u drugom dijelu sezone. Međutim, taj sporiji start ga donekle stavlja u lošiji položaj od Dženkinsa. Od ostalih trenera, moramo izdvojiti Nursa. Nema neku prejaku ekipu, bilo je i dosta povreda ali opet izvlači maksimum. Odličan posao rade i Donovan u Čikagu te Kid u Dalasu ali ipak trener sezone bi trebao biti Dženkins.

Kada govorimo o šestom igraču lige, tu ne bi trebalo biti dileme. Istini za volju, igrač koji igra 30+ minuta ne bi trebao dobiti ovu nagradu ma koliko kretao sa klupe. Jer Hiro u Majamiju nije starter ali je neko ko je jedan od najbitnijih igrača u ekipi. Zato je i apsolutni favorit za dobijanje ove nagrade a veliko je pitanje ima li konkurenciju.

Da je ostao zdrav, Riki Rubio bi imao šta da kaže u borbi za ovu nagradu. ovako, Hiro nema pravog rivala. Kevin Lav jeste odigrao dobru sezonu ali je imao mečeva gdje je baš podbacio. U suštini, ako ga ne ide šut, ne donese dosta dok Hiro može pomoći i kreacijom. 

Kada govorimo o defanzivcu godine, e tu bi moglo biti baš interesantno. Da su bili zdravi kroz sezonu, bitku bi vodili Drejmond Grin i Rudi Gober. I ovako su u priči ali i ostali imaju šta za reći. Prije svih, Robert Vilijams. Doduše i on će propustiti završnicu radi povrede ali je igrao sjajno do iste i jedan je od ključnih igrača za defanzivu Bostona ako ne i ključni.

Svakako kada govorimo o defanzivcima, ne smijemo zaboraviti ni Tajbula. Momak koji je došao prije par sezona sa Vašington koledža, dosta donosi Filadelfiji u defanzivi. Nemaju više Simonsa ali dobar dio stvari koje je radio, sada u defanzivi radi upravo Tajbul. 

Jedan od onih na kojih valja obratiti pažnju je i Mikel Bridžis. To što su Sansi lideri lige je dobrim dijelom i radi njegove odbran a redovno je zadužen za najopasnije protivničke igrače. Kada govorimo o defanzivcima, naravno da ne smijemo preskočiti nekog ko je već osvajao ovu nagradu, Janisa. O Janisovoj defanzivi je suvišno i pričati. Iako je izjednačena trka za defanzivca sezone, moguće je da je baš Janis prvi favorit pogotovo što mu se ne daje mnogo šanse u bitci za MVP nagradu.

Dakle, da rezimiramo naše favorite. Za MVP-a biramo Nikolu Jokića. Za igrača koji je najviše napredovao biramo Morenta. Za najboljeg među rukijima Evana Moblija. Trener sezone bi po svemu trebao biti Dženkins, najbolji šesti igrač Hiro a među defanzivcima ćemo tipovati na iznenađenje. Jeste možda Janis blagi favorit u odnosu na ostale ali tipovaćemo na Bridžisa.