XS
SM
MD
LG

Bruklin je odigrao izuzetno racionalan meč ali Klivlendu nije mnogo nedostajalo da napravi podvig

Foto NBA

Završnica sezone u NBA ligi počela je u noći sa utorka na srijedu. Sve je krenulo duelom Bruklina i Klivlenda u borbi za sedmo mjesto na Istoku. Ako se po jutru dan poznaje, čeka nas spektakularna završnica sezone.

I jedni i drugi u meč su ušli sa svojim problemima. Netsi i dalje ne računaju na Simonsa koji navodno ima problema sa leđima a problem je i rovitost Seta Karija. Klivlend je i u ovaj meč ušao bez prvog i faktički jedinog pravog centra, Džereta Alena. Kao uvod u ovaj meč, poslužio je meč u završnici regularnog dijela sezone. Taj meč se igrao prije četiri dana. Ko je gledao taj meč, faktički ni ne mora gledati ovaj meč ukoliko ga direktno gledao nije. Zašto ? Bukvalno je kao preslikan meč od noći sa petka na subotu sa nekim minimalnim razlikama.

Bikerstaf je na početku imao dobar plan. Postavio je zonu i osnovna ideja bila je skinuti poene Irvingu i Durentu. U početku je to davalo rezultate ali samo u dijelu da oni nisu poentirali. Zato su kreirali i vrtili pik sa Dramondom i Brusom Braunom koji su poentirali u ranoj fazi meča. Kasnije su se razigrali i Durent a pogotovo Irving. 

Tad su krenuli problemi za Klivlend. Kavsi nisu mogli pogoditi trojku sve do završnice prvog perioda kad je Lav pogodio trojku. Netsi su rizikovali sa šutem Okoroa koji je promašio dvije otvorene trojke a mašao je i Markanen. U završnici prvog perioda, Netsi su uspjeli ubrzati, sjajno su šutirali i došli su do 20 poena prednosti. Ono što se mora reći jeste da je i Klivlend taktički odigrao veoma loše završnicu prvog perioda. U prvoj fazi prvog perioda Klivlend je uspio usporiti ritam meča. Međutim, kasnije kao da su zaboravili raditi to a to je jedini način za Klivlend bio da parira Netsima. Lavert je divljao i nije donosio ništa ni u prvom periodu a i generalno prvom poluvremenu i dijelom je i on olakšavao Netsima i omogućavao im da ubrzaju.

Klivlend je imao -20 nakon prvog perioda. Međutim, Klivlend je meč izgubio u 2/4. Rezervne petorke su tada bile na parketu. Klivlendova je radila dobar posao dok se igra Netsa raspadala sa drugom petorkom a posebno je plašljiv bio Edvards. Međutim, ma koliko Klivlend uspio neke stvari raditi dobro, nisu se uspjeli do kraja vratiti. Utisak je da je tu i Bikerstaf napravio iks. Čak sedam minuta 2/4 igrao je bez Garlanda i držao je dugo Laverta koji nije donosio apsolutno ništa. Da je u nekim momentima spojio Garlanda i Ronda, vrlo moguće da bi Klivlend uspio prići bliže od -14 sa koliko su otišli na odmor.

U trećem periodu su se Netsi ponovo odvojili. U par navrata je Klivlend priprijetio, ali su odbijali njihove nalete. Međutim, u završnici 3/4 Klivlend je uhvatio dobar ritam a razigrao se i Garland. Bikerstaf je očito uvidio grešku pa je ovaj put krenuo sa Garlandom u 4/4. I to se usplatilo. Garland je odigrao maestralno u 4/4, dao 16 poena u ovom dijelu igre ali je i vratio Klivlend u igru.

Međutim, u samoj završnici do izražaja je osim suvog kvaliteta došlo i iskustvo. U par navrata Klivlend nije odreagovao kako treba. Garland je promašio otvorenu trojku, Markanen zicer, Garland je izgubio jednu loptu dok su Netsi dobro branili Lava i tjerali ga da igra od lopte i da uopšte ne dođe u poziciju za šut. Sa druge strane, faktički su prevaga bili Klekston i Braun sa svojim potezima u 4/4. Jesu Durent i Irving pogađali bacanja u završnici ali Durent je sa par promašaja iz igre i pomogao malo Klivlendu da uopšte dođe u poziciju da nešto napravi. Međutim, zato je Brus Braun bio nepogrešiv a bitan doprinos imao je i Klekston u oba smjera pa su Netsi na kraju slavili.

Iako su Netsi prošli u plej of, a Klivlend će tek morati da izbori plej of kroz drugu šansu protiv pobjednika meča Atlanta - Šarlot, i jedni i drugi mogu biti zadovoljni ovim mečom ali imaju i neke stvari na kojima moraju raditi.

Netsi su odigrali izuzetno racionalan meč. I Irving i Durent bili su dvocifreni po broju asistencija. Irving je šutirao 80% iz igre a i Durent je generalno šutirao dobro izuzev par promašaja u 4/4. Na sve to, imali su i doprinos ostatka ekipe. Brus Braun je najpotcjenjeniji igrač Bruklina. Čovjek je radio bukvalno sve i malo je nedostajalo da ostvari tripl-dabl. Dramond je isporučio svoju dozu poena ali je defanzivno standardno bio katastrofalan. Klekston je zato radio posao u oba smjera i mnogo je doprinio pobjedi Netsa.

Loše stvari kod Netsa svakako su vezane za defanzivu. Veliko je pitanje koliko tu i mogu uraditi nešto ali zaista bi morali jer ovako teško mogu napraviti nešto više bez obzira na napadački potencijal. Kroz cijelu sezonu se vidi da su mekani a to će u plej ofu tek doći do izražaja. Ako bi Simons zaigrao u nekom trenutku, sigurno bi pomogao defanzivno ali svakako je jasno da je defanziva najveća mana Bruklina.

Klivlend može biti zadovoljan jer se iz velikog minusa vratio protiv izuzetno racionalnih Netsa. Mogu biti zadovoljni i radi toga što su Garland i Mobli pokazali klasu i u ovako bitnom meču. Lav i Rondo radili su posao na iskustvo. A to iskustvo je ono što je falilo Klivlendu kao ekipi da možda još više zakomplikuje samu završnicu. To i još jedan raspoložen igrač. Markanen, Okoro, Lavert i Osman odigrali su sramotno. Imao je Lavert nekih asistencija ali svaki od ove četvorke je ciglario, griješio i omogućio Netsima da lakše dođu do pobjede.

Netsi će ići na Boston i to će biti spektakularna serija. Klivlend ide sada na Atlantu ili Šarlot a ako dobije ide na Majami. Tu vjerovatno neće ni pobjedu ostvariti ako do te serije dođe. Međutim, za skupljanje iskustva ovako mladoj ekipi, bilo bi sjajno da osjeti čar plej ofa pa makar i brzo ispali. A ako odigraju meč protiv Atlante ili Šarlota kao veći dio meča sa Netsima, neće Kavsi imati problema oko plasmana u plej of.