XS
SM
MD
LG

KK Zlatibor Čajetina - jedna prelijepa košarkaška priča

Foto: ABA 2 liga

Košarkaš vrlo često piše fenomenalne priče, priče kakve možete vidjeti samo u filmovima. Takva jedna dolazi iz malog mjesta Čajetine i zove se KK Zlatibor.

Godinama unazad, Zlatibor je sjajna priča. Ekipa iz male sredine koja je postepeno rasla i dizala se na viši nivo. Prije par godina uspjeli su ući u KLS. Sledeći korak bio je ulazak u Superligu Srbije gdje su imali priliku da se okušaju i sa Zvezdom i Partizanom ali i ostalim klubovima koji igraju ABA ligu a dolaze iz Srbije.

Prošle sezone desio se novi iskorak. Ekipa Strajina Nedovića prvi put se oprobala u regionalnom takmičenju. Štaviše, čak je Zlatibor bio i domaćin jednog od balona Dvaba lige prošle sezone. Uspjeli su ući u plej of ali dalje od četvrtfinala nisu mogli. Svakako, imali su i više nego dobru sezonu i igrali su lijepu košarku.

I ove sezone ekipa Strajina Nedovića igrala je u Dvaba ligi. Regularni dio sezone odradili su u promjenjivoj formi. Međutim, bili su dovoljno dobri da se plasman u plej of ne dovede u pitanje. Na kraju su regularni dio završili kao sedmi. Paralelno sa Dvabom, igrali su KLS gdje su završili kao prvoplasirani.

Kao šlag na tortu došao je završni turnir Dvaba lige. Međutim, nisu ga dočekali u dobrom raspoloženju. U Skopje su otišli sa kadrovskim problemima i okrnjenom sastavu a najveći udarac bio je taj što su igrali bez Rosa koji je igrao odlično.

Međutim, u samim izjavama se moglo čuti da Zlatibor ne dolazi u Skopje turistički nego da imaju visoke ambicije bez obzira na sve probleme sa kojima su se suočili.

Prvi rival bio im je Helios. Bio je to sjajan meč kojeg se ne bi ni ABA 1 postidjela. Vodila se borba i meč je ušao u neizvjesnu završnicu. Djelovalo je nakon trojke Fermea da je Helios zadao konačan udarac Zlatiboru. Međutim, veteran Nemanja Protić pogodio je trojku za pobjedu Zlatibora.

Uslijedilo je polufinale sa banjalučkim Borcem. Od samoga starta djelovali su kao neuporedivo bolja ekipa i nametnuli su svoj ritam. Izuzev završnice prvog poluvremena, odigrali su dosta dominantno i rutinski ušli u finale.

U finalu su imali sve protiv sebe. Domaćina i paklenu atmosferu uz već pomenute kadrovske probleme. Međutim, kako su završili polufinale, tako su nastavili finale. Briljantnom igrom dobili su prvi period sa 20 razlike.

Sve do završnice 3/4 imali su dvocifrenu prednost. Međutim, sve je krenulo kako ne treba od povrede Dimitrija Nikolića koji se nije vraćao na parket. MZT je pojačao odbranu, napadi Zlatibora bili su statični i MZT se vratio u igru. U poslednjem periodu napravili su i preokret ali je Zlatibor izborio produžetak. U njemu su primili jedan jedini poen i na kraju su došli do pobjede i istorijske titule.

Heroj među herojima bio je Dušan Kutlešić. Momak koji je rodom iz Čajetine igrao je sjajno tokom cijele sezone u oba takmičenja. Bio je MVP KLS-a a proglašen je i za MVP-a u Dvaba ligi. Nije nikakvo čudo s obzirom da je dao 35 poena u finalu i bio je apsolutno najzaslužniji za pobjedu.

Zbog, moramo reći idiotskih pravila, Zlatiboru titula ne garantuje ulazak u ABA 1. Naime, ni jedna država ne može imati preko pet ekipa u ABA 1. S obzirom da Srbija ima pet, Zlatibor ne može ni sa titulom ući direktno. Oni će morati igrati baraž sa najslabijom ekipom iz Srbije u ABA 1 što će vjerovatno biti čačanski Borac.

Kako god se baraž završio, ova sezona biće upisana u istoriju Zlatibora ali i Čajetine. Klub iz malog mjesta bacio je na koljena sve klubove iz regiona koji igraju u Dvaba ligi a pri tome su imali dosta svojih problema. Međutim, nisu kukali nego su radili u tišini i na kraju su nagrađeni.

U samoj ekipi ima dosta momaka koji su iz Čajetine i okoline. Na kraju krajeva takav je i junak titule Dušan Kutlešić. To još više daje na ljepoti cijeloj priči vezanoj za KK Zlatibor. Priči na koju vjerovatno svi košarkaški zaljubljenici gledaju blagonaklono jer je zaista jedna prelijepa košarkaška priča u pitanju.