XS
SM
MD
LG

Dalas je konačno uspio

Foto: Dallas Mavericks

Dugo je Dalas čekao svojih pet minuta. Mijenjali su igrače, pokušavali na razne načine ali nisu uspijevali. Od titule 2011. godine, nisu mogli proći prvu rundu ma šta radili. Ali konačno je došao kraj, konačno je prestalo gutanje gorkih pilula.

Nova era ili post-Dirk era, počela je sa Lukom Dončićem. Prvi plej of sa njim bio je prije dvije godine. Radio je čuda protiv Klipersa ali su ispali. Prošle sezone opet sa Klipersima, opet je Luka radio čuda ali opet nisu uspjeli. Oba puta nije imao adekvatnu podršku saigrača i to ih je koštalo.

Bilo je jasno da moraju uraditi nešto kako im se u plej ofu ne bi ponovila ista priča. I povukli su pravi potez. Riješili su se staklenog Porzingisa i dobili Dinvidija i Bertansa. Analizirali smo tada i rekli da je ovo sjajan potez Dalasa. I ispostavilo se da je tako.

Prva tri meča u seriji sa Jutom igrali su bez Dončića. Međutim, na pogon Dinvidija i Bransona, Dalas je dobio dva meča te je iao vodstvo u momentu kad se Luka vratio. Ipak, nije sve bilo dobro odmah po povratku Dončića. Na nevjerovatan način su izgubili četvrti meč i djelovalo je da su vratili Jutu u život. Međutim, peti meč Dalas je lagano dobio i došao do meč lopte.

No, nije sve krenulo kako treba u šestom meču. Čak bi se moglo reći da je krenulo katastrofalno. Naime, u prvom poluvremenu se Dalas mučio. Nisu mogli pogoditi skoro ništa i dali su samo 41 poen te su gubili 16 razlike.

Međutim, u nastavku neuporedivo bolja igra Dalasa. Bolji protok lopte, bolja defanzivna preuzimanja i to se sve osjetilo na rezultatu. Iz boljeg protoka lopte, proradio je i šut za tri poena što je Dalasu mnogo značilo. Odbijala je Juta nalete, pogotovo Bojan Bogdanović trojkama ali je Dalas u završnici trećeg perioda napravio preokret.

Imao je Dalas i +8 u poslednjem periodu ali je Juta imala dobru energiju i nije odustajala. Dalas je i dalje imao dobar protok lopte ali više nisu pogađali otvorene šuteve. Juta se vratila i uspjela doći do izjednačenja. Međutim, trojkama Fini Smita, Dončića i Braonsa, Dalas je održavao vodstvo. Poslednja dva minuta meča su dobro opisala seriju. Drame je bilo u nekim mečevima ali kvalitet košarke nije bio na zavidnom nivou. Tako u ova dva minuta ni jedni ni drugi nisu mogli ništa pogoditi. Na kraju je Babo Bogdanović imao otvorenu trojku za pobjedu ali je promašio.

Tako je Dalas konačno uspio. Upsjeli su nakon 11 godina proći prvu rundu. Uspjeli su jer konačno nisu samo Luka Dončić. Luka je čudo, najbolji igrač ekipe i momak koji je već sada među najboljim Evropljanima u istoriji. Međutim, sada je konačno dobio pravu podršku. Branson, Dinvidi, Kleber, Pauvel, Fini Smit pa i Bulok i Grin. Svako od njih daje doprinos na svoj način i svi su pratili Dončića u nekom momentu a naravno i dobijali mečeve dok njega nije bilo.

Sa druge strane, ova serija je pokazala samo da Juta mora na reset. Očito je da ova generacija ne može ništa napraviti. U četiri godine sa manje više istim sastavom, samo jednom su prošli prvu rundu. Već se spominju razne promjene ali realno je da budu tektonske promjene u Juti jer definitivno je ova sadašnja ekipa dotakla plafon i sad samo ide ka podu.

Što se Dalasa tiče, sada im slijedi duel sa Finiksom. Finiks je najbolji tim u regularnom dijelu, oporavio im se i Buker ali neće Dalas biti bez šansi. Tokom sezone igrali su nekoliko sjajnih mečeva. Jeste Dalas gibo mečeve ali je igrao dobro u njima i to im sigurno daje optimizam pred ovu seriju.

Ono što je njima veći problem jeste Branson. Tražiće veliki ugovor nakon fantastične sezone i iz ove perspektive bi se mogao naplatiti u drugom klubu. Moglo bi se dakle desiti Dalasu sa njim, ono što se Denveru desilo sa Džeremi Grentom.

No, kako god bilo, Dalas bar može uživati u trenutku. Probili su barijeru koja im je dugo bila problem. Sada niko od njih ne očekuje ništa jer igraju protiv favorita. A takvi, mogu biti opasni. Jako jako opasni.