XS
SM
MD
LG

Boston djeluje bolje ali neće se Voriorsi lako predati

Foto: Boston Celtics

Iza nas su tri utakmice finalne serije NBA lige. Boston ima prednost i vodi 2-1 ali daleko je kraj u ovoj seriji. 

Šta smo zapravo vidjeli u prva tri meča ?

Vidjeli smo dosta toga i sa jedne i sa druge strane. Boston koji ima sjajan spejsing i koji je nezadrživ kad na to doda igru u reketu kao i Golden Stejt koji izdominira u svakoj trećoj četvrtini na svakoj utakmici finala. Skok kao bitan faktor, izgubljene lopte koje su koštale nekada jedne a nekada druge. 

No krenimo redom.

Prvi meč je bio meč u kome se očekivalo da Golden Stejt ima prednost. Naime, em su igrali na svom terenu a em su bili odmorniji jer su dvije utakmice manje igrali sa Dalasom nego Boston sa Majamijem. Međutim, Boston se u prvom poluvremenu držao u egalu. U trećem periodu, Voriorsi su dodali gas i otišli u jednom momentu i na +15.

Međutim, onda je došla pa gotovo nestvarna 4/4 Bostona. Generalno, Boston je imao dobar šut na ovom meču. Protok lopte je bio sjajan i donosio je dobre stvari. To je posebno do izražaja došlo u 4/4. Sve je krenulo od Džejlena Brauna koji je po ko zna koji put bio sjajan u odlučujućim momentima, Vajt je imao dobrih poteza a Golden Stejtu je definitivno presudio Al Horford koji je odigrao nevjerovatan poslednji period. Brejk Bostona bio je jako veliki i radi preokreta ali i radi toga što Tejtum nije mogao dvoranu pogoditi.

Drugi meč je bio drugačiji. Vidjelo se od starta da Boston nema onu različitost koju ima obično. Spejsing su imali, imali i protok lopte i šut za tri ali pod košem nisu imali mnogo toga. Horford jedva da je dobijao loptu i bio je potpuno odsiječen. I pored svega, Boston se držao do trećeg perioda a tada ih je Golden Stejt pregazio i riješio je pitanje pobjednika. 

Treći meč bio je prvi meč u TD Gardenu i bilo je jasno da će biti pakleno. Boston je ušao sa nevjerovatnom energijom u meč i kroz tu odbranu došli su do 15 poena prednosti u jednom momentu. Imali su u drugom periodu i +17 ali je Golden Stejt stalno uspijevao da se vrati. 

A onda je ponovo došao taj treći period. Opet je Golden Stejt bio fenomenalan te je ča trojkom Karija došao i do vodstva. Međutim, Udokina ekipa se presabrala u završnici is a vodstvom ušla u poslednji period. U poslednjem periodu Golden Stejtu su neke njihove boljke kroz sezonu došle glave. Često su se mučili sa izgubljenim loptama a Kari sam ih je nekoliko izgubio u ovom dijelu igre. Takođe, nisu mogli zagraditi ništa što im je bio recimo problem u seriji sa Memfisom. Na sve to, Bostonov napad bio je sjajan i došli su rano do dvocifrene prednosti i rutinski su priveli posao kraju.

Večeras se igra četvrti meč i taj meč ima veliku težinu. Ode li Boston na 3-1, Golden Stejt čeka pa gotovo nemoguća misija. Ono što je dobro za njih jete da je Kari spreman za meč a loše je to što ponovo igraju u Bostonu.

I jedni i drugi kroz sezonu igraju sjajno u defanzivi i kroz defanzivu prave dobre stvari. Međutim, na momente u ovoj srii i jedni i drugi su imali defanzivnih problema. Boston u svakom meču ima takvih problema kada dođe treći period dok je Golden Stejt takvih momenata iao u prvom poluvremeu treće utakmice.

Međutim, koliko god i jedni i drugi generalno bili dobri u defanzivi, Boston djeluje čvršće, agresivnije i energičnije nego Golden Stejt. Trebalo bi biti drugačije jer je Boston imao dosta naporniji put do samog finala ali Udoka je našao dobitnu formulu da mu ekipa bude i agresivna ali i svježa u isto vrijeme. Pri tome, cijelo vrijeme igra sa kratkom rotacijom i Ker uvijek koristi jednog ili dva igrača više. Međutim, veća dubina Voriorsa, za sada ne dolazi do izražaja.

Može se reći da je ključno šta će Boston ofanzivno raditi pod košem. Jer utisak je da ako taj dio budu imali, Golden Stejt nema prevelike šanse za uspjeh. Jer spejsing Bostona je fenomenalan u cijelom drugom dijelu sezone. To što dobro šutiraju trojke nije dakle plod slučajnosti. Sa druge strane, ekipa Golden Stejta baš pod košem i jeste najtanja. Pri tome, Luni je prva dva meča odigrao odlično ali ni to nije bilo dovoljno da dobiju oba meča.

Voriorsi će morati naći načina da energetski odgovore Bostonu ali i da neutrališu Horforda i Brauna u najvećoj mjeri. Tejtum jeste najbolji igrač ekipe ali teško će Boston dobiti meč ako se zaustave Braun i Horford, sve da Tejtum ne znam kako odigra. A prvi meč je pokazao da Boston može dobiti i kad Tejtuma ne ide.

Iako iz ove perspektive djeluje da je Boston u neuporedivo boljoj situaciji, bilo bi suludo otpisati Voriorse. Na kraju krajeva, brejkom u četvrtom meču vratili bi ulogu favorita za ostatak serije. Sa druge strane, Boston će uraditi sve da odbrani domaći teren i da dođe na pobjedu od titule.