XS
SM
MD
LG

Održana svečana Skupština Područnog saveza Sarajevsko - romanijskog

Svečana Skupština Fudbalskog saveza Područja Sarajevsko-romanijskog održana je danas u Istočnom Sarajevu.

Povodom Svečane skupštine koja se održava u sklopu obilježavanja 30 godina FSRS, a na 28. rođendan FS PSRS dodijeljene su zahvalnice najzaslužnijim za rad i postojanje ovog područnog fudbalskog saveza.

Nakon uvodnog govora aktuelnog predsjednika FSPSR Milorada O.Laleta dodijeljena je i prva plaketa, a ona je posthumno dodijeljena Mirku Ponjarcu, a plaketu je preuzeo unuk Đorđe.

Čika Mirko Ponjarac, fudbal je igrao prije 70 godina, po završetku igračke karijere obavljao je na desetine odgovornih funkcija u fudbalskim organizacijama, bio inicijator izgradnje nekoliko fudbalskih igrališta, učestvovao je i u formiranju brojnih klubova, a kako je isticao u srcu mu je bilo najviše Slavije

Zahvalnica je uručena prvom generalnom sekretaru FSPSR Momčilu Tošiću. Tokom 1993. godine bio je jedan od inicijatora pokretanja FK Igman na Ilidži, a nakon rata uključio se u rad FK Slavija, te je imenovan za prvog sekretara FSPSR.

Drugi generalni sekretar FSPSR bila je gospođa Ljiljana Sudžuka, kojoj je, također, uručena zahvalnica.

Godine 1994/1995. na poziv pokojnog čika Mirka Ponjarca, pokojnog Dragana Savovića i Spasoja Soknića počela je raditi u Savezu kao administrativac. Na mjestu generalnog sekretara 2010. godine zamijenila je Momčila Tošića i tu funkciju obavljala je do odlaska u penziju 2020. godine.

Zahvalnicu su dobili i Zoran Mačar, prvi član IO FSRS iz FSPSR, a uručene su i Bošku Furtuli, sportskom radniku iz Višegrada, te Rodoljubu Petkoviću koji je gotovo tri decenije obavljao funkciju generalnog sekretara FSRS.

Zbog dobre saradanje sa N/FS BiH zahvalnica se dodijelila bivšem generalnom sekretaru Saveza Jasminu Bakoviću.

Zahvalnicu je dobio i predsjednik FSRS i N/FS BiH Vico Zeljković.

Nesebičnu podršku u radu FSPSR svih ovih 28 godina pruža 10 opština, kojima su također uručene zahvalnice.

Opština Istočno Novo Sarajevo – načelnik Jovan Katić

Opština Istočna Ilidža – načelnik Marinko Božović

Opština Sokolac – načelnik Milovan Cicko Bjelica

Opština Pale – načelnik Boško Jugović

Opština Trnovo – načelnig Dragomir Gagović

Opština Višegrad – načelnik Mladen Đurđević

Opština Rogatica – načelnik Milorad Jagodić

Opština Novo Goražde – načelnica Mila Petković

Opština Han Pijesak – načelnik Slobodan Đurić

Opština Rudo – načelnik Dragoljub Bogdanović

Zahvalnica se dodjelila i Gradu Istočno Sarajevo i njegovom gradonačelniku.

Plaketa je dodijeljena i Neđu Golijaninu,drugom predsjednik FSPSR. Ime Neđe Golijanina vezuje se za FK Željeznica iz Trnova u kojem je igrao sve do početka ratnih dejstava 1992. godine, a u toku rata uspio je da u Trnovu obnovi rad kluba. Dužnost predsjednika obavljao je od 1996. do 2001. godine.

Treći predsjednik FS PSR je postao Milorad Lale, ujedno i aktuelni predsjednik, a njemu je Neđo Golijanin uručio plaketu. Milorad Lale je još 1993. godine, u jeku najžešćih oružanih sukoba na Grbavici bio jedan od osnivača FK Željezničar iz Srpskog Sarajeva. Dugogodišnji je funkcioner FSRS i FSBiH.

Nakon Milorada Laleta četvrti predsjednik je bio Goran Kosorić, koji je inicijator osnivanja FK Romanija tokom 1993. godine i dugogodišnji funkcioner Saveza. I njemu je dodijeljena plaketa.

-Prilika je ovo da se zahvalimo svima koji su dali veliki doprinos razvoju fudbala na našem fudbalskom području. Nadam se da ćemo nastaviti istim putem, rekao je Milorad Lale.

Gorana Kosorića je na mjestu predsjednika FSPSR naslijedio gospodin Dragan Kulina.

Dragan Kulina, takođe, dugogodišnji funkcioner FSRS i FSBiH ostao je upisan zlatnim slovima u istoriji FK Slavija, najstarijeg kluba u BiH. Mnogi od nas se sjećaju njegovih riječi, kada je Slavija 1998. godine obilježavala 90. rođendan kao drugoligaš RS, da će ovaj klub u narednih 10 godina igrati evropske utakmice. Tako je i bilo, Slavija je već naredne sezone ušla u Prvu ligu RS, potom i u Premijer ligu BiH, kroz koju je 2007. godine zaigrala u Intertoto kupu, takmičenju pod okriljem UEFA-e, a dvije godine kasnije osvojila je Kup BiH i u kvalifikacijama za Evropsku ligu izbacila tada favorizovani Alborg iz Danske.

Dragan Kulina je uručio priznanja FK Slavija u ime kojeg je priznanje primio Zoran Pušara, potpredsjednik kluba, zatim KMF Tango, jedini klub iz Saveza koji je napravio veliki evropski uspjeh u futsal Ligi šampiona 2013. godine, a priznanje je primio Miloš Urta, te reprezentaciji FSPSR koja je bila pobjednik Kupa regija na nivou BiH i 2018. godine učestvovala na UEFA Kupu regija u Češkoj. Priznanje je primio Dragomir Đajić.

Priznanje se dodijeljuje i Daliboru Draškoviću, jedinom internacionalnom sudiji iz područnog Saveza, i koji je proglašen za najboljeg sudiju Republike Srpske u 2013. godini.

Na kraju, aktuelni predsjednik FSPSR, Milorad O. Lale, je dodijelio nagradu za životno djelo Milanu Renovici, dugogodišnjem treneru FK Glasinac. Glasinac je klub za koji se decenijama vezuje ime Milana Renovice. Ujedno FK Glasinac bio i prvi registrovani klub u FSPSR, te prvi klub iz regije koji je igrao Premijer ligu BiH.