XS
SM
MD
LG

U susret Evrobasketu: Najava grupe B

Foto: Twitter

Do Evrobakseta ostalo je još 11 dana. Juče smo krenuli a večeras nastavljamo sa najavama grupa. Na red je došla grupa B za koju se može reći sa pravom da je ''grupa smrti''. U njoj se nalazi aktuelni evropski prvak Slovenija, Francuska, Litvanija, Njemačka, Bosna i Hercegovina te Mađarska. Grupa se igra u njemačkom Kelnu.

Slovenija dolazi u najjačem sastavu. Luka Dončić prva je zvijezda ekipe. Iako se bio oprostio, u reprezentaciju se vratio i Goran Dragić a tu je i njegov brat Zoran. Prepelič, Čančar, Blažič, Murić čine bitne šrafove u ekipi. Majk Tobi je pod košem a tu je kao rezerva i Žiga Dimec. 

Slovenci igraju košarku kao što su igrali i na prošlom prvenstvu. Akcenat je na brzoj igri gdje sve kreće od Dončića koji je okružen odličnim šuterima i strijelcima a imaju takav tim da uvijek iskoči neko drugi. Dončić i Tobi sjajno vrte pik a često se i Tobi sjajno otvori u širinu i potegne trojku. Na kraju krajeva, nama je dao dvije trojke u pripremnom meču. Tokom priprema su imali određenih problema u šutu za tri što nisu dobre vijesti za njihovu igru i nadaju se sigurno da će ih šut bolje služiti.

Slovenija je jedan od glavnih favorita za zlato. Grupa koliko god bila teška, Slovenci će je sigurno proći a dalje ćemo vidjeti kakvi će biti.

Francuska izgleda fenomenalno. Imaju bukvalno sve, od napadača do defanzivaca, od lidera, do šljakera. Nema De Koloa i Batuma kao ranije ali tu su neki novi momci. Najviše će se igra vrtiti kroz Okoboa i Furnijea u fazi napada dok će Ertel standardno odrađivati ''nono svoje''. Gober je tu da igra odbranu, kontroliše skok i naravno i napadački doprinese. Jabusele iza sebe ima fenomenalnu sezonu u Realu i on je igrač kakav treba svakoj ekipi. Sposoban da radi sve, od odbrane do napada.

Imaju tu i igrače zadatka sa klupe i dovoljno širine na svim pozicijama. Atletski izgledaju veoma moćno i ma koliko su uvijek bili u vrhu, djeluje da odavno na papiru nisu imali bolju kompoziciju tima. Naravno, i oni će sigurno grupu proći a za dalje ćemo vidjeti. Svakako su kandidati za sam vrh.

Litvanija je potencijalni ''dark horse'' ovog prvenstva. Nisu u prvom krugu favorita ali mogu iz drugog plana biti veoma neugodni. Ekipa je koncipirana tako da unutra imaju dva džina u Valančiunasu i Sabonisu a okružili su ih šuterima.

Samim tim, protivnicima je teško da ih udvoje jer mogu i međusobno sarađivati ali dati i povratni pas igračima poput Grigonisa, Gedraitisa prije svih. Pri tome, valja naglasiti da su uloge u ekipi sjajno podijeljene i da je protok lopte odličan, bar je tako bilo u pripremnim mečevima. Svakako da će dosta zavisiti i od sigurnosti i mirnoće Jokubaitisa jer je i dalje dosta mlad a mnogo se očekuje od njega. Svakako da će i njemu i ekipi pomoći iskustvo Lekavičiusa a valja ispratiti šta će raditi i Brazdekis koji ima iza sebe odlične pripreme.

Ni Litvanci ne bi trebali imati problema sa prolaskom grupe i dalje bi mogli dosta, u zavisnosti i od toga sa kim će se ukrstiti ali i od toga kako će igrati na samom prvenstvu.

Njemačka je ekipa od koje se očekuje prolaz ali je isto tako ekipa koja bi mogla razočarati. Imaju kvalitet iako im fale neki igrači, pogotovo pod košem. Ali djeluju kao ekipa koja bi mogla žestoko kiksirati i pored kvaliteta koji imaju.

Denis Šruder biće prva violina ekipe i oko njega će se sve vrtiti. U vanjskoj liniji je tu još Lo a ne smijemo zaboraviti ni ''revolveraša'' Obsta. Pod košem su im Voijtman i Tajs od iskusnih igrača a Nijemci svakako dosta očekuju i od braće Vagner. Utisak je da imajunapadačkih kvaliteta ali da im fali čvrstine i defanzive. 

Svakako da su kalibar za tim koji može doći do četvrtfinala ali kao što smo rekli, mogu i razočarati.

Bosna i Hercegovina teško da je mogla težu grupu dobiti. Takođe, problem je što je došlo i do promjene selektora par mjeseci prije samog prvenstva. Kako god, pred Bećiragićem i njegovim momcima je izuzetno težak zadatak.

Dobra stvar je ta da su svi najbolji spremni. Najviše se očekuje od Jusufa Nurkića i Džanana Muse koji su sigurno glavne zvijezde ekipe. Dosta se očekuje i od Halillovića, Lazić je tu kao pravi ''šljaker''. Dosta dobrih stvari bi trebao donijeti i Edin Atić, kako kreacijom tako i defanzivom. Ne smijemo zaboraviti ni Kenana Kamenjaša koji iza sebe ima fenomenalnu sezonu.

Bosna i Hercegovina ima imperativ da dobije Mađare ukoliko želi prolaz. Od favorita, nekako je najrealnije da ciljaju pobjedu protiv Njemačke. Protiv Slovenije i Francuske to će biti jako teško dok su nešto bolje šanse protiv Litvanije.

Mađarska je totalni autsajder ove grupe. Ukoliko bi bilo koga dobili, to bi bio nestvaran uspjeh. Jesu igrali osminu finala na prošlom prvenstvu ali tada su realno imali i lakše rivale u prvoj fazi. Kostur ekipe godinama im je isti. Glavna zvijezda ekipe je Adam Hanga. Tu je i iskusni Vojvoda ali i bivši igrač Cedevita-Olimpije Mikel Hopkins.

Iako nisu bez kvaliteta i u nekoj drugoj grupi bi imali šta tražiti, u ovoj je realno da budu poslednji.

Što se tiče prognoze grupe, Slovenci i Francuzi će se boriti za prvo mjesto a svoju priliku vrebaće i Litvanci. Njemačka i Bosna i Hercegovina će se boriti za ono poslednje mjesto koje vodi dalje.