XS
SM
MD
LG

U susret Evrobasketu: Najava grupe C

Foto: Eurohoops

Do početka Evrobasketa ostalo je deset dana. Malo po malo došli smo sa najavama do grupe C. U ovoj grupi nalaze se Grčka, Italija, Hrvatska, Velika Britanija, Ukrajina i Estonija. Grupa C igraće se u Milanu.

Iako su Italijani domaćini grupe, prvi favorit ove grupe je sigurno selekcija Grčke. Grci su poslednji put bili među četiri na nekom takmičenju prije 13 godina, kada su na evropskom prvenstvu tukli Slovence u meču za bronzu. Gledajući poslednjih par godina, sigurno nisu došli sa većim potencijalom na jedan turnir.

Tu su četiri brata Adetokumbo ali naravno Janis je najbitniji u cijeloj ekipi. Tu su igrači poput Dorsija, Papanikolaua a tu je i iskusni Nik Kalates. Dimitris Agravanis donosiće kvalitet sa klupe, pod košem je tu Papajanis dok će za najbitnije lopte uz Janisa vjerovatno biti zadužen Kostas Slukas.

Grci zaista imaju ogroman potencijal. Defanzivno mogu zarotirati petorke gdje će protivnik teško vidjeti koš. Atletski premoćni, dubok roster imaju a u Itudisu imaju fenomenalnog selektora. Mogli bi imati problema sa šutom i moraju naći načina da prikriju mane Kalatesa. On je dobar za defanzivu i da zavrti pik ali bi za Grke bilo dobro da ne igra previše na lopti, pogotovo u igri pet na pet.

Sve u svemu Grci su favoriti grupe ali i ekipa koja je kandidat za medalju.

Italija na papiru djeluje dobro ali na terenu to i ne izgleda tako impresivno. Imaju kvaliteta ali je utisak da su previše mekani u defanzivi. Igraće na koš više što im vjerovatno opet neće donijeti ništa ali bi neutralni mogli uživati u njihovim mečevima.

Danilo Galinari je najveća zvijezda ekipe ali je utisak da će se više igra vrtiti oko nekih drugih igrača. Fontekio se profilisao kao najbolji italijanski košarkaš u ovom trenutku. Polonara i Meli donose iskustvo i kvalitet dok Niko Menion uvijek igra dobro u reprezentaciji. Imaju i prateće osoblje u Tonutu i sličnim igračima. ALi opet, sve je to nekako tanko da bi mogli uraditi nešto više. Mogu grupu proći, možda i osminu finala ali to djeluje kao njihov plafon.

Hrvatska na prvenstvo dolazi u gotovo najjačem sastavu. Ekipu predvodi vjerovatno i poslednji put na nekom takmičenju Bojan Bogdanović. Tu su i oporavljeni Šarić, Zubac, Matković, Hezonja, oporavljeni Simon ali i naturalizovani Smit. Mulaomerović na prvenstvo vodi i mlade Gonjidića i Prkačina dok je precrtao Antu Žižića.

Nije ovo prvi put da Hrvati na papiru imaju odličnu ekipu, čak je ovo jedna od najjačih u poslednjih desetak godina. Međutim, teško im je vjerovati nakon svih iskustava iz prošlosti. Svakako, i pred Mulaomerovićem je najveći izazov u trenerskoj karijeri u kojoj je imao dobrih momenata ali je ostao nedorečen.

Hrvatima bi problem mogla biti odbrana jer im iste fali. Takođe, nekim  od ključnih igrača odgovara igra u tranziciji a nekima ne o čemu je i sam Mulaomerović govorio. Grupu će proći a vrlo lako s obzirom na ukrštanja mogu i do četvrtfinala. Sve preko toga bi bio nestvaran uspjeh.

Ukrajina dolazi u dosta jakom sastavu. Predvođeni selektorom Bagatskisom koji je radio sjajan posao sa Letoncima, nadaju se dobrom rezultatu. Imaju dva igrača sa NBA iskustvom u Mihaljuku i Lenu. Nekadašnji košarkaš Olimpije Jusuf Sanon igrao je odlično tokom priprema. Tu su i igrači sa iskustvom poput Lukašova, Bobrova a na spisku se nalazi i Pustovoj.

Generalno, Ukrajini fali dubine za nešto više ali sa onim što imaju u ovakvoj grupi su favoriti za četvrto mjesto i prolaz dalje.

Jedna od ekipa sa ne baš velikim kvalitetom je reprezentacija Estonije. Estonia ima nekoliko košarkaša na koje će se osloniti i u krugu sa Ukrajinom i Velikom Britanijom, pokušaće izboriti drugi krug. Vjerovatno je Raieste najzvučnije ime i kvalitetom odskaču svakako i Vene te talentovani Drel. Međutim, kad se sve sabere i oduzme, poprilično je to tanko za nešto i trebaće im dosta sreće da izbore naredni krug.

Za razliku od nekih drugih vremena kada su imali Luola Denga, Britanci sada nemaju neku veliku zvijezdu. Olasemi je jedan od najkvalitetnijih igrača na rosteru. Tu je i Tarik Filip koji svakako donosi određeni kvalitet a od ostalih valja spomenuti odličnog šutera sa centarskih pozicija KLarka kao i momke poput Soluadea i Van Ostrua. Međutim, ako se gleda kompletan roster, Britanci su među najlošijim ekipama koje su tu i jako teško mogu do drugog kruga.

Sve osim Grčke na prvoj poziciji u grupi biće iznenađenje. Hrvati vrlo lako mogu do drugog mjesta ispred Italije dok je realno Ukrajina favorit za četvrto mjesto.