XS
SM
MD
LG

Turudija: Uz objektivno suđenje, najkvalitetnija ekipa će ući u Premijer ligu

Foto/ Vasilije Marković

Trener Željeznice iz Trnova, Aziz Turudija, zadovoljan je odrađenim pripremama pred start nove sezone u Prvoj ligi Republike Srpske.

Proslavljeni hakler naših prostora ističe da je ekipe spremna za novi nastup u prvoligaškom društvu.

- Što se tiče samog pripremnog procesa bilo je kvalitetno, mnogo kvalitetnije od prošle godine kada smo se maltene okupili pet puta pred sezonu. Ove godine, imali smo i prijateljske utakmice, imali smo 2-3 treninga sedmično sa redovnim odzivom igrača. Promijenili smo neke stvari, pojačali smo se sa 5-6 kvalitetnih pojačanja. Igramo sa dva koncepta, pa vidjećemo hoće li to biti učinkovito. Mislim da će to biti dobro za vrh Prve lige, rekao je Aziz Turudija za SportDC, a na molbu da nam otkrije plan igre, uz osmijeh ipak odbija:

- Neka ostane kao tajna. Kada budu prve utakmice i prođu gostovanja Borcu i Policajcu, sve ćete vidjeti. Po kvalitetu igrača, po pričama, mislim da su to tri ekipe za sami vrh tabele, odnosno borbu za Premijer ligu.

Želio je Turudija još jednog pivota u ekipi, ali nije uspio da ga dovede tokom pauze. Na ostalim pozicijama smatra da je ekipa kvalitetno popunjena, a posebno izdvaja i jedno mlado ime, Igora Đordu.

- Nisam doveo sve što sam htio. Nismo popunili sidro. Što se tiče ostatka ekipe, mislim da smo dobili kvalitetne igrače od Debelnogića, Šćepanovića i ostalih. Moram reći i da imamo najperspektivnijeg pa i u državi, osamnaestogodišnjeg Igora Đordu, lijeva noga. On je sigurno budućnost futsala, ako se posveti tome. Mogu sada da garantujem da će za dvije godine biti najbolji mladi igrač u državi. Strašan je. 

Imao je tokom prošle sezone Aziz Turudija problem sa sklapanjem tima u proljećnom dijelu sezone. Igrači sa fudbala nisu nastupali, pa je time doveden u pitanje i opstanak u prvoligaškom društvu. Na kraju, srećom po njih, sve se dobro završilo, a sada ne žele u Trnovu da ponove istu situaciju,.

- Oni jesu naši članovi, registrovani su, ali nismo se oslonili na njih kao prošle godine. Prošle sezone smo imali problem sa njima, baš protiv Borca kada nismo mogli da se skupimo za utakmicu, povrijedio nam se Mirza Selimović naš najbolji igrač, kapiten Elez, stigli su nas kartoni. Imali smo zabranu trenera sa fudbala da koristimo igrače i ove godine smo napravili jedan zaokret. Naravno, oni su naši igrači i uvijek su dobrodošli, mi se ne možemo odreći Perovića, Otovića, to su hakleri, majstori što se tiče futsala. Oni su sa nama kada god budu mogli, doborodošli su.

Na startu sezone Željeznice čekaju dva vezana gostovanja u Banjaluci, prvo Borcu, pa Policajcu. Turudija ističe da je nekoliko kandidata za vrh, ali da se prije svega nada da će suđenje biti mnogo bolje nego prošle sezone, te da će da objektivnim suđenjem kvalitet doći do izažaja i najbolja ekipa će i uć u Premijer ligu.

- Možemo reći da ćemo drugo kolo već biti kao domaćin u Banjaluci, da se našalim. Pa dobro, tri kola tri derbija. Ali, ima i drugo poluvrijeme, druga polusezona i oni će nama dolaziti. Nećemo se predati naravno. Nema velike razlike u kvalitetu, ako bude kvalitetno suđenje nema tu neke razlike da li si domaćin ili gost. Najbitnije je da bude pošteno suđenje. Ako bude kao prošle godine suđenje u ligi, onda se ne isplati ovo ništa što se radilo. Sudije stvarno uništavaju i kvalitet i igru i ne treba nam to. Ja tome težim. I kada sam domaćin sudi mi pošteno, a pogotovo kada si gost. Daj Bože da bude tako. Kada je objektivno suđenje, tada će kvalitet doći do izražaja i najkvalitetnija ekipa će ući u Premijer ligu.

Kako kaže, ne poznaje mnogo ekipe, vidio je koga su dovodili, ali za nešto konkretnije treba sačekati početak sezone.

- Još ne znamo nikoga. Poslije prvog kola ćemo vjerovatno znati kada budemo analizirali ekipe. Po onome što smo čuli, Borac se pojačao, Policajac je imao neke promjene, mi smo se evo pojačali, Nevesinju je otišao trener i neki igrači. Leotar je uvijek tu, Trebinje je Trebinje što se tiče futsala, uvijek u vrhu. Prilično su izjednačene ekipe, teško da će neko ostvariti sedam pobjeda u kontinuitetu. Biće vjerovatno i iznenađenja, razočaranja. Sport je to. Vidjećemo.

Turudija kreće sa svojom drugom sezonom na klupi Željeznice. Prisjetio se još jednom prošle u kojoj je Željeznica u prvom dijelu sezone bila pravo osvježenje, ali su se onda u nastavku doveli u problem zbog već pomenute situacije i na kraju su se borili za opstanak.

- Druga sezona kreće. Prošle godine smo stvarno sa onim fondom igrača dobro nosili i iznijeli sve. Imali smo te pehove sa povredama Selimovića, Eleza. Da su oni bili tu borili bismo se za sami vrh. Na kraju smo se za opstanak borili. Mada, po kvalitetu mislim da smo bili rame uz rame sa RAdnikom. Tamo smo izgubili, ovdje ih dobili, i mislim da je u obje utakmice suđenje bilo jako dobro. Oni isto tako kažu. Ove godine je razlika, pojačali smo se. E sada, ne mora značiti i da smo odmah jači, jer ako se to ne posloži kako treba, ne mora značiti da će rezultat doći 

 


Policajac 1 : 5 Borac
Sokrates 0 : 3 Željeznica
Boračka 9 : 1 Nevesinje
Leotar 4 : 3 Kotor Varoš
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 14 11 1 2 34
2 Željeznica 14 8 2 4 26
3 Leotar 14 6 3 5 21
4 Kotor Varoš 14 6 2 6 20
5 Nevesinje 14 6 2 6 20
6 Policajac 14 6 1 7 19
7 Boračka 14 5 1 8 16
8 Sokrates 14 2 0 12 6