XS
SM
MD
LG

Sutjeskina jesen za pamćenje

Iza fudbalera Sutjeske je izuzetno uspešna jesenja sezona u prvoligaškom karavanu Republike Srpske. Ono što su najavljivali pred početak prvenstva , fočanski fudbaleri su skoro u potpunosti proveli u delo, u nedavno završenom  prvom  delu šampionata Prve lige Republike Srpske .

U 17 odigranih susreta osvojena su 32 boda , ostvareno  je deset pobeda, dva meča su završena bez pobednika i zabeleženo je pet poraza, postignuta su 34 pogotka, a  primili su 27 golova. Plasirali su se u 1/8  kupu Republike Srpske „Dr Milan jelić „ u kome će se  protiv banjalučkog Borca na proleće boriti za prolazak u četvrtfinale .

 Svakako da velike zasluge za odlične rezultate Sutjeske u proteklom periodu pripadaju mladom fudbalskom stručnjaku, Miljanu Radanoviću koji se već tri sezone  nalazi na mestu šefa stručnog štaba, odlično je ukomponovao ekipu koja je uglavnom sastavljena od domaćih fudbaler sa nekoliko pojačanja iz  okruženja. Posebno je insistirao na forsiranju igrača iz omladinskih pogona koji su opravdali ukazano poverenje, sve to nije ostalo nezapaženo.

-Nakon dobro odrađenih priprema ekipa je potpuno spremna dočekala start prvenstva , nismo bez razloga sa optimizmom najavljivali da ćemo igrati vidnu ulogu u tekućem šampionatu i uglavnom smo ostvarili sve zacrtane ciljeve. Iza nas je zaista plodna jesen , završili smo prvi deo prvenstva na visokom petom mestu i najuspešnija smo domaća ekipa sa stoprocentnim učinkom . Naš stadion pokraj Ćehotine je bio „neosvojiva tvrđava“, u devet susreta smo zabeležili isto toliko pobeda ,a kada bi računali i prošlosezonske duele ostvarili smo u 24 utakmice 22 pobede , jedan meč je odigran nerešeno  i samo je uspelo jednoj ekipi da iz Foče odnese kompletan plen. Doneli smo sa gostovanja pet bodova , ostvarili jednu pobedu i u dva navrata igrali bez pobednika što nam je bilo dovoljno da prikupimo lepu zalihu pred zimsku pauzu – ističe Radanović

Nakon nekoliko godina tavorenja i borbe za opstanak Sutjeska je pod Vašim vođstvom postala respektabilan tim koji je selektiran uglavnom  od domaćih igrača, je li to bila formula za uspešne rezultate?

-Foča i Sutjeska su već od ranije poznati kao mesto gde se rađaju fudbalski talenti. Poznato je da je u omladinskim pogonima našeg kluba ponikao veliki broj igrača koji su proneli slavu grada i kluba širom svetskih i evropskih meridijana. Trenutno  su dva  igrača  koji su prošli sve pogone a potom nastupali i za seniorski sastav Sutjeske  reprezentativci BiH , Rade Krunić član Milana i Vladan  Danilović koji igra u portugalskom Nacionalu. Ranije su to bili Muftić, Kunovac, braća Paprica, Mihajlović, Furtula, Nedić, Koprivica, Ivanović, Vučković, Vojvodić ...I sada u ekipi nastupa nekoliko pravih fudbalskih bisera  tu pre svih mislim na kapitena Nikolu Mojovića koji je već dve sezone proglašen najboljim igračem Prve lige Republike Srpske i on je svakako pravi vođa koji daje pokretačku snagu i podiže moral ekipi, uz njega su tu iskusni Mihajlović igrač , sa zavidnim internacionalnim iskustvom, Danilović,Pljevaljčić, Radović, Milutinović ... Orijentisani smo da  dovodimo igrače iz klubova bližeg okruženja, pa su ekipu pojačali  Dačević i Ristanović iz Čajniča, Pajević sa Sokoca, Trebinjac Ateljević i Bonić iz Viteza. Svakako da nam je najveće zadovoljstvo što smo dali priliku našim omladincima iz kadetskih i juniorskih pogona, Sekulić izrasta u pravog golgetera, postigao je već pet pogodaka u prvenstvu i četiri u kupu, Obrenović je izborio mesto startera, Ristović često dobija priliku. Sve kada se sabere spoj mladosti i iskustva je doneo i dobre rezultate - ponosan je Radanović na svoje izabranike

Sledi zimska pauza , Sutjeska je prikupila dovoljan broj bodova i proleće dočekujete potpuno rasterećeni , koje će biti ambicije kluba u narednom periodu ?

-Osvojili smo  32 boda  u jesenjoj sezoni što je rekord Sutjeske od kada se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske , to je pokazatelj da smo zaista dobro radili i svakako da ćemo taj trend nastojati da nastavimo i na proleće. Ambicije su jasne, želimo da ostvarimo što bolji rezultat i budemo u vrhu tabele , teško je trenutno  razmišljati o nečem većem i boljem jer se izdvojilo nekoliko ekipa koje će se boriti za titulu . Ipak mi ćemo igrati svoju igru, ofanzivno i napadački , kući i u gostima . Većina vodećih ekipa nam dolazi u goste i nastojaćemo da naš stadion ostane „neosvojiva tvrđava“. I ako ne budemo u grupi timova  koji se bore za titulu, sigurno ćemo se dosta pitati jer smatramo da imamo sastav  koji se može sasvim ravnopravno nositi i sa pretendentima za osvajanje šampionata. U 1/8 kupa nas očekuje teško iskušenje jer nam u goste dolazi Borac , odlično su nam poznati kvaliteti trenutno jedne od najboljih premijerigaških ekipa. Svakako da su Banjalučani favorit u ovom meču, ali i mi imamo svoje adute i nadamo se da možemo prirediti iznenađenje i trasirati put u ¼ kupa gdje bi se sastali sa Slavijom. Početak priprema je planiran za sredinu januara naredne godine. Sutjeska je postala respektabilan klub, gledamo i u budućnost i sigurno neće proći puno vremena kada ćemo najozbiljnije razmišljati i o plasmanu u Premijer ligu . Imamo odlične uslove , dobru infrastrukturu i veliku podršku opštine na čelu sa načelnikom  Milanom Vukadinovićem , naš grad, klub i verni navijači svakako zaslužuju da i u Foči gledaju premijerligaški fudbal  – zaključio je Miljan Radanović, mladi trener sa Uefa „A „ licencom kome se predviđa blistava trenerska karijera.


Slavija 3 : 0 Famos
Sutjeska 0 : 6 Radnik
Tekstilac 2 : 1 Ljubić
Laktaši 4 : 0 Drina
Krupa 6 : 2 Željezničar
Kozara 1 : 1 Rudar Prijedor
Omarska 3 : 1 Sloboda (MG)
Modriča 4 : 2 Zvijezda 09
Sloboda (NG) 2 : 4 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 34 27 4 3 85
2 Zvijezda 09 34 20 9 5 69
3 Laktaši 34 22 3 9 69
4 Slavija 34 15 10 9 55
5 Sloboda (NG) 34 16 7 11 55
6 Rudar Prijedor 34 14 11 9 53
7 Radnik 34 15 8 11 53
8 Sutjeska 34 14 4 16 46
9 Kozara 34 12 7 15 43
10 Željezničar 34 12 7 15 43
11 Ljubić 34 13 2 19 41
12 Famos 34 12 4 18 40
13 Sloboda (MG) 34 11 7 16 40
14 Omarska 34 11 5 18 38
15 Drina 34 12 2 20 38
16 Modriča 34 10 3 21 33
17 Podrinje 34 8 7 19 31
18 Tekstilac 34 7 10 17 31