XS
SM
MD
LG

Rezultati  za ponos i istoriju

Pres FK Sutjeska, Foča

Povodom završetka sezone i odlaska na zasluženu zimsku pauzu u prostorijama FK Sutjeska je  održana  konferencija za štampu.

O rezultatima postignutim u proteklom periodu kao i o planovima za budućnost prvoligaša iz Foče svoje utiske i plan narednih aktivnosti ovog uspešnog sportskog kolektiva su izneli sportski direktor i kapiten ekipe Nikola Mojović i šef stručnog štaba Miljan Radanović.

Dosta je razloga za zadovoljstvo u redovima Sutjeske, ne samo završenom jesenjom sezonom nego i rezultatima u protekle dve godine od kada su izvršene korenite promene u klubu sa  bogatom istorijom i  tradicijom.

Trener Radanović je između ostalog  istakao da su uglavnom ispunili sve zadatke koji su bili zacrtani i da je ostvareno i više od planiranog.

-Završili smo jesenju sezonu na viskom petom mestu sa osvojena 32 boda , jedini smo klub koji ima maksimalan učinak na domaćem terenu sa devet pobeda, što je najbolji,  a ujedno i  istorijski rezultat od kada se klub takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. Nešto slično se dešavalo i u prošlogodišnjem šampionatu kada smo na domaćem terenu izgubili samo pet bodova. Sa druge strane i na gostovanjima smo pružali dobre rezultate i u kontinuitetu smo u vrhu prvoligaškog fudbala.  Od ekipe koja se borila za opstanak došli smo među respektabilne  timove. Pre dve godine kada sam na zimskoj pauzi došao ponovo na mesto šefa stručnog štaba, i povratkom u ekipu Nikole Mojovića koji je već treću sezonu najbolji igrač Prve lige Republike Srpske, a uz to je postigao čak 40 pogodaka od povratka, zatekli smo dosta tešku situaciju, ekipa je bila u kritičnoj zoni, sledila je borba za opstanak. Uspeli smo da konsolidujemo redove i ostanemo prvoligaši , a potom  pred početak priprema za proteklo prvenstvo smo  u ekipu vratili naše igrače koji su nastupali u drugim klubovima, pre svih internacionalca  Mihajlovića, Danilovića ...  uz par pojačanja koji nastupaju za ekipe iz okruženja i uz naše igrače iz omladinskih pogona smo napravili tim koja je odigrao odličnu sezonu. Sutjeska je većim delom prvenstva bila među kandidatima za najviši plasman i na kraju završila među šest najbolje plasiranih timova - ističe Radanović

I pred početak nove sezone nije se sedelo skrštenih ruku, napravljen je plan rada i ništa nije prepuštano slučaju. Nije trebalo puno izmena  pred početak nedavno završenog prvog dela šampionata jer skoro kompletna ekipa je ostala na okupu?

-Pred novo prvenstvo smo angažovali nekoliko kvalitetnih pojačanja , orijentisali se na vlastiti igrački kadar što je bio pun pogodak i nastavljeni su vrlo dobri rezultati iz prethodnog perioda , naš stadion pokraj Ćehotine je postao neosvojiva tvrđava. Najveće bogatstvo je što smo dobili nekoliko kvalitetnih igrača iz naših omladinskih pogona koji su zauzeli svoja mesta među starterima  što potvrđuje i dobar rad u omladinskim pogonima. Sigurno da razmišljamo i o prolećnoj sezoni, kako trenutno stvari stoje kompletna ekipa će ostati na okupu, neće biti odlazaka, a nemamo potrebe ni da dovodimo igrače. Preokupacija će biti da što više naših mladih fudbalera dobije priliku i pokuša izboriti mesto u ekipi, to će nam biti jedan od glavnih zadataka. To ne znači i da ćemo odustati od borbe za visok plasman, naprotiv već smo odredili da sa pripremama krenemo sredinom januara naredne godine kako bi što bolje spremili ekipu za  proleće koja će igrati vidnu ulogu i u nastavku prvenstva  – zaključio je Miljan Radanović  trenutno jedan od najboljih trenera Prve lige Republike Srpske

Svakako da je najveći  doprinos svemu lepom što se dešava u Sutjesci dao Nikola Mojović, zvanično  najbolji igrač Prve lige Republike Srpske . Autoritet koji uživa ga je doveo na poziciju direktora kluba i kapitena ekipe, on smatra da će Sutjeska i u budućnost biti na pravom putu i da će  Foča i dalje biti grad fudbala u kome se rađaju i stasaju  fudbalski talenti.

-Zaista smo ponosni na sve dobre rezultate u proteklom periodu, nedavnoj završenoj  polusezoni kao i u protekle dve godine. Posebno treba istaći našu dominaciju na domaćem terenu, interesantan je podatak da smo među najboljim ekipama ako ne i najbolja po rezultatima na domaćem terenu i na evropskom nivou. U periodu od mog povratka u ekipu zajedno sa trenerom  Radanovićem i pomoćnikom Sekulićem osvojili smo u prvoj polusezoni 35, potom u prošloj 60 i u nedavno završenom jesenjem delu 32 boda, dakle za dve godine osvojeno je fenomenalnih 127 bodova što su rezultati za respsekt i svaku pohvalu. Nalazimo se u samom vrhu prvoligaškog fudbala, prošle godine smo igrali u polufinalu kupa Republike Srpske „Dr Mlian Jelić“ ove sezone smo u 1/8 finala i očekuje nas susret protiv Borca.  Prijaju pohvale i nagrade, ali ja sam sve podredio ekipi i uspesima Sutjeske. Naši rezultati još više dobijaju na značaju kada se zna da samo bez Uprave i predsednika kluba od početka jesenje sezone. Sve je spalo na stručni štab , sekretara kluba i igrače ali ipak odlično se snalazimo i prestrojavamo u hodu, uostalom što pokazuju i rezultati. Obavili smo razgovore sa čelnicima opštine , ubrzo bi trebala da se održi i Skupština kluba i da se izabere novo rukovodstvo. U toku  su i pregovori sa par uglednih privrednika i sportskih radnika, a jedan od njih bi trebao preuzeti mesto predsednika i sigurno će onda biti dosta lakše svima od Uprave do igrača u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Imamo odličnu infrastrukturu ,s vakako da će se još bolji uslovi napraviti kada se na proleće realizuje izgradnja pomoćnog terena sa veštačkom travom na našem pomoćnom igralištu  u Donjem Polju. Kao što je poznato nosioci aktivnosti oko ovog projekta su FSRS koji nas je svrstao među osam klubova kojima je dodeljena izgradnja terena i opština Foča. To će  sigurno  još više poboljšati uslove za dalji rad. Primarni zadatak  je i povratak navijača na tribine našeg stadiona koji su uvek bili naš 12 igrač i dugujemo im veliku zahvalnost,  u proteklom periodu   smo u dobroj meri uspeli  da ih vratimo na tribine ,ali trebaće još više i bolje - jasan je Mojović

Sportski direktor i kapiten ipak na prvo mesto stavlja saigrače koje krasi zajedništvo i kolektivni duh, ekipa diše jednim plućima što je recept uspeha .

-  Na kraju ipak posebno  moramo pohvaliti sve naše igrače  i stručni štab na pravom  profesiona lizmu  tokom proteklog perioda , izuzetno se ozbiljo radilo, svi su  davali maksimum na terenu ,spoj mladost i iskustva nije bila samo fraza već pun pogodak. U ekipi nije bilo sujete, ljubomore sve je bilo podređeno jednom cilju i to je sve dovelo do ovog istorijskog rezultata. Nikog ne treba posebno isticati. osim Danilovića koji je takođe jedan od rekordera jer je jedini igrač sa maksimalnom minutažom, nije izostao ni sa jedne utakmice,  a nije ni menjan  tokom igre. Fudbaleri koji su došli u ekipu iz drugih klubova kao pojačanja u potpunosti su opravdali očekivanja i u klubu su prihvaćeni kao da su domaći Igrači. Najveći dobitak za sve u klubu je afirmacija domaćih igrača iz omladinskih pogona,  pre svih Obrenovića i Sekulića koji su postali standardni prvotimci. Sekulić je postigao i pet pogodaka , svakako da su oni skrenuli pažnju na sebe i već su za njih zainteresovani veći klubovi iz Republike Srpske, BiH, a i klubova iz okruženja. Naravno  da će i na proleće biti posvećena najveća pažnja afirmaciji igrača iz omladinskih pogona pred kojima  sledi lep fudbalski napredak. Jedno  je sigurno ako se nastavi u ovakom kontinuitetu rada u budućnosti neće proći puno vremena kada će se u Foči gledati i premijerligaški fudbal - sa dosta optimizma referisao  je Nikola Mojović.

Kapiten Nikola Mojović i trener Miljan Radanović izrazili su na press konferenciji i veliku zahvalnost načelniku Opštine Foča, Milanu Vukadinoviću za sve što je učinio za klub u prethodnom periodu.


Slavija 3 : 0 Famos
Sutjeska 0 : 6 Radnik
Tekstilac 2 : 1 Ljubić
Laktaši 4 : 0 Drina
Krupa 6 : 2 Željezničar
Kozara 1 : 1 Rudar Prijedor
Omarska 3 : 1 Sloboda (MG)
Modriča 4 : 2 Zvijezda 09
Sloboda (NG) 2 : 4 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 34 27 4 3 85
2 Zvijezda 09 34 20 9 5 69
3 Laktaši 34 22 3 9 69
4 Slavija 34 15 10 9 55
5 Sloboda (NG) 34 16 7 11 55
6 Rudar Prijedor 34 14 11 9 53
7 Radnik 34 15 8 11 53
8 Sutjeska 34 14 4 16 46
9 Kozara 34 12 7 15 43
10 Željezničar 34 12 7 15 43
11 Ljubić 34 13 2 19 41
12 Famos 34 12 4 18 40
13 Sloboda (MG) 34 11 7 16 40
14 Omarska 34 11 5 18 38
15 Drina 34 12 2 20 38
16 Modriča 34 10 3 21 33
17 Podrinje 34 8 7 19 31
18 Tekstilac 34 7 10 17 31