XS
SM
MD
LG

Marinko Radi ostali se prave ....

Marinko Umićević

 

Na naš meil stigao je dopis predsjednika Rukometnog Saveza Republike Srpske, Marinka Umićevića. Prenosimo ga u cijelosti:

Nedavno sam u Banjaluci imao sastanak sa delegacijom Rukometnog saveza BiH u kojoj su bili članovi Upravnog odbora: Kenan Magoda (inače i potpredsjednik RS BiH) i Dario Pušić te generalni sekretar Nedim Arnautović.

Obavili smo tada razgovor kako bi se prevazišlo sadašnje stanje i sastanak je bio više nego konstruktivan.

Ovom prilikom svako od nas je iznio svoje argumente, dogovorili da se niko ne oglašava nekoliko dana. Mislio sam da smo tada našli rješenje, jer smo približili stavove.

Ono što je bilo potrebno, a to je da se poštuje Statut RS BiH, propisi EHF-a kao i odluka Nadzornog odbora RS BiH. Međutim, od tada, pa sve do današnjeg dana ništa se nije promijenilo.

U međuvremenu su blokirane prijave klubova za evropska takmičenja, a do 30. juna klubovi moraju da se prijave za učešće u ligama, i to je ujedno zadnji dan za određivanje propozicija i drugih pratećih akata.

Mi još nismo izašli ni iz prošle sezone sa čistim računima, blokiran je RK Mladost iz Banjaluke koji još ne zna da li će igrati Premijer ligu, jer se ne zna koliko će igrati klubova. Isto to važi i za Hercegovinu (Nevesinje) koja je prevarena baš kao i Iskra (Bugojno), jer su se prijavili za učešće u Ligi po jednim propozicijama, dok je minulo prvenstvo (2022/23.) počelo po drugim, što je nedopustivo i u normalnim zemljama nezamislivo.

Sve je u ovom trenutku blokirano, a očito je da je nekom stalo da preuzme nadležnost od entiteta.

UO RS BiH se izdigao iznad entiteta, što Rukometni savez Republike Srpske i ja lično kao predsjednik to neću dozvoliti, jer se dobro zna ko ima koja ovlaštenja.

UO RS BiH je nove propozicije za sezonu 2022/23. usvojio 3. avgusta 2022. godine, a oni su upisani u Ministarstvo pravde tek 24. avgusta 2022. To znači da su u vremenu donošenja sporne odluke bili nelegalni, te su na snazi trebale da ostanu stare propozicije po kojima mušku Premijer ligu napuštaju tri tima, a ne pet kao i da nema baraža za popunu ženske Premijer lige.

 Ovdje je trebalo da se ispoštuje i član 31. Registracionog pravilnika kojim je 1. jul određen za početak nove takmičarske sezone. Rukometni savez Republike Srpske je pet puta u pisanoj formi upozoravao UO RS BiH da ne rade u skladu sa Statutom i Pravilnicima, i tražio od predstavnika Rukometnog Saveza Republike Srpske u UO RS BiH da se moraju držati starih propozicija, Statuta i propisa EHF. Nakon toga obratio sam se Nadzornom odboru RS BiH koji je 16. marta 2023. godine poništio odluku UO RS BiH na koju su oni imali pravo žalbe Skupštini. Niko se nije žalio, što znači da je odluka Nadzornog odbora postala IZVRŠNA. Međutim, UO RS BiH se i dalje izdigao iznad svojih ovlaštenja i sve to BH rukomet vodi u sve veću provaliju.

Tražim od predsjednika RS BiH da poštuje odluku NO RS BiH, a ako neko ima nešto protiv toga neka sudom traži svoju pravdu.

Nama u Rukometnom savezu Republike Srpske je stalo da se zbog klubova igra prvenstvo, ali nismo u mogućnosti da pređemo preko ovih stvari, i radi toga sam za utorak, 27. jun sazvao hitnu sjednicu Upravog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske (13 časova).

Imamo namjeru da tužimo predsjednika Upravnog odbora RS BiH i članove ovog tijela za ovo stanje, jer nemaju nijedan razlog za ovako ponašanje.

Zamoljavam ih da se okanu mene, čovjeka koji im je ostavio milion maraka od BH Telekoma, a dobro znaju da je Rukometni savez  Republike Srpske preuzeo na sebe veliki dio plaćanja i da smo imali tri razne inspekcijske kontrole.

Tražim da se ponašaju odgovorno i da rukomet ne bude taoc pojedinaca.

Ukoliko na ove naše argumente imaju primjedbe, onda  i ne treba da se igra rukomet u BiH.

Poslaćemo dopis EHF-u, a to tražimo da uradi i predsjednik RS BiH Vladimir Branković, da ih takođe obavijesti o situaciju u rukometu BiH.

Smatram da je sve ovo bilo bespotrebno, pogotovo kada se zna da se muška reprezentacija BiH plasirala na Evropsko prvenstvo, gdje i rukometašice imaju šansu, kada se borimo za novi poreski broj, kada smo na dobrom putu da vratimo rukometu mjesto koje mu pripada, stoji u pismo Marinka Umićevića, predsjednika Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske.

                                                                                                                                                   


Krivaja : Sloga
Goražde : Sloboda
Izviđač 36 : 36 Konjuh
Čapljina : Maglaj
Gračanica : Vogošća
Leotar : Hercegovina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izviđač 24 20 3 1 43
2 Borac M:TEL 24 16 3 5 35
3 Gračanica 23 13 4 6 30
4 Leotar 23 12 5 6 29
5 Sloboda 23 10 6 7 26
6 Konjuh 24 11 3 10 25
7 Vogošća 23 9 5 9 23
8 Krivaja 23 10 2 11 22
9 Sloga 23 8 3 12 19
10 Goražde 23 7 3 13 17
11 Maglaj 23 8 1 14 17
12 Hercegovina 23 7 0 16 14
13 Čapljina 23 1 0 22 2